Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия Мой Курсовой.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

ВСТУП

Високі темпи росту парку автомобілів, що належать громадянам, ускладнення їхньої конструкції, збільшення числа осіб, некомпетентних у питаннях обслуговування приналежних їм транспортних засобів, інтефікація руху на дорогах і інші фактори обумовлюють розвиток галузі автотехобслуговування. Ця галузь виходить за рамки традиційних представлень про сферу побутового обслуговування в силу специфічних особливостей, зв’язаних з експлуатацією автомобіля, і разом з тим по характері послуг, що робляться, близька до неї.

Найважливішими напрямками удосконалювання ТО і ремонту легкових автомобілів, що належать населенню, є: техніко-економічне обґрунтування концентрації, спеціалізації і кооперації виробництва на індустріальній основі; підвищення рівня автоматизації і механізації виробничих процесів; застосування прогресивних технологічних процесів, заснованих на типових операціях; удосконалювання організації матеріально-технічного забезпечення; підвищення ефективності використання основних виробничих фондів і зниження матеріало- і трудомісткості галузі; освоєння сучасних форм обслуговування, наприклад за попередніми заявками, а також виїзними бригадами й ін.; застосування нових більш розроблених у технологічній і будівельний частині проектів при будівництві і реконструкції діючих СТОА з урахуванням фактичної потреби по видам робіт, а також можливості їх подальшого поетапного розвитку; упровадження систем керування виробництвом і якістю послуг, розширення програми по підготовці кадрів; популяризація діяльності системи автотехобслуговування; підвищення якості послуг і розробка заходів матеріального і морального стимулювання його забезпечення.

Парк легкових автомобілів, що належать громадянам, виконує значний обсяг пасажирських перевезень. Умови його експлуатації мають специфічні особливості, що впливають на формування потоків вимог (заявок) по його технічному обслуговуванню і ремонту, обумовлюють структуру системи автотехобслуговування, її виробничо-технічну базу.

Підтримка автомобілів у технічно справному стані забезпечується шляхом своєчасного проведення ТО і ремонту, за повноту обсягу і якість яких відповідальні підприємства системи автотехобслуговування: СТОА, спецавтоцентри і майстерні.

В автотехобслуговуванні впроваджуються різні прогресивні форми і види обслуговування (наприклад, самообслуговування, абонементне обслуговування, технічна допомога на дорогах), а також удосконалюються підрядний і господарський способи ведення будівельних і монтажних робіт, здійснюється будівництво об’єктів автосервісу за рахунок кредитів банку з використанням сучасних будівельних матеріалів, в організаціях автотехобслуговування розвиваються спеціалізовані будівельно-монтажні підрозділи, створюються нові прогресивні типові проекти СТОА.

Виробничо-технічну базу системи автотехобслуговування в основному складають підприємства трьох видів: СТОА, у тому числі майстерні і пункти ТО і ремонту; бази і склади матеріально-технічного постачання; гаражі і стоянки автомобілів.

На авто центрах і великих СТОА, а часто і дрібних СТОА всі три види підприємств автотехобслуговування можуть бути об’єднані не тільки функціонально, але і територіально.

Сучасні СТОА здійснюють: продаж автомобілів і перепродажне обслуговування нових і старих автомобілів; продаж запасних частин, експлуатаційних матеріалів і приналежностей до них; ТО і ТР у гарантійний і післягарантійний періоди експлуатації; відновлювальний ремонт автомобілів, у тому числі усунення пошкоджень кузова автомобіля, викликаних дорожньо-транспортним випадком.

Зазначені роботи виконують у залежності від наявності на СТОА відповідних виробничих ділянок.

1. ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА

1.1 ХАРАКТЕРИСТИКА ПРОЕКТОВАНОГО СТОА

Універсальна, комплексна СТОА розташована в районному центрі призначена для обслуговування парку автомобілів, що належати громадянам, у містах і інших сільських пунктах району.

Запроектована СТОА розрахована на 1350 автомобілів, які будуть обслуговуватися, серед них 270 автомобілів особливо малого класу, 877 автомобілів малого класу та 203 автомобілів середнього.

СТОА здійснює: продаж автомобілів і перепродажне обслуговування нових і старих автомобілів; продаж запасних частин, експлуатаційних матеріалів і принадлежностей до них; ТО і ПР у гарантійний і післягарантійний період; відновлювальний ремонт автомобілів, у тому числі усунення ушкоджень кузова автомобіля, викликаних дорожньо-транспортним випадком.

Крім основної виробничої діяльності, на СТОА виконують і інші види послуг: продаж автомобілів, шин, запасних частин, автопринадлежностей і експлуатаційних матеріалів; організуються консультації по технічним питанням, товарознавча експертиза; оформляються претензії.

