Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 3. ПАРАДИГМА УПРАВЛІННЯ ПОТЕНЦІАЛОМ ЗА ВАР...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
282.62 Кб
Скачать

Управління потенціалом

тема №3 18

Тема 3. Парадигма упрАвління потенціалом за вартісними критеріями.

    1. Управління потенціалом за вартісними критеріями

    2. Методика вартісної оцінки розміру складових елементів потенціалу підприємства

    3. Дослідження та оцінка потенціалу з погляду його вартості з урахуванням удосконалень виробничого потенціалу

    4. Дослідження та оцінка потенціалу з погляду його вартості з урахуванням удосконалень фінансового потенціалу

1.1Управління потенціалом за вартісними критеріями

Потенціал підприємства являє со­бою реальну або ймовірну здатність виконати цілеспрямовану роботу. Для цілей аналізу потенціалу підприємства в цілому його варто розділити на чотири категорії.

Базовый потенціал, що забезпечує підприємству можливість досягнення основних комерційних цілей, створення економічних цінностей i одержання при цьому прибутків. Базовий потенціал пов'язаний з конкурентними перевагами підприємства, i підтримка й розвиток його дають змогу одер-жати стійку конкурентну перевагу на ринку.

Прихований потенціал -- це активи, що не являють кон­кретної переваги на сьогоднішньому етапі, хоча в перспективі можуть трансформуватися в базові кошти. Сюди варто віднести кадровий потенціал підприємства, накопичений досвід роботи в певній сфері бізнесу. Коли прихований потенціал досягає певного рівня, вiн може бути реалізований у вигляді відкриття нового напряму бізнесу, поліпшення споживчих властивостей товарів i т.д.

Збитковий потенціал. Наявність збиткового потенціалу приводить до споживання pecypciв без якого-небудь прибутку для підприємства. Зокрема, через нераціональну організаційну структуру можуть виникати витрати на дублювання функцій.

Пересічний потенціал характеризується наявністю в підприємства активів, що забезпечують ефективне використання інших потенціалів: зокрема, добре функціонуюча систе­ма управління збутом, фінансами.

Успішно функціонуюча організація не тільки має поточні доходи, а й забезпечує розвиток ycix названих потенціалів.

Процес оцінки діяльності підприємства розглядають за елементами. Елементи оцінки підприємства перебувають між собою у відповідному зв’язку і відповідних відношеннях. Процес оцінки відбувається також у певній послідовності і потребує чіткої організації

Оцінка вартості потенціалу підприємства – це упорядкований, цілеспрямований процес визначення в грошовому виразі вартості об’єкта з урахуванням потенційного і реального доходу, який має місце в певний проміжок часу за умов конкретного ринку.

Об’єкт управління, в тому числі аналізу й оцінки, є економічний потенціал підприємства й ті його складові, які визначені в ієрархічній структурі потенціалу як можливості й здатності підприємства, зумовлені економічними ресурсами, процесами їх трансформації й управління, виражені в економічних результатах діяльності підприємства.

Функції оцінки і аналізу потенціалу дозволяють сформувати інформаційне поле для прийняття й реалізації управлінських рішень координувати функціональні сфери діяльності підприємства, стратегічні і поточні завдання управління для досягнення цілей функціонування й розвитку підприємства

Управлінські параметри – це такі параметри, за допомогою яких здійснюється вплив на стан і зміни керованої підсистеми. Тому показником потенціалу підприємства будемо вважати чисельну характеристику, що відбиває яку-небудь його властивість й використовується для виміру його параметра. Параметри відбивають якісний характер, ознаку потенціалу як об’єкта управління (рівень, стан, спрямованість, достатність і т.д.)

Основними параметрами виступають:

рівень розвитку НДДКР й інноваційної діяльності;

рівень розвитку й ефективності маркетингової діяльності;

рівень розвитку фінансово-інвестиційної діяльності підприємства;

рівень розвитку й ефективність сервісної сфери діяльності;

рівень розвитку організаційного потенціалу підприємства.

Розглядаючи всю сукупність економічних потенціалів підприємства як цілісну систему з внутрішніми властивостями, за допомогою факторного аналізу визначаються закономірні фактори, що найбільш суттєво впливають на розвиток економічного потенціалу.

Визначальні фактори розвитку потенціалів:

фактор зміни фінансового потенціалу за рахунок формування фінансової сталості підприємства (показники ліквідності та фінансової стійкості)

фактор, що характеризує відсутність вкладень у розвиток виробничих потужностей або бездіяльність частки власних коштів (показники оборотності)

фактор, що визначає зміни у стані і структурі активів підприємства (система показників, що характеризує стан та структуру активів підприємства та забезпечення їх джерелами покриття (стан оборотних коштів та стан основних засобів))

фактор змін потенціалу розвитку за рахунок самофінансування підприємств окреслюють верхню межу потенційних можливостей підприємства (прибутковість власного капіталу, коефіцієнт маневреності).

фактор скорочення фінансування поточної операційної діяльності характеризує факт недостатності коштів для забезпечення поточних розрахунків та платежів.

фактор зниження чисельності промислово-виробничого персоналу

фактор змін у стані фінансових розрахунків характеризує збільшення долі кредиторської заборгованості у складі поточних активів.

фактор змін ринкового потенціалу підприємства являє собою сукупність можливостей підприємства для реалізації його ринкової діяльності (цінова стратегія і політика підприємства, об ’єм та структура витрат, о склалися, галузеві умови діяльності.)

фактор зростання залежності підприємства від позикового капіталу

фактор зниження прибутку підприємства.

Моделювання внутрішніх факторів, що впливають на стан процесів формування й розвитку економічного потенціалу, дозволяє виділити найбільш істотні фактори й прогнозувати їх вплив у наступних періодах на результуючи показники діяльності підприємств.