Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контрактне право (укр)2010.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
336.9 Кб
Скачать

ВСТУП

Інтернаціоналізація сучасної економіки пов'язана з розширенням договірних зв'язків суб'єктів господарювання при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності, а також необхідністю укладення великої кількості різноманітних зовнішньоекономічних договорів (контрактів) з урахуванням особливостей правового регулювання договірних відносин у різних правових системах. Це вимагає спеціальної підготовки кваліфікованих юристів, що володіють теоретичними знаннями і практичними навичками зі складання зовнішньоекономічних договорів (контрактів) і забезпечення їх виконання.

Вивчення навчального курсу “Контрактне право” спрямоване на засвоєння студентами основних положень українського і зарубіжного законодавства, що регулює договірні відносини, а також на формування навичок із правового забезпечення договірної роботи у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

Навчально-методичні матеріали до вивчення курсу “Контрактне право” містять тематичний план, робочу програму, завдання для практичних занять і самостійної роботи студентів, список джерел, що рекомендуються, контрольні питання для підготовки до іспиту, а також примірну тематику курсових, дипломних і магістерських робіт.

При підготовці навчально-методичних матеріалів використані окремі рішення Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті України.

Вимоги до знань і умінь студентів

Студент повинен знати:

концептуальні основи регулювання договірних відносин у країнах загального і континентального права;

поняття і класифікацію договорів у різних правових системах, особливості зовнішньоекономічного договору (контракту);

порядок укладення договорів, наслідки невиконання договірних зобов'язань;

способи забезпечення виконання договірних зобов'язань у праві різних країн;

основні положення Міжнародних правил інтерпретації комерційних термінів ІНКОТЕРМС;

особливості законодавства України, що регулюює відносини сторін зовнішньоекономічного договору (контракту).

Студент повинен уміти:

орієнтуватися в системі нормативно-правових актів, які регулюють договірні відносини;

аналізувати інтереси сторін зовнішньоекономічного договору (контракту), обгрунтовувати вибір виду договору й умов його реалізації;

застосовувати відповідні нормативно-правові акти, якими визначаються умови, порядок укладення і виконання договорів у сфері зовнішньоекономічної діяльності;

укладати зовнішньоекономічні договори з урахуванням інтересів сторін.

Анотація дисципліни

У навчальній дисципліні “Контрактне право” вивчаються: поняття і класифікація зобов'язань і договорів у різних правових системах; види договорів, які найчастіше застосовуються у міжнародній практиці; порядок укладення й умови дійсності і наслідки невиконання договорів у різних правових системах; способи забезпечення виконання і припинення контрактних зобов'язань у праві різних країн; основні положення Міжнародних правил інтерпретації комерційних термінів ІНКОТЕРМС; особливості українського законодавства, що регулює відносини сторін за зовнішньоекономічним договором (контрактом).

Мета: сформувати систему теоретичних знань, практичних умінь і навичок щодо укладення і виконання зовнішньоекономічних договорів (контрактів).

Задачі:

- формування умінь із складання зовнішньоекономічних договорів з урахуванням інтересів української сторони і можливостей, наданих правом, що застосувується до контракту;

- опанування юридичних прийомів при підготовці і практичній реалізації зовнішньоекономічних договорів (контрактів);

- опанування методів роботи із правового забезпечення зовнішньоекономічної діяльності суб'єктів господарювання;

- проведення порівняльного аналізу зарубіжного і вітчизняного законодавства, що визначає порядок, умови і особливості укладення контрактів у зовнішньоекономічній діяльності;

- розробка проекту валютних застережень; а також договірних положень, що визначають наслідки невиконання і неналежного виконання зобов'язань за зовнішньоекономічним договором (контрактом);

- опанування знань і навичок із застосування Міжнародних правил інтерпретації комерційних термінів ІНКОТЕРМС;

- вивчення українського законодавства, що визначає особливості здійснення договірних відносин відносно проведення зовнішньоекономічних операцій.

Предмет: правове регулювання договірних відносин у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

Зміст дисципліни розкривається в наступних темах (всього 7):

1. Поняття зобов'язання і його види у різних правових системах. Грошові зобов'язання.

2. Поняття і класифікація договорів у різних правових системах. Види договорів, які найбільш поширені у міжнародній практиці.

3. Порядок укладення й умови дійсності договору у праві різних країн.

4. Наслідки невиконання контрактних зобов'язань у різних правових системах.

5. Способи забезпечення виконання контрактних зобов'язань у праві різних країн. Припинення зобов'язань.

6. Міжнародні правила інтерпретації комерційних термінів ІНКОТЕРМС.

7. Особливості правового регулювання відносин сторін за зовнішньоекономічним договором (контрактом) в Україні.