Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
+Лабор №3,5 Рукава.rtf
Скачиваний:
21
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
21.47 Mб
Скачать

Наколювання двошовного рукава

На основі прямого одношовного вшивного рукава можна побудувати двошовний рукав (рисунок 8). Для цього одношовний рукав складають по лініям ліктьового та переднього перекатів, що отримують при зметаних по всій довжині нижніх зрізів рукавів. Після чого намічають лінії переднього і ліктьового перекатів. Потім від лінії переднього перекату по горизонталям, по лінії низу і під проймою вліво відкладають по 4,0см і отримують точки а і б.

З’єднують прямою лінією точки а і б. На перетині цієї прямої з лінією ліктя отримують точку в. Від точки в вліво відкладають 1,0-2,0см і отримують точку в. На рисунку 8а показано заштрихований трикутник абв.

Рисунок 8 - Побудова двошовного рукава на основі одношовного

Від лінії ліктьового перекату рукава по горизонталі вздовж лінії ліктя і під проймою вправо відкладають по 4,0см і отримають точки г і д. По лінії низу рукава від ліктьового перекату вправо відкладають 4,0см і ту кількість сантиметрів, яка необхідна для звуження рукава у зап’ястка, і отримують точку е.

12

При необхідності ще більшого звуження рукава, звужують верхню половинку рукава від ліктя до нижнього зрізу рукава.

Верхню і нижню половинки рукава (рисунок 8б) викроюють з тканини, зметують і надягають на манекен для перевірки і корекції.

Лабораторна робота

Розробка конструкцій вшивних рукавів різних форм муляжним методом та їх аналіз

Мета роботи: придбання навичок муляжування рукавів різних форм.

Зміст роботи

1. Підготувати поверхню манекена (фігури людини) до муляжування.

2. Підготувати тканину до муляжування та наколоти наступні рукава:

2.1 рукав „ліхтарик”;

2.2 рукав „крильце”;

2.3 рукав зі зборкою по окату чи по низу рукава;

2.4 рукав „окорок”;

2.5 рукав „фентезі”

3. Оформити первинні лекала конструкції рукавів, отриманих муляжним

методом.

4. Проаналізувати отримані результати та оформити звіт про виконану

роботу.

Висновки по роботі

Матеріали та інструменти: манекени типових жіночих фігур, відріз макетної тканини полотняного переплетення для наколювання рукавів (120х80см), швейні голки та шпильки, ножиці, папір для зарисовок, різець, крейда, папір або калька для первинних лекал.

Контрольні запитання

1 На які основні види можна класифікувати вшивні рукава?

2 Якого основного правила необхідно дотримуватись при муляжуванні?

3 Які основні стадії та етапи процесу муляжування рукавів ?

Теоретичні відомості

Прямий одношовний рукав є основою для подальшої розробки інших форм рукавів: рівномірно розширеного донизу, зі зборками по окату чи по

13

низу, „ліхтарик”, „окорок”, „крильце”, складної форми з защипами, складками, драпіруванням, тощо.

Різноманітні види вшивних рукавів часто є центром композиції. Крім того, завдяки ним можна сховати недосконалість фігури людини (рис. 9).

Рисунок 9 - Коректування форми рук рукавами: а) – рукава, які рекомендовано для жінок з повними руками, б) – для жінок з дуже тонкими руками , в) - для жінок з довгими руками

Верхні і нижні кінцівки людини часто потребують корегування одягом. Якщо у жінки гарні руки, то рукав - „ліхтарик” вона можете дозволити собі в будь-якому віці, якщо форма рук недосконала – не варто використовувати рукав „ліхтарик”, який обов’язково приверне увагу до лінії плеча і передпліччя, а саме ці місця найчастіше потребують корегування одягом.

Повні руки повинні бути прикриті рукавами, побудованими по принципу ілюзії підрівнювання. Для таких фігур не умисні як вузькі так і широкі рукава типу «ліхтарик». Жінкам з повними руками найбільш підходять рукава, вшиті в поглиблену пройму ( рисунок 9а). Дуже тонкі руки можуть бути скриті довгим рукавом або рукавом різної форми і довжини, але

14

при цьому недоцільні дуже короткі і широкі рукава (рисунок 9б). Зорово вкорочують довжину рук рукава, які закінчуються внизу розширенням (рисунок 9в), подовжують - звужені до низу.

Покаті плечі сховають об’ємні рукава типу «ліхтарик», «окорок», суцільнокроєні рукава, накладні оздоблювальні деталі на ділянці плечей. Вузькі плечі зорово розширюють рукав «ліхтарик» або рукав з буфами. Ці види рукавів також роблять опущену лінію плеча більш прямою.