Для забезпечення зазначених робіт на СТОА передбачено:

Основні виробничі пости:

  • діагностування;

  • ТО;

  • мастильні;

  • регулювання коліс;

  • регулювання гальмової системи;

  • електротехнічні;

  • системи живлення;

  • ремонту вузлів та агрегатів;

  • кузовні;

  • фарбувальні.

Виробничі пости забезпечені відповідним технологічним устаткуванням і призначені для виконання технічних впливів безпосередньо на автомобілі для підтримки і відновлення його технічно справного стану і зовнішнього вигляду.

Допоміжні пости:

  • приймання видачі;

  • сушіння після миття;

  • сушіння після фарбування;

  • очікування;

  • зберігання.

Допоміжні пости призначені для виконання безпосередньо на автомобілі технологічно допоміжних, але необхідних для підтримки і відновлення його технічно справного стану і зовнішнього вигляду.

Виробничі дільниці:

  • електротехнічна;

  • ремонту приладів системи живлення;

  • шиномонтажна;

  • ремонту вузлів та агрегатів;

  • кузовна;

  • оббивна та арматурна;

  • слюсарно-механічна.

Інші будівлі:

  • адміністративні приміщення;

  • приміщення для клієнтів;

  • приміщення для продажу автокосметики;

  • магазин.

На СТОА передбачена зона для миття автомобілів, яка розташована окремо від головного корпуса, що забезпечує належний від роботи СТОА процес миття автомобілів. Це дозволяє заїджати на станцію автомобілям тільки для миття.

СТОА працює в дві зміни, тривалість зміни 8 годин, - 305 днів на рік. на станції працює 129 чоловік. Це дозволяє забезпечити своєчасну, швидку діагностику, якісне усунення несправностей та ефективне виконання ТО.

1.2. Характеристика об’єкта проектування

Технічне діагностування є складовою частиною технологічних процесів приймання, ТО і ремонту автомобілів і являє собою процес визначення технічного стану об’єкта діагностування з визначеною точністю і без його розбирання.

Основні задачі діагностування на СТОА:

- загальна оцінка технічного стану автомобіля і його окремих систем, агрегатів, вузлів;

- визначення місця, характеру і причин виникнення дефекту;

- перевірка й уточнення несправностей і відмовлень у роботі систем і агрегатів автомобіля, зазначених власником чи виявлених у процесі приймання ремонту;

- видача інформації про технічний стан автомобіля, його систем і агрегатів для керування ТО і ремонтом, тобто підготовці виробництва в раціональній технологічній маршрутизації руху автомобіля по виробничих ділянках СТОА;

- визначення готовності автомобіля до державного періодичного технічного огляду;

- контроль якості виконання робіт ТО і ремонту автомобіля, його систем і агрегатів.

Ділянка оснащена всім необхідним для виконання робіт технологічним устаткуванням і інструментом, має один пост.

Малюнок 1.1. Структура і склад системи ТО і ПР легкових автомобілів, що належать населен­ню.

ТО передбачає виконання визначеного об'єму робіт через встановлений експлуатацій­ною документацією пробіг автомобіля. СО включає роботи по підготуванню автомобілів до екс­плуатації у холодний і теплий час року відповідно рекомендаціям підприємств-виготовлювачів.

Ремонт - комплекс робіт по усуненню виниклих несправностей і встановленню працез­датності автомобіля (агрегату). Ремонт автомобілів (агрегатів) включає контрольно-діагностичні, розбірально-складальні, слюсарні, механічні, мідницькі, зварювальні, жерстяни­цькі, оббивні, фарбувальні, шиномонтажні, електротехнічні, і інші роботи. Він виконується по потребі і в відповідності з призначенням, характером і об'ємом робот, що виконуються підроз­діляється на поточний (ПР) і капітальний (КР).

ПР призначений для усунення виниклих відмов і несправностей шляхом проведення необхідних робіт з відновленням або заміною: у агрегату - окремих деталей або вузлів, крім ба­зових; у автомобіля - окремих деталей, вузлів або агрегатів, що потребують поточного або ка­пітального ремонту.

КР призначений для відновлення працездатності агрегатів з забезпеченням гарантова­ного пробігу при умові виконання правил експлуатації. Він передбачає повне розбирання об'єк­ту ремонту, дефектування, відновлення або заміну складальних частин з послідуючим складан­ням, регулюванням і випробуванням. При КР вузлів і агрегатів повинно забезпечуватися відно­влення до рівня нових виробів або близького до нього стану: зазорів, натягів, взаємного розта­шування деталей (осей, площин і ін.), мікро- і макрогеометрії робочих поверхонь, структури і міцності металів, форм і зовнішнього вигляду складальних частин агрегату.

