Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Планування на підприємствах в умовах невизначен...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
103.94 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСТІВИ ТА НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Львівський національний університет імені Івана Франка

Економічний факультет

Кафедра економічної кібернетики

Звіт

з дисципліни «Моделювання системних характеристик в економіці»

на тему:

Планування на підприємствах в умовах невизначеного ринкового середовища

Виконали

Студентки групи ЕКкМ-51с

Горлата Галина Василівна

Суховерська Олеся Михайлівна

Львів - 2011

План

Вступ

  1. Структура планів підприємства

  2. Перспективне внутрішньо фірмове планування.

  3. Концептуальні підходи до вдосконалення систем планування на підприємствах в умовах невизначеного ринкового середовища.

Висновок

Література

Вступ

В умовах світової економічної кризи, яка виникла восени 2010 року, сучасні українські промислові підприємства опинилися в складних умовах нестабільного економічного та соціально-політичного середовища, в якому неможливо обійтись без ефективної та адаптивної до зовнішніх умов системи планування. В умовах невизначеності зовнішнього середовища підприємства не можуть повністю контролювати своє майбутнє і тому вимушені постійно пристосовуватися до зовнішнього середовища (вимог ринку, політики держави) та враховувати непередбачувані зміни на самому підприємстві, де процес планування здійснюється на основі неповної інформації, тобто в умовах відносної невизначеності ринкового середовища. Таке значне підвищення рівня невизначеності, яка породжується нестабільністю, підвищує роль планування в організації діяльності та управлінні підприємством.

Загальноекономічні принципи планування розглянуті в працях певної кількості вчених-економістів, серед яких: В.М.Нелеп, М.І.Бухалков, Л.Е.Басовський, М.М.Алєксєєва, М.Т.Пашута, А.Д. Шеремета, О.О. Орлов, А.М. Ковалевський, С.Ф.Покропивний та ін. Проте слід зазначити, що ціла низка пов’язаних з цією проблемою питань поки що залишається невирішеною.

1. Структура планів підприємства

Планування як розділ економіки підприємства становить собою систему упорядкованих знань про сутність, методологію та принципи розробки планів, організацію планової роботи в підприємствах.

Планування — одна з функцій керування підприємством. В умовах ринкової економіки для підприємців планування є способом забезпечення становлення та розвитку бізнесу, воно є необхідним для приведення господарчої діяльності підприємства до відповідності з вимогою ринку.

Структура планів визначається функціями підприємства і його внутрішньої адміністративно-господарською структурою.

В основу при розробці плану кладеться:

  • аналіз перспектив розвитку підприємства, завданням якого є з'ясування факторів, що впливають на розвиток відповідних тенденцій;

  • аналіз позицій у конкурентній боротьбі, завдання якого полягає у визначенні того, наскільки конкурентоспроможна продукція підприємства на різних ринках, і що воно може зробити для підвищення результатів роботи в конкретних напрямах, якщо буде слідувати оптимальним стратегіям у всіх видах діяльності;

  • вибір стратегії на основі аналізу перспектив підприємства в різних видах діяльності та визначення пріоритетів з конкретних видів діяльності з точки зору її ефективності і забезпеченості ресурсами;

  • аналіз напрямів диверсифікації видів діяльності, пошук нових, більш ефективних видів діяльності і визначення очікуваних результатів.

Внаслідок того, що план - центральна ланка господарського управління, з метою впорядкування керівництва кожен цех, відділ, лабораторія розробляють свій план, який пов'язується із загальним планом підприємства. Збалансованість внутрішньовиробничих планів - одна з найбільш складних завдань планування.

Підприємство має, на перший погляд, несумісний конгломерат різного роду структур: десятки цехів різноманітного профілю, відділів, лабораторій, сотні різнойменних професій, які по горизонталі майже або зовсім не пов'язані між собою. Їхні зусилля планомірно пояснюються загальною кінцевою метою. У плані поетапно встановлюються всі необхідні вертикальні і горизонтальні зв'язки між підрозділами на весь планований період.

Паралельно діючі структури, як правило, незалежні один від одного і не обізнані про стан справ у суміжних цехах і відділах. Вони виконують завдання, вказане в плані, який і служить системою зв'язку.

Система планування забезпечує найбільшу віддачу і вигоду підприємству при виконанні наступних правил:

  1. пунктуальна обгрунтованість кожного елемента і кожного етапу плану;

  2. точне виконання планових завдань всіма його учасниками;

  3. наявність суцільного безперервного обліку, контролю і коректування виконання плану.