Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЛАНИ ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
127.49 Кб
Скачать

Тема 10. Співучасть у злочині (4 год.).

1. Поняття та ознаки співучасті.

2. Форми співучасті, критерії їх визначення.

3 Види співучасників

4. Форми організованої злочинної діяльності.

5. Поняття і види причетності до злочину. Відмінність між спів­участю і причетністю.

6. Кримінальна відповідальність співучасників.

7. Добровільна відмова співучасників.

Практичні завдання

1. Лабутько, Жиров і Невірко (був за кермом) поїхали на авто­машині, яка належала Невірко, у центр міста. Вони пиячили в