Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб. практ 2.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.82 Mб
Скачать

Хід роботи

Метод заснований на реакції поглинутих основ ґрунтів з хлоридною кислотою та наступним титруванням натрій гідроксидом залишку кислоти, що не вступила в реакцію. Цей метод не поширюється на карбонатні, засолені ґрунти та ґрунти, що містять в собі гіпс.

Підготовка проби ґрунту до аналізу

Зразки ґрунту що надходять на аналіз, доводять до повітряно-сухого стану подрібнюють, пропускають через сито з округлими отворами діаметром 1-2 мм і зберігають в коробках або пакетах. Пробу на аналіз із коробки відбирають ложкою або шпателем, попередньо перемішуючи на всю глибину коробки. З пакету ґрунт висипають на рівну поверхню, ретельно перемішують, розподіляють шаром не більше 1 см. Пробу на аналіз відбирають не менш, ніж з 5-ти місць кожного пакету. Маса проби – 10г.

Приготування суспензії.

Проби ґрунту масою 10г, а для чорнозему 5г зважують з похибкою не більше 0,1 г і пересипають в конічні колби ємністю 100см3. До проби дозатором або циліндром доливають 50 см3 розчину хлоридної кислоти. Допустимо пропорційне збільшення маси проби та об`єму розчину хлоридної кислоти при збереженні співвідношення між ними з похибкою не більше 2%. Зменшення маси ґрунту не допустиме. Ґрунт з розчином перемішують протягом 1 год. на магнітній мішалці і залишають на 24 год. Визначення суми поглинутих основ можливо як у відстої, так і в фільтраті.

Фільтрування суспензії

Суспензію фільтрують через паперові фільтри. Першу каламутну порцію фільтрату обємом 10-15см3 відкидають. Фільтрати використовують для наступного аналізу.

Приготування титруючого розчину

Приготування розчину натрію гідроксиду молярної концентрації с (NаОН)=0,1 моль/дм3 (0,1н) з стандарт-титрів.

Визначення суми поглинутих основ

В хімічний стакан відбирають дозатором або піпеткою 25см3 фільтрату або відстою. Стакан поміщають на магнітний змішувач. Заповнюють бюретку розчином натрій гідроксиду. В пробу витяжки занурюють електродну пару і кінчик дозуючої трубки-бюретки. На блоці автоматичного титрування встановлюють значення еквівалентної точки, рівній 8,2 одиниці рН. Вмикають магнітний змішувач, рН-метр і блок автоматичного титрування. Коли показник рН-метра встановляться, відкривають кран бюретки, титрують пробу. Закінчивши титрування реєструють витрату натрію гідроксиду по бюретці. Аналогічно проводять титрування 25см3 розчину хлоридної кислоти.

При відсутності блоку автоматичного титрування проби відбирають в конічні колби і титрують вручну, контролюючи рН за допомогою рН-метра або індикатора фенолфталеїну, до появи яскраво-рожевого забарвлення, що не зникає протягом 1 хв. У випадку випадання осаду полуторних окислів при титруванні з фенолфталеїном забарвлення необхідно спостерігати в прозорому шарі над осадом.

Аналогічно проводять титрування 25см3 розчину хлоридної кислоти.

Обробка результатів

1. Суму поглинутих основ (S) в мілімолях в 100г ґрунту визначають за формулою:

де V0 – об`єм розчину NаОН, який витратили на титрування проби хлоридної кислоти, см3; V – об`єм розчину NаОН, який витратили на титрування витяжки, см3; с – концентрація розчину NаОН, ммоль/см3; m – маса наважки ґрунту, відповідна взятому для титрування об’єму витяжки, г; 100 – коефіцієнт перерахунку на 100г ґрунту.

За результат аналізу приймають значення одиничного визначення суми поглинутих основ. Результат аналізу виражають в мілімолях в 100г ґрунту і в відсотках з округленням до першого десяткового знака.

За даними табл. 1 дають оціночну характеристику вмісту в ГВК катіонів.

Таблиця 1 – Оцінка ґрунтів за величиною суми поглинутих основ

сума поглинутих основ,

мілімоль/100г ґрунту

рівень ознаки

0-5,0

Дуже низький

5,1-10,0

низький

10,1-15,0

Середній

15,1-20,0

Підвищений

20,1-30,0

Високий

Більше 30

Дуже високий

Визначення ступеня насичення ґрунту основами

ступінь насичення ґрунту основами – це відношення суми поглинутих основ до ємності поглинання катіонів ґрунтом, виражене в процентах. ступінь насичення основами визначають для характеристики кислих ґрунтів.

Для встановлення ступеня насичення ґрунту основами визначають суму поглинутих основ і гідролітичну кислотність. Сума цих величин характеризує загальну ємність поглинання. ступінь насичення ґрунту основами (V) в процентах обчислюють за формулою:

,

де S – сума поглинутих основ, мілімоль в 100г ґрунту; Нг – гідролітична кислотність, мілімоль в 100г ґрунту; 100 – для перерахунку в проценти.

Показник ступеня насичення ґрунту основами використовують при визначенні потреби у вапнуванні кислих ґрунтів. При однаковій величині гідролітичної кислотності потреба у вапнуванні більша для ґрунтів з меншим ступенем насичення основами.

За ступенем насичення основами можна визначити, яку частку ємності поглинання становлять іони Гідрогену (ступінь ненасичення основами).

За результатами визначення суми поглинутих основ і гідролітичної кислотності ґрунтів (лабораторна робота №9) розрахувати показник ступеню насичення ґрунту основами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]