Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
+Лабор №3,5 Рукава.rtf
Скачиваний:
21
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
21.47 Mб
Скачать

5. Фантазійні форми рукавів.

Далі наведено зображення і схеми побудови трьох рукавів складних фантазійних форм. На рисунку 15 показано схему отримання рукава „віяло” ійого вигляд.

Рисунок 15 – Зображення рукава „віяло” та схема його побудови

На рисунку 16 надано зображення рукава з драпуванням. Такий рукава не повинен щільно прилягати до руки, тому при його конструктивному моделюванні треба забезпечити додатковий припуск до ширини. Для визначення величини конструктивної прибавки треба зробити допоміжне лекало на основі шаблона вшивного рукава. На рисунку 16 надано схема креслення такого шаблона.

Рисунок 16 – Зображення вшивного рукава з драпіруванням та схеми його побудови

Для отримання заданої форми рукава роботи виконують в такій послідовності. На аркуш паперу потрібно нанести окремо дві частини рукава. В кожну частину рукава потрібно внести зміни у відповідності до схеми наданої на рисунку 16.

Ще один варіант змін, для отримання рукава „фетазі”, а саме, рукава „ліхтарик” з суцільнокроєною оборкою горловини, наведено на рисунку 17.

18

Рисунок 17 - Зображення рукава „ліхтарик” з суцільнокроєною оборкою горловини та схеми його побудови

Послідовність виконання робіт

1.Підготовка поверхні манекена (фігури людини) до муляжування здійснюється в тому ж порядку, що і у попередній роботі. При цьому уточнюється положення лінії пройми на макеті спинки і пілочки сукні жіночої, що отримані муляжним методом.

2. Підготувати тканину до муляжування. На цій стадії, перед усім, треба правильно розрахувати куски тканини, що потрібні для моделювання муляжним методом вшивних рукавів різноманітних форм. Різноманітня форми рукавів отримають за рахунок прийомів паралельного і конічного розширення.

Прийом „паралельного розширення”.

Наколку основи рукава можна використати для створення рукавів більш складних форм.

Для рівномірного збільшення об’єма рукава , для формування складок, зборок, защипів застосовується прийом „паралельного розширення” основних деталей базової конструкції. В цьому випадку об’єм збільшується зверху по окату рукава і внизу.

Для отримання первинних лекал рукава на перенесених на папір лекалах рукава базової конструкції намітити місця розташування складок і визначити ступінь збільшення об’єму. Потім, по наміченим на шаблонах лекал рукава базової конструкції паралельним лініям зробити розрізи і отримати її фрагменти. Розсунути в протилежні сторони від середньої лінії паралельно фрагменти БК рукава, на стільки, на скільки потрібно (рисунок 18). Після чого знову перевести отриману конструкцію рукава на тканину, викроїти, зметати і зробить примірку на манекені. Схему попереднього розрахунку параметрів куска тканини для муляжування рукава „ліхтарик” наведено на рисунку 19.

19

Рисунок 18 - „Паралельне розширення” рукава для збільшення його об’єму зверху по окату і низу рукава

Рисунок 19 – Схема попереднього розрахунку параметрів куска тканини для муляжування рукава „ліхтарик”

Умовні позначення на рисунку:

Кзб- коефіцієнт зборки

Пш – припуск на нижній шов

Пап.ок – припуск на напуск до окату

Пап.н.р. – припуск на напуск до низу рукава

Пок – припуск на вшивання рукава

Прийом „конічного розширення”.

Для моделювання розширеного тільки зверху або знизу рукава, для створення зборок зверху чи знизу застосовується прийом „конічного розширення” складових частин базової конструкції рукава. Так як і при „паралельному розширенні”, на переведеному на папір лекалі БК рукава

20

намічають лінії фалд (рисунок 20). Після цього по цим лініям розрізають папір. Радіально розводять частини рукава в сторони від середньої лінії до необхідної величини. Збільшену таким чином БК рукава переносять на макетну тканину викроюють, зметують і приміряють на манекен.

Довгий рукав на манжеті чи зі зборкою зав’язують мотузочкою відстані 2,0-3,0см вище лінії низу рукава, розподіляють зборки, перевіряють свободу руху при зігнутій руці і відмічають лінію низу булавками чи крейдою.

Для наколювання рукава „ліхтарик” , отриманого з застосуванням прийому конічного розширення , використовують квадратний кусок тканини , розрахунок, якого представлено на рисунку 20.

Рисунок 20 - „ Конічне розширення” рукава для збільшення його об’єму зверху по окату і низу рукава . Схема попереднього розрахунку параметрів куска тканинидля муляжування рукава „ліхтарик”

Прийом конічного розширення застосовується і для одержання рукава „крильце”. На рисунку 21 надано схему моделювання та розрахунок куска тканини для муляжування даного виду рукава.

21

Рисунок 21 - Рукав „крильце”. Схема моделювання і попереднього розрахунку параметрів куска тканини для муляжування рукава „крильце”

Для виконання роботи викроїти кусок тканини у вигляді прямокутного трикутника, гіпотенуза якого дорівнює довжині пройми + прибавка на посадку, і розташовується під кутом 45 градусів до нитки основи. До периметру трикутника додати припуски на шви і намітити точки 1’, 0’ і 2’ у відповідності до параметрів пройми. Наколювання рукава між точками 1’- 0’-2’ здійснити відповідно до наколювання одношовного вшивного рукава. Для оформлення нижньої частини рукава від точок 1’ і 2’ доточати куски тканини прямокутної форми, які повинні забезпечити надалі вільність руху. Під час примірки їх форма і розміри уточнити разом з визначенням форми нижньої лінії рукава.

Особливо цікавим є отримання методом наколки рукава „окорок” і інших різноманітних форм рукавів „фентазі”. Для визначення параметрів кусків тканини, що необхідні для отримання зазначених форм рукавів, попередньо виконують конструктивне моделювання за методом шаблонів на папері або безпосередньо на макетній чи основній тканині (рис. 23 і 24).

22

Рисунок 22 – Загальний вигляд і схема моделювання рукава „окорок ”

Рисунок 23 – Загальний вигляд і схема моделювання рукава „фентазі”

3. Оформлення шаблонів лекал конструкцій рукава отриманих муляжним виконати у відповідності пункту 5 лабораторної роботи № 1. На шаблонах додатково позначити величину зборки на відповідних ділянках рукава.

4. Оформлення звіту

У висновках необхідно проаналізувати отримані результати перевірки первинних лекал рукавів. Особливу увагу слід звернути на аналіз сумарної величини посадки та її розподілу по ділянках.

Також у висновках необхідно вказати на позитивні та негативні сторони процесу муляжування рукавів різних об’ємних форм..

Якщо, при проведені примірки макетів, було виявлено дефекти в посадці рукава, треба визначити причину їх виникнення і спосіб усунення.

23

На захист лабораторної роботи студенту необхідно надати:

- зметані макети рукавів, що отримані муляжним методом (не менше 4штук) ;

- шаблони лекал основних деталей з необхідними контрольними позначками ;

- висновки по роботі.