Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
робоча програма МПСГД магістри.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
202.24 Кб
Скачать

Тема 3. Предмет, цілі завдання та принципи методики викладання

соціогуманітарних дисциплін

Предмет, цілі та завдання викладання соціогуманітарних дисциплін. Дидактичні основи педагогічного процесу: загальні та базові поняття. Сутність, структура та рушійні сили навчання. Дидактичні принципи навчання. Основні принципи та методи навчання. Види навчання. Сутність та класифікація принципів і методів реалізації педагогічних технологій. Основні види педагогічних технологій: традиційна, проблемна, модульно-рейтингова, дистанційна.

Тема 4. Основні вимоги до викладача соціогуманітарних дисциплін

Сутність та особливості педагогічної діяльності. Особистість викладача. Формально-правові норми діяльності викладача соціогуманітарних дисциплін та їх юридичне забезпечення. Сутність і типи неформальних вимог до викладача. Вимоги до професійних і моральних якостей викладача. Особистісні якості викладача і його духовний світ. Педагогічна та професійна комунікація: сутність і структура. Стилі педагогічного спілкування. Монолог, діалог, дискусія в структурі навчання і спілкування у процесі викладання соціогуманітарних дисциплін. Основи педагогічної культури і етики.

Підготовка кадрів викладачів соціогуманітарних дисциплін та підвищення їх кваліфікації

Тема 5. Мотиваційні аспекти викладання соціогуманітарних дисциплін

Поняття навчальної мотивації. Створення позитивної емоційної атмосфери на заняттях. Врахування вікових та індивідуальних особливостей сприйняття і засвоєння навчального матеріалу. Роль закріплення в учбовому процесі. Зворотній зв'язок. Види мотивації: пізнавальний інтерес, прагнення до успіху, емоційно позитивні переживання.

Контроль і оцінювання навчання та учіння. Особливості організації проведення контролю знань в процесі викладання соціогуманітарних дисциплін. Етапи контролю: контроль на початковому етапі, поточний контроль, підсумковий контроль. Особливості проведення заліків та екзаменів як форм контролю. Навики формування самоконтролю.

Змістовий модуль 2. Форми і методи викладання соціогуманітарних

дисциплін

Тема 6. Лекція як форма викладання соціогуманітарних дисциплін

Тематичний план і програма курсу лекцій з соціогуманітарних дисциплін. Лекція як форма навчання, типи лекцій. Принципи організації та реалізації лекційного курсу: змістовність, інформативність, послідовність, системність, доступність, актуальність, практична спрямованість та ін. Методика підготовки лекцій з з соціогуманітарних дисциплін: принципи відбору матеріалу, визначення структури лекції, формування списку літератури. Способи фіксації лекції: план лекції, письмовий текст, конспект. Основні правила і засоби роботи лектора зі студентською аудиторією. Закономірності процесу сприйняття, актуалізація уваги студентів на лекції, способи управління поведінкою аудиторії.

Тема 7. Методика проведення практичних і семінарських занять

Поняття, суть та особливості проведення практичних та семінарських занять у вузі. Цілі семінарських занять з з соціогуманітарних дисциплін. Види семінарських занять. Форми проведення семінарів з з соціогуманітарних дисциплін. Структура та алгоритм проведення семінарських занять. Взаємодія і навчання учасників семінарського заняття: формальні і неформальні аспекти. Вимоги до підготовки і проведення семінарського заняття. Навчально-методичне забезпечення підготовки до семінарських занять з з соціогуманітарних дисциплін. Форми активізації пізнавальної діяльності студентів на семінарських заняттях. Критерії оцінки знань на семінарських заняттях.