При представленні послуг по ТО і ремонту легкових автомобілів, що належать насе­ленню, СТОА керується Правилами представлення і використання послугами станцій технічно­го обслуговування і виконує наступні види робіт, послуг:

ТО (також в гарантійний період експлуатації), річний технічний огляд з виданням довідки для ДАІ і інші роботи по обслуговуванню;

ремонт вузлів і деталей двигуна, систем живлення і охолодження, системи випуску газів, зчеплення, коробки передач, роздавальної коробки, карданного вала, ве­дучого моста, підвіски автомобіля, коліс і ступиць, рульового керування, механізму га-льмів, електрообладнання, радіообладнання, приналежностей, кузова, також жерстя­ницько-зварювальні, арматурні, оббивні, фарбувальні роботи і інше;

інші послуги - приймання попередніх замовлень на ТО і ПР, переоблад­нання автомобілів, відновлення агрегатів, вузлів і деталей, підготування до сезонної експлуатації, передпродажне підготування, продаж автомобілів, запасних частин, ін­струменту, приналежностей і засобів уходу, встановлення ременів безпеки на автомо­білях, що мають місця кріплення, і додаткових виробів (радіоприймачів, фартухів ко­ліс, захисних пластин картера і ін.), обробку і антикорозійне покриття автомобілів і їх консервацію, проведення консультацій по питанням ТО, ремонту, зберігання і експлуа­тації автомобілів, складання розрахунку вартості ремонту після аварії, комісійну торгі­влю автомобілів, деталей, вузлів і агрегатів. Передпродажне підготовка автомобілів.

Якість автомобіля при продажу повинно відповідати вимогам технічних умов завода-виготовлювача. Передпродажне підготування виконуються з метою представлення покупцю технічно справного і підготовленого до експлуатації автомобіля. Необхідність проведення пе­редпродажного підготування обумовлено тім, що при доставлені автомобілів до місця продажу і під час їх зберігання поверхня кузову і салону забруднюється, порушуються деякі регулюван­ня, виявляються різні пошкодження і дрібні недоліки. Крім того, перед продажем необхідно ви­далити з покрашеної поверхні кузову шар тимчасового проти корозійного захисту, перевірити наявність спеціальних рідин і масел в системах і агрегатах, стан агрегатів, вузлів і систем, особ­ливо, що забезпечують безпеку руху, а також наявність технічної документації і її відповідність маркуванню агрегатів, наявність комплектуючих виробів і приналежностей, виконати їх вста­новлення на автомобіль.

Обслуговування автомобілів під час гарантійного періоду експлуатації. Роботи гарантійного обслуговування включають ТО і гарантійний ремонт. Під час га­рантійного пробігу ТО, окрема регламентованих робіт, що встановлені заводом-виготовлювачем, включають також контроль стану агрегатів і вузлів для виявлення і усунення несправностей. Вказані несправності усуваються шляхом гарантійного ремонту. ТО виконуєть­ся на СТОА власником за налічний розрахунок. В об'єм робіт ТО можуть бути включені окремі додаткові діагностичні або профілактичні роботи. Обслуговування автомобілів під час післягарантійного періоду експлуатації. Технічне обслуговування включає: ТО по талонам, ЩО, ТО і СО

2 РОЗРАХУНКОВО-ТЕХНОЛОГІЧНА ЧАСТИНА

2.1 Вихідні дані прийняті до розрахунку СТОА

1 Тип СТОА - універсальна

2 Річна кількість автомобілів, що умовно передбачено для обслуговування на СТОА, од -

3 Розподіл автомобілів за класами, відсотки

- особливо малий -

- малий -

- середній -

4 Середньодобовий пробіг автомобілів за класами, км

- особливо малий -

- малий -

- середній -

5 Кількість заїздів одного автомобіля на СТОА на рік -

6 Категорія умов експлуатації -

7 Природно кліматичний район - помірно-теплий

8 Кількість автомобілів, що передбачено для продажу, од -

9 Кількість робочих днів на рік, дні - 305

10 Тривалість робочої зміни, годин - 8

11 Кількість робочих змін - 2

2.2.1 Річний обсяг робіт з ТО та ПР без врахування потужності СТОА

Річний обсяг робіт з ТО та ПР автомобілів визначаємо за формулою приведена нормативна питома трудомісткість ТО та ПР без врахування умов експлуатації, природно-кліматичних умов, тому нормативну питому трудоміст-кість ПР необхідно скорегувати з врахуванням коефіцієнтів К1 і К3.

ТТО-ПР= NCTOA.і LP ( tTO+ tПР к1к3) (2.1)

1000

де NCTOA.і – річна кількість автомобілів, що умовно передбачено для обслуговування на СТОА за класами

LP – середньодобовий пробіг автомобіля, км;

tTO – питома трудомісткість ТО, люд.-год/1000 км, [ 5 ];

tПР – питома трудомісткість ПР, люд.-год/1000 км, [ 5 ];

к1 – коефіцієнт корегування умов експлуатації, [ 5 ];

к3 – коефіцієнт корегування природно - кліматичних умов, [ 5 ].

