Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
himiya.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
725.5 Кб
Скачать

IV. Порядок виконання роботи

I. По черзі при виконанні роботи відповідно до рис.1 зібрати схему; для кожного з наявних на макеті діодів.

Без дужок на рис.1 показана полярність джерела живлення при прямому включенні діода, в дужках полярність при зворотному включенні діода.

Рис.1

2. Після перевірки керівником, включити схему і зняти залежність напруги UR від Uва при прямому включенні діода, змінюючи Uвх від 0 до 15 В. Результаты занести в табл. 1.

Табл. 1

Uвх

0

0,5

1

1,5

2

3

5

10

15

UR

3. Змінити полярність джерела живлення і зняти залежність UR від Uвх при зворотному включень діода, вимірювання Uвх від 0 до –100 В. Результати занести в табл.2.

Табл.2

Uвх

0

-10

-20

-30

-40

-50

-60

-80

-100

UR

4. Вказані вище виміри провести для кожного типу діода, розташованого на макеті.

5. Для визначення опору діодів при прямому і зворотньому включенні і побудови вольт-амперної характеристики діодів провести наступні розрахунки:

а) падіння напруги на діоді Uд = Uвх - UR ;

б) оскільки опір R калібрується і дорівнює 1 кОм, то свідчення вольтметра V2 відповідатиме струму через діод в мА, наприклад, якщо U2 = 5 В, то струм, що протікає через діод Iд = 5 мА або U2 =,- 0,01 В, то Iд = - 0,01 мА;

в) опір діода Rд визначається по формулі .

6. Результати розрахунків для кожного типу діодів записати в таблиці.3 відповідно до таблиці 1 і 2.

Табл.3

п/п

Iд пр

Uд пр

Rд пр

Iд обр

Uд обр

Rд обр

7. На узагальненому графіку побудувати вольт-амперній характеристики, тобто залежність у прямому і зворотному включенні діода для кожного типу діода.

V. Контрольні питання

1. У чому полягає явище односторонньої провідності напівпровідників?

2. Опишіть пряме і зворотне включення діодів.

3. Поясните хід вольт-амперной характеристики діодів.

4. Який тип діодів має більше прямий й зворотній опір, назвіть його матеріал?

VI. Література

1. Богородицкий И.Д., Пасынков В.В. Материалы в радиоэлектрони­ке. -М.: Госэнергоиздат, 1961. -346 е., ил.

ЛАБОРАТОРНА РАБОТА № 5

Дослідження характеристик магнітних матеріалів,

вживаних в звукотехніці.

I. Ціль роботи.

Вивчити, методики виміру характеристик різних матеріалів, вживаних в звукотехнічній апаратурі. Придбання навичок роботи з вимірювальними приладами.

II. Короткі теоретичні відомості.

Як магнітні матеріали технічне значення мають феромагнітні речовини і феромагнітні з'єднання (ферити).

Магнітні властивості матеріалів обумовлені внутрішніми прихований­ными формами руху електричних зарядів, що є елементарними круговими струмами. Такими круговими струмами яв­ляются : обертання електронів навколо власних осей - електрон­ні спини й орбітальне обертання електронів в атомах. Феромагнітні властивості матеріалів при нагріванні спостерігати лише до деякої температури - точкою Кюрі, потім кот­рий матеріал переходить з феромагнітного в парамагнітне стани. Для заліза . До цієї температури феромагне­тик складається з доменів спонтанно намагнічених до насичення. Так, магнітні моменти спінів спрямовані в різні боки, то загальний магнітний момент дорівнює нулю.

При намагніченні матеріалу відбувається зміна орієнтації векторів намагнічення доменів.

Одній з основних характеристик магнітних матеріалів яв­ляєтся магнітна проникність (чи відносна магнітна про­никність)

- це відношення величини індукції В до відповідного значенню напруженості магнітного поля Н в цій точці кривої намагнічення, ділене на магнітну проникність вакууму гн/м, т.д.

Для магнітних матеріалів характерне явище гістерезису, яке полягає в тому, що після намагнічення при зменшенні напруженості поля Н величина індукції зменшуватиметься повільно не по основній кривій намагнічення мал. 1 і при Н = 0 в матеріалі збережеться залишкова індукція В0

Для того, щоб розмагнітити матеріал відповідно до рис.1 необхідно прикласти у зворотному напрямі напруженість магнітного поля Н, Нс - коерцитивна сила.

Матеряли з малою Нс і великою називаются магніто-мягкі. Матеряли з великою Нс і меньший - магніто-тверді.

Розрізняють декілька типів магніто - мягких матеріалів, проте найбільшого поширення набули листова електротехнічна сталь марок Э11, Э12, Э21, ЭАЗ1, Э310, Э330, Э1100, ЭЗ100 і інші, пермалой, магніто-м'які ферити типу 6000 НМ, 700 НМ, 2000 НН, 600 НН і інші. Великого поширення набули ферріти з прямокутною петлею гістерезису (ППГ). Магнітодіелектрики останнім часом використовуються рідко.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]