Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ирр.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
52.58 Кб
Скачать

Розділ 4. Проблеми, тенденції, та перспективи розвитку системи сучасного українського права

На сучасному етапі розвитку суспільства, коли Українська правова система переживає важкий період свого становлення і розвитку, це питання стає найбільш актуальним. Правова система України поступово перетворюється, позбувається від пороків тоталітарного режиму, деформацій та нашарувань минулого, набуває більш глибоких демократичних та гуманістичних рис. Але в цілому її головні недоліки поки зберігаються. Це слабка ефективність, незавершеність, розбалансованість, нездатність успішно виконувати притаманні їй регулятивні та охоронні функції, невідповідність новим умовам, ринковим відносинам. Процес її поновлення-на початку шляху.

Процес формування сучасної соціально-правової держави залежить насамперед від етапів і темпів розвитку права та правової системи загалом. Правова система кожної держави має свої особливості, структуру, різні види джерел права, формується в певний історичний час, у конкретному регіоні, характеризується певними національними особливостями, розвивається в суспільстві з різними звичаями, віросповіданням тощо. В умовах світових трансформаційних процесів вона активно впливає на характер змін у суспільстві, сприяє гармонізації держави і права, вдосконаленню законодавчого процесу, піднесенню ефективності правового регулювання, суспільної та індивідуальної правосвідомості тощо.

Саме від якості та напряму розвитку системи права залежить стан демократії у країні, а також побудова правової соціальної держави, де панує верховенство права. Процеси формування та вдосконалення правової системи потребують докорінного перегляду й аналізу основних напрямів її розвитку з урахуванням усіх політичних перетворень, що відбулися останнім часом яку державі, так і у світі. Від самого початку ці процеси в Україні містили істотні суперечності. Був відсутній єдиний стратегічний напрям розвитку.

Важливою метою і умовою реформування Українського суспільства є розвиток демократичної, соціально-правової держави і відповідної правової системи, що забезпечить становлення України як високорозвинутої цивілізованої європейської держави з високим рівнем життя, дозволить їй стати впливовою силою у світі та Європі. Завданням державно-правових реформ є створення дієвих механізмів охорони і захисту прав і свобод людини, систематизація і вдосконалення законодавства, зміцнення начал громадянського суспільства, державно-правової системи, вдосконалення практики правореалізації і контролю за виконанням законів тощо.

Актуальною проблемою є визначення шляхів розвитку нашого суспільства, меж втручання держави в економіку і соціальну сферу тощо. Ці заходи повинні створити реальні умови для зміцнення соціальної безпеки громадян, реалізації конституційного принципу людського виміру політики і права. Суттєва роль у здійсненні цих процесів належить правовій системі, її складовим: системі права, новим правовідносинам як формі творчої правової діяльності, яка освячена розвинутою правосвідомістю та правовою культурою.

Сучасна система права України має базуватися не лише на традиційних засадах юридичного позитивізму, який тлумачить право винятково як продукт вольових дій та рішень вищих суб’єктів державної влади, а на праворозумінні як міри свободи рівних суб’єктів, на принципі верховенства права.