Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
+Лабор №3,5 Рукава.rtf
Скачиваний:
21
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
21.47 Mб
Скачать

Характеристика основних складних форм вшивних рукавів

Сьогодні мінлива мода знову звернула свій погляд на пишні рукава з “буфами” і зборками. Далі наведено характеристику основних похідних форм вшивних рукавів та розроблено схеми їх побудови. Аналіз схем побудови дасть змогу в подальшому правильно визначати як і величину необхідної прибавки до Оп так і параметри кусків тканини необхідні для отримання тієї чи іншої форми рукава муляжним методом.

1.Рукав "Буф" - рукав, у якого пишні складки чи зборка по окату рукава плавно звужується до низу. Рукави з „буфами” отримують на основі креслення вузького рукава прямого одношовного вшивного рукава

Для побудови креслення цього рукава беруть креслення вузького рукава, бажаної довжини добре перевірене на сполучення з проймою, розрізають його по наміченим лініям і конічно розводять частини оката в середньому на 3-5см.

Для конструктивності рішення і плавного викреслювання нової лінії оката рукава на кресленні вищу точку оката після розширення піднімають на 3-5см. Нову лінію оката рукава оформляють плавною лінією.

Максимальне розширення рукава методом конічного розширення допускається на ділянки точок оката рукава, що знаходяться на відстані 10см від його вершини. Розширення виконують до того моменту поки лінії, що проходять через зазначені точки не займуть положення перпендикулярне до лінії ширини рукава під проймою. Більше розширення рукава таким методом не рекомендується, оскільки рукав буде важко вшити в пройму.

Рисунок 10 - Зображення рукава з „буфами” та схема його побудови

15

2. Рукав "Ліхтарик" - короткий рукав, який призборюється по окату й по лінії низу, і нагадує китайський ліхтарик.

Лінію плеча у виробі з таким рукавом можна укоротити на 2-3см відповідно до моделі й особливостей фігури. При цьому, відповідно, треба змінити і лінію вшивання рукава. В варіанті, який розглянуто далі, довжину плеча залишили без змін.

Рукав "ліхтарик" можна отримати за методом шаблонів з використанням

прийому паралельного розширення (рисунок 11). Для цього треба розрізати на частини шаблон лекала вшивного рукава. Лінії розрізу, як правило, розташовують між ліктьовим і переднім перекатом.

Паралельне розширення кожної з частин робиться на 6,0-12,0см залежно від бажаної об’ємності форми рукава і властивостей тканини, що використовується. Ширина рукава в розгорненому вигляді може бути до 90см, так як в іншому випадку вшивання рукава в пройму буде ускладнено. На наступному етапі переоформляють лінію оката, збільшуючи його висоту на 1,0-4,0см залежно від ширини рукава. Низ та окат рукава оформлюють плавними лініями.

Рисунок 11 - Зображення рукава „ліхтарик” та схема його побудови

Також рукав „ліхтарик” можна отримати при застосуванні прийому конічного розширення. Схема побудови такого рукава показана на рисунку 12. Це максимальне розширення рукава для даного способу моделювання.

Рисунок 12 - Зображення рукава „ліхтарик” та схема його побудови

16

3. Рукав з плоскою голівкою, розширений донизу (рисунок 13).

Для отримання лекал чи креслення одношовного рукава, розширеного донизу, беруть шаблон одношовного вшивного рукава і розрізають його по середній лінії до вершини і по лініях паралельних їй. Розводять нижні частини рукава на однакову величину від середньої лінії. Мінімальне розширення рукава по лінії низу застосовується для виробів повсякденного призначення. Загальна величина розширення рукава по середній лінії коливається від 4,0 до 8,0 см. Окрім цього по лінії низу рукава із сторін ліктьового і переднього зрізу додають по 1,0—2,0 см для збереження рівномірності розширенні.

Рисунок 13- Зображення рукава розширеного до низу та схема його побудови

Рукави з максимальним розширенням по лінії низу застосовують для виробів з легких драпіруючи тканин для виробів, що з призначені для урочистих випадків.

4. Рукав „крильце” можна отримати як за допомогою прийому паралельного та і за допомогою прийому конічного розширення шаблонів лекал вшивного одношовного рукава. На рисунку 14 надано зображення і схему побудови даної форми рукава.

Рисунок 14 - Зображення рукава „крильце” та схема його побудови

З схеми отримання цієї форми вшивного рукава добре видно, що в випадку, коли „крильце” доходить лише до критичних точок пройми по пілочці та спинці, його лінія окату може набувати форму прямої лінії.

17