Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зв т НДР Матюшенко.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
598.02 Кб
Скачать

3. Дослідницькі університети.

Згідно з Наказом МОН України від 15.10.07 р. № 901 виконується пілотний проект «Дослідницький університет НТУУ «КПІ». Пілотним проектом передбачено, що не менш 30% від обсягу навчального навантаження магістрів тепер становить наукова робота. Тематику наукової роботи пов'язано як з традиційними напрямами наукової діяльності кафедр, так і з пріоритетними напрямами інноваційної діяльності Наукового парку «Київська політехніка».

З урахуванням позитивного досвіду роботи Наукового парку «Київська політехніка» постановою Кабінет Міністрів України від 17.02.2010 р. № 163 було затверджено «Положення про дослідницький університет».

Згідно до цієї постанови, дослідницький університет - національний вищий навчальний заклад, який має вагомі наукові здобутки, провадить дослідницьку та інноваційну діяльність, забезпечує інтеграцію освіти та науки з виробництвом, бере участь у реалізації міжнародних проектів і програм.

Таблиця 4.1 Проблеми і напрями їх вирішення при створенні механізму державної підтримки розвитку наукових парків

№ пп

Проблема

Напрями вирішення

Зміни до чинного законодавства

1.

Неефективність дер-жавної підтримки наукових парків

1. Надання системи правил роботи і контроль за вико-нанням;

2. Державне замовлення на науково-технічні розробки;

1. Органи державного управління, зокрема Держінвестиції, повинні мати право давати держзамовлення на нау-ково-технічні розробки;

2. У Державному бюджеті необхідно передбачати відповідні кошти

2.

Реалізація проектів потребує бюрокра-тичної процедури погодження з дер-жавними органами

1. Скорочення участі дер-жави в процесі реалізації проектів;

2. Ретельний відбір партне-рів з числа інноваційних фондів, в тому числі закор-донних;

3. Створення і накопичення коштів у власних реінвес-тиційних фондах парків;

4. Створення потужного сегменту високотехнологіч-них компаній, що працю-ють в умовах ринку;

5.Постійна модернізація продукції

1. Університети та організації, при яких утворюються наукові парки і які мають державну частку власності, повинні одержати право самостійно вирішувати питання оренди примі-щень і обладнання для надання необ-хідних умов малим інноваційним під-приємствам, що входять до складу наукових парків;

2. Державній інноваційній фінансово-кредитній установі доцільно передба-чити надання стимулюючих кредитів на впровадження проектів;

3. Визначення пільгових умов для тих компаній і фондів, які вкладають кош-ти у проекти наукових парків.

3.

Кадровий «голод» на фахівців, спромож-них створювати кон-курентоспроможну продукцію

Пошук компетентних фа-хівців, залучення їх до ро-боти у високотехнологічно-му секторі

Необхідна реалізація державних про-грам забезпечення житлом молоді, яка працює у наукових парках і є масовим творцем інновацій

Статус надається зазначеному закладу з метою підвищення ролі університету як центру освіти і науки, підготовки висококваліфікованих наукових і науково-педагогічних кадрів, упровадження в практику наукових досягнень, технічних і технологічних розробок, реалізації разом з іншими вищими навчальними закладами та науковими установами спільних програм за пріоритетними напрямами фундаментальних і прикладних наукових досліджень для розв'язання важливих соціально-економічних завдань у різних галузях економіки.

Основними завданнями дослідницького університету зокрема є:

1) у навчальній діяльності: розроблення та впровадження в навчальний процес новітніх інформаційних технологій і засобів навчання з метою підготовки фахівців з питань інноваційного розвитку; реалізація інноваційних програм підготовки наукових і науково-педагогічних кадрів; забезпечення участі студентів у здійсненні наукових і науково-технічних досліджень та впровадженні в практику результатів досліджень; підвищення кваліфікації працівників підприємств, установ та організацій, які впроваджують у практику результати прикладних наукових досліджень університету тощо;

2) у науковій та інноваційній діяльності: здійснення разом з Національною та галузевими академіями наук фундаментальних і прикладних наукових досліджень за визначеними пріоритетними напрямами наукової, науково-технічної та інноваційної діяльності; реалізація інноваційних проектів розроблення, впровадження та виробництва нової високотехнологічної продукції; інтеграція освіти та науки з виробництвом шляхом створення навчально-науково-виробничих об'єднань; випуск та реалізація експериментальних зразків нової техніки, технологій та малосерійної наукоємної продукції; забезпечення охорони об'єктів права інтелектуальної власності, зокрема інноваційних розробок університету;

3) у міжнародній діяльності: участь у реалізації міжнародних проектів і програм, у науково-практичних конференціях, семінарах та виставках; створення спільних з іноземними партнерами наукових центрів, інститутів, інших об'єднань для виконання освітніх і науково-дослідницьких програм з видачею студентам, аспірантам та докторантам відповідних документів про освіту.

Фінансування наукових досліджень і розробок дослідницького університету здійснюється відповідно до програм розвитку університету у розмірі не менш як 25 відсотків бюджетних коштів, що виділяються на його утримання. Причому ці програми університету фінансуються протягом перших п'яти років за рахунок коштів державного бюджету, а подальше фінансування дослідницького університету, здійснюється за умови забезпечення університетом надходжень до спеціального фонду державного бюджету у розмірі не менш як 50 відсотків обсягу бюджетних коштів, передбачених на наукові дослідження і розробки.

Строк, на який університету надається статус дослідницького, становить п'ять років. Підтвердження статусу дослідницького університету здійснюється в установленому законом порядку Кабінетом Міністрів України кожні п'ять років за поданням МОН на підставі висновків комісії з числа працівників Міністерства, інших центральних органів виконавчої влади, що мають у підпорядкуванні національні університети, Національної та галузевих академій наук, ВАК, відповідних громадських організацій. Дослідницький університет щороку подає МОН звіт про стан виконання програм розвитку університету.

У продовження процесу створення в Україні дослідницьких університетів Постановою Кабінету Міністрів України від 01.02.2010 р. № 76 надано статус автономного (що само управляється) дослідницького національного університету шести українським вузам, а саме: НТУ «Київський політехнічний інститут», Національний університет біоресурсів і природокористання, НТУ «Харківський політехнічний інститут», Харківський національний університет ім.В.Н.Каразина, Київський національний економічний університет ім.В.Гетьмана, Національний авіаційний університет.

Відповідним міністерствам доручено забезпечити на протязі 2011 - 2012рр. підвищення в два рази оплати праці вчених, педагогічних і науково-педагогічних робітників університетів шляхом встановлення подвійних посадових окладів і ставок заробітної плати, в тому числі погодинної. Крім того, підтримано право університетів поетапно, починаючи з 2011 року, встановлювати нормативи співвідношення чисельності студентів до штатних посад науково-педагогічних робітників, але не менше ніж 5/1 [11].

Слід відзначити, що для університетів не характерна масштабна діяльність на ринку, тому що в них інша задача: навчання на високому рівні і проведення наукових розробок. В умовах гострої конкурентної боротьби для ведення масової інноваційної діяльності не можуть бути задіяні тільки вчені ( які одночасно повинні бути і продуктивними робітниками, і успішними бізнесменами), а тут повинні працювати компанії, що мають досвід роботи в ринкових умовах. Таке партнерство університету з національними і зарубіжними високотехнологічними компаніями можливе через бізнес-інкубатор.