Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
образец ПЗ укр.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
2 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ДВНЗ «Донецький коледж будівництва і архітектури»

Пояснювальна записка

до курсового проекту з дисципліни

«Газові мережі і установки»

на тему:

«ГАЗОПОСТАЧАННЯ НАСЕЛЕНОГО ПУНКТУ»

Виконав: ст. гр. ГП-31

____________

Перевірив:

Савенко О.С.

Донецьк 2011 р.

Зміст

Вступ 4

1.Газопостачання населеного пункту 7

1.1 Визначення кількості жителів району міста 8

1.2 Річні витрати газу 12

1.2.1 Річні витрати газу на побутове споживання 12

1.2.2 Річні витрати газу комунально-побутове споживання 13

1.2.3 Річна витрата газу на опалювання, вентиляцію та гаряче водопостачання 16

1.2.3.1. Річна витрата газу на опалювання і вентиляцію житлових і

суспільних будівель 16

1.2.3.2. Річна витрата газу на гаряче водопостачання в житлових і суспільних будівлях 17

1.2.3.3. Річна витрата газу на опалювання і вентиляцію зосереджених

споживачів 18

1.3.3.4. Річна витрата газу на гаряче водопостачання 20

1.3.4. Річна витрата газу на промпідприємствах 21

1.4 Визначення розрахункових витрат газу 23

1.4.1 Визначення розрахункових витрат газу на побутове споживання 23

1.4.2 Визначення розрахункових витрат газу на комунально-побутове споживання 23

1.4.3 Визначення розрахункових витрат газу на опалювання, вентиляцію і гаряче водопостачання 25

1.4.4. Визначення розрахункових витрат газу на технологію промпідприємств 26

1.4.5. Визначення кількості котельних і витрати газу на них 27

1.5. Визначення розрахункових витрат газу по кварталах району міста 29

1.6. Визначення кількості газорегуляторних пунктів 34

1.7. Гідравлічний розрахунок мережі середнього тиску 37

1.8. Гідравлічний розрахунок мережі низького тиску 40

1.9. Підбір устаткування газорегуляторного пункту 46

1.9.1 Підбір газового фільтру 46

1.9.2 Підбір регулятора тиску 47

1.9.3 Підбір запобіжних клапанів 48

1.9.3.1 Підбір ПЗК 48

1.9.3.2 Підбір ПСК 49

1.9.4 Визначення діаметру обвідного трубопроводу 50

2.Газопостачання житлової будівлі 51

2.1. Визначення розрахункових витрат газу 51

2.2 Гідравлічний розрахунок 51

3. Захист газопроводів від корозії 53

3.1 Причини виникнення корозії 53

3.2 Методи захисту газопроводів і споруд від корозії 55

Література 59

ВСТУП

Газопостачання являє собою складний комплекс самостійних і водночас взаємозалежних технічних устроїв по видобутку або виробництву пального газу, збереженню, транспортуванню та розподілу пального газу для його використання в якості сировини та палива різноманітними споживачами.

Споживання природного газу, завдяки його високим експлуатаційним характеристикам, неухильно зростає у всіх країнах світу, що викликає високі темпи розвитку газової промисловості. За останні 25 років видобуток природного газу зріс 2,7 разу, у теж час як видобуток нафти - у 1,8 разу, вугілля - у 1,1 разу.

Природний газ залишається одним із найважливіших джерел енергії, займаючи понад 22 % у світовому видобутку палива. Найбільша питома вага у світовому видобутку палива займають; нафта - 51,2 % , вугілля - 26,7 %.

Збільшення потреби в енергії викликає серйозні трудності в енергопостачанні багатьох країнах світу і потребує постійного пошуку шляхів рішення енергетичної проблеми.

Складність енергетичної проблеми полягає у сформованій розбіжності структури запасів і структури видобутку та споживання палива. Так основну частку в геологічних і розвіданих ресурсах у світі складає вугілля - 87,8 % і 79,0 %, відповідно, а нафта - 8,7 % і 12,0 %, частка газу не перевищує 3,5 % і 9,0 %, відповідно, у той же час у видобутку палива частка вугілля не набагато перевищує частку газу - на 4,6 % (26,7 % і 22,1 % відповідно), а видобуток нафти складає понад 50 % від усіх видів органічних енергоресурсів.

В даний час основна частка потреби в паливі забезпечується за рахунок рідкого та газоподібного палива при дуже скромних відносних запасах цих палив; однієї з причин можна вважати визначений рівень розвитку видобувних виробництв, що дозволяє досягати різноманітні ступені витягу окремих ресурсів - від 6 % для вугілля і до 30 % для нафти. У цілому світові, що витягаються ресурси традиційних видів палива в даний час складають менше 10 %.

На Україні біля 100 родовищ газу. Серед них: Шебелинське - 528 млрд м3, Ефремовське - 131,3 млрд м3, Крестищенське - 202 млрд м3, Угерське - 43,6 млрд м3.

У східній частині України розташована Днепровсько-Донецька газонафтоносна область, де відкрито 60 газових і нафтогазових родовищ із загальними промисловими запасами газу більш 500 млрд м3. Найважливіше з них - Шебелинське, що у даний час уже вироблено.

У Криму розташовано декілька газових і газоконденсатних родовищ, що мають поки місцеве значення.

У західній частині України зосереджені чисто газові родовища, що у значній частині уже вироблені.

Щорічно газовими господарствами України реалізується біля 100 млрд м3 природного газу і понад 1 млн т скраплений вуглеводневий газ.

Загальний рівень газифікації житлового фонду країни складає 87 %, із них: природним газом - 47, скрапленим вуглецевим газом - 40 %.

Природний газ використовується більше чим на 80 тис. українських промислових і 68,5 тис. комунально-побутових підприємствах. В даний час на Україні добувається більш 20 млрд м3 природного газу, що складає біля 18 % обсягу споживання. У найближчі 10-15 років національною програмою розвитку нафтогазової промисловості передбачається збільшити видобуток газу в 1,5 - 2 разу і довести її до 35 млрд м3.

Пріродній газ за порівняно короткий період годині ставши незамінним видом сировини та палива майже у всіх розвитих країнах світу.

Вдосконалення, інтенсифікація і автоматизація технологічних процесів приводять до необхідності підвищити якість теплоносіїв, що витрачаються. У найбільшій мірі, в порівнянні з іншими видами палива, цим вимогам задовольняє природний газ.

Раціональне використання газоподібного палива, з найбільшою реалізацією його технологічних достоїнств, дозволяє отримати значний економічний ефект, який пов'язаний з підвищенням ККД агрегатів і скороченням витрати палива, легшим регулюванням температурних полів і складу газового середовища в робочому просторі установок, внаслідок чого вдається підвищити інтенсивність виробництва і якість отримуваної продукції. Застосування газу, як паливо, дозволяє значно поліпшити умови побуту населення, підвищити санітарно-гігієнічний рівень виробництва і оздоровити повітряний басейн в містах і промислових центрах.

Зростання споживання газу в містах, селищах і сільській місцевості, а також масштабність розподільних систем ставлять перед інженером по газопостачанню нові і складні завдання, пов'язані з розвитком і реконструкцією систем, підвищенням їх надійності, необхідністю економічного використання газу і захисту повітряного басейну від забруднень. Вирішення цих завдань можливе лише із застосуванням обчислювальної техніки.

Розподільні системи є складними багатокільцевими системами, економічне проектування яких повинне базуватися на сучасних методах оптимізації з урахуванням імовірнісного характеру функціонування і забезпечення необхідної надійності подачі газу споживачам.