Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДСТУ_АБ_28.02.12.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
399.57 Кб
Скачать

Додаток д (обов’язковий) методика визначення коефіцієнта водостійкості асфальтобетону за експрес-методом

Суть методу полягає в оцінюванні ступеню зниження міцності асфальтобетону при стиску після дії на нього води за температури (20±1) С в умовах вакууму та води, нагрітої до температури (85±0,5) С при атмосферному тиску.

Випробування проводять на попередньо виготовлених зразках згідно з 8.1 цього стандарту. Зразки розташовують у посудині для вакуумування, заповненій водою, з температурою (20  1) С. Рівень води над зразками повинен бути не менш ніж 3 см. Посудину зі зразками підключають до вакуумної установки, де створюють і підтримують протягом однієї години тиск, не більший за 2000 Па (15 мм рт. ст.). Потім тиск доводять до атмосферного і зразки витримують у тій же посудині з водою за температури (20  1) С протягом 30 хв. Після цього зразки виймають із посудини, розміщують у квадратному контейнері зі сторонами дна 200 мм та висотою бокових стінок 70 мм, виготовленому з нержавіючої сталі з отворами діаметром 5 мм та переносять у водяну баню з температурою (85  0,5) С, де витримують протягом 50 хв. з точністю до 30 с. Рівень води у бані над зразками та під зразками має бути не менший ніж 3 см. Відстань між зразками та боковими стінками водяної бані повинна бути не меншою ніж 2 см.

Витримані у водяній бані зразки разом з металевою сіткою виймають та встановлюють у посудину для термостатування у воді з температурою (20  1) С протягом 1,5 год. Занурення у водяну баню і вилучення зразків здійснюють максимально швидко.

Після закінчення термостатування зразки випробовують для визначення границі міцності на стиск при швидкості руху траверси преса (3,0  0,3) мм/хв відповідно до 15.3 ДСТУ Б В.2.7-89 (ГОСТ 12801).

Коефіцієнт водостійкості за експрес методом визначають як відношення границі міцності на стиск зразків, що були витримані за викладеним режимом термостатування, до границі міцності ненасичених зразків, що були випробувані відповідно до ДСТУ Б В.2.7-89 (ГОСТ 12801) за температури (201) С. Середню границю міцності ненасичених і водонасичених зразків визначають за результатами трьох випробувань. Розбіжність між результатами випробування окремих зразків не повинна перевищувати 10 %.

Коефіцієнт водостійкості за експрес методом КЕ обчислюють з похибкою 0,01 за формулою:

, (Д.1)

де RТВ – середнє значення границі міцності водонасичених за методикою цього додатку зразків, МПа;

R20 – середнє значення границі міцності ненасичених зразків асфальтобетону за температури (20  1) С, МПа.

Додаток е (довідковий) методика визначення коефіцієнта температурної тріщиностійкості асфальтобетону

Суть методу полягає у оцінюванні руйнування структурних зв’язків асфальтобетону при повторному охолодженні за показником зменшення міцності на розтяг при вигині після впливу температурних напружень, що виникають при неможливості вільного скорочення (рис. Е.1) довжини зразка (аналогічно умовам роботи асфальтобетону в покритті).

1 – станина; 2 – упор; 3 – гвинт для закріплення зразка; 4 – шарнір; 5 – зразок; 6 – металева пластина.

Рисунок Е.1 - Схема з’єднання асфальтобетонного зразка з металевою станиною для випробувань на циклічне охолодження

Асфальтобетонна суміш ущільнюється методом укочування (або іншим способом) згідно 8.1. Із ущільненого асфальтобетону виготовляють зразки-призми розмірами в залежності від максимальної крупності зерен мінеральних складових матеріалів згідно ГОСТ 10180 .

На торці зразків прикріплюють за допомогою епоксидної смоли згідно з чинною нормативно-технічною документацією металеві пластини і з’єднують їх з металевою станиною згідно з рисунком Е.1.

Асфальтобетонний зразок з металевими пластинами, встановлений в станину попередньо термостатують на повітрі за температури (20  1) о С протягом двох год, після цього усувають люфти між упорами та гвинтами і разом із станиною розміщують в морозильній камері, у якій підтримують температуру згідно таблиці Е.1. При такій температурі асфальтобетонний зразок витримують протягом шести год.

Після цього зразок з металевою станиною виймають з морозильної камери і витримують на повітрі за температури (20  1) оС протягом шести год. Таку процедуру охолодження – нагрівання асфальтобетонного зразка, закріпленого між двома упорами металевої станини здійснюють 10 разів.

Таблиця Е.1 – Температура в морозильній камері при випробуванні асфальтобетонних зразків в залежності від району кліматичних умов роботи асфальтобетонного покриття

Райони за кліматичними умовами

роботи асфальтобетонного покриття

Температура в морозильній камері, оС

А-1…А-7 (крім Гірсько-карпатського і Закарпатського підрайонів, а також Південного берегу Криму та Кримських гір за ДСТУ–Н Б В.1.1-27)

-30 1

Гірсько-карпатський підрайон (ДСТУ–Н Б В.1.1-27)

-30 1

Закарпатський підрайон (ДСТУ–Н Б В.1.1-27)

-25 1

Південний берег Криму (ДСТУ–Н Б В.1.1-27)

-15 1

Кримські гори (ДСТУ–Н Б В.1.1-27)

-20 1

Коефіцієнт температурної тріщиностійкості визначають за формулою:

, (Е.1)

де - , - середнє значення границі міцності на розтяг при вигині відповідно до впливів циклічного охолодження і після них.

Границю міцності на розтяг при вигині асфальтобетонних зразків визначають згідно з ДСТУ Б В.2.7-89 при швидкості деформування 100 мм/хв за температури (0  1) оС і обчислюють в МПа за формулою:

, (Е.2)

де F - руйнівне навантаження, Н; l - відстань між опорами, см; b - ширина зразка, см; h - висота зразка, см; 10-2 - коефіцієнт перерахунку у МПа.

Розбіжності між трьома паралельними випробуваннями не повинні перевищувати 10 %.