Для особливо малого класу річна трудомісткість дорівнює:

ТТО-ПР= = ---------------------------------------------------- люд.-год

1000

Розрахунок річного обсягу робіт з ТО та ПР для інших класів виконуємо за формулою (2.1) аналогічно і зводимо до таблиці 2.1.

Таблиця 2.1 – Розрахунок річного обсягу робіт з ТО і ПР

Клас автомобіля

Кількість автомо-білів за класами, NСТОА.і

Середньо- річний пробіг, Lp, км

Питома трудомісткість

Коефі-ціенти коригу-вання

Річна трудоміст-кість ТО та ПР, ТТО-ПР ,

люд.-год

ТО,

люд.-год, tТО

ПР,

люд.-год, tПР

К1

К3

ос. малий

2,00

2,00

 

 

малий

2,30

2,30

1,2

0,9

середній

2,70

2,70

 

 

Разом:

-

-

-

-

Річний обсяг ПМР визначаємо за формулою (2.2).

, (2.2)

де N З.ПМР – кількість заїздів в рік для виконання ПМР;

t ПМР – середня трудомісткість ПМР, люд.-год, [ 5 ].

Прибирально-мийні роботи на СТОА виконуються безпосередньо перед ТО та ПР або як самостійний вид послуг (комерційний). У першому випадку випадкова кількість заїздів на ПМР (технологічне миття) дорівнює кількості автомобілів, що обслуговуються на СТОА за рік, тобто

, (2.3)

Кількість технологічних заїздів автомобілів особливо малого класу на ПРМ дорівнює:

Якщо на СТОА ПМР виконуються, як самостійний вид послуг, то кількість заїздів відповідно до [ 2 ] може бути прийняти з розрахунку одного заїзду Lз дорівнює від 800 до 1000 км пробігу. Таким чином, кількість заїздів на ПМР, як самостійний вид послуг (комерційна мийка автомобілів) визначається:

Кількість комерційних заїздів автомобілів особливо малого класу на ПРМ дорівнює:

= заїздів

де LЗ - пробіг автомобіля до заїзду на ПМР, км;

Приймаймо пробіг автомобіля до заїзду на ПМР, який дорівнює 900 км.

Тоді річний обсяг ПМР дорівнює:

= люд. -год.

Розрахунок річного обсягу ПМР для інших класів виконуємо аналогічно

за формулами (2.2) – (2.4) і зводимо до таблиці 2.2.

Таблиця 2.2 – Розрахунок річного обсягу робіт з ПМР

Клас автомобіля

Кількість автомо-білів за класами, NСТОА.і

Середньо- річний пробіг, Lp, км

Кількість заїздів для миття автомобілів

Трудо-міст-кість tПМР, люд. -год

Трудомісткість вико- нуємих робіт з миття автомобілів,

люд. -год

 

 

ос. малий

0,15

малий

0,20

середній

0,25

Разом:

-

2.2.3 Річний обсяг робіт по прийманню і видачі автомобілів

Річний обсяг робіт по прийманню і видачі визначається за формулою:

, (2.5)

де tП-В - разова трудомісткість одного заїзду на роботи пов’язані з прийманням і видачею автомобілів, люд.-год [ 5 ].

2.2.4 Річний обсяг робіт по протикорозійній обробці кузовів автомобілів

Річний обсяг робіт по протикорозійній обробці кузовів автомобілів визначається за формулою:

, (2.6)

де NЗ.ПК – кількість заїздів автомобілів в рік на протикорозійну обробку кузовів;

Частота проведення робіт по протикорозійній обробці складає від 3 до 5 років, тобто від 0,2 до 0,3 заїздів на рік і визначається за формулою:

, (2.7)

де tПК - разова трудомісткість одного заїзду на роботи по протикорозійній обробці (захисту) кузова, люд. -год. [ 5 ].

2.2.5 Річний обсяг робіт по передпродажній підготовці автомобілів

Річний обсяг робіт по передпродажній підготовці автомобілів визначається за формулою:

, (2.8)

де NПП - кількість автомобілів, що продаються за рік.

tПП - трудомісткість передпродажної підготовки одного автомобіля [ 5 ].

Розрахунок для особо малого класу за формулами (2.2) – (2.8) зводимо до таблиці 2.3.

люд. -год

= заїздів

= люд. год

= люд. год

Загальний річний обсяг робіт визначається за формулою:

, (2.9)

Розрахунок загального річного обсягу робіт для кожного класу автомобілів формулою 2.9 виконуємо у таблиці 2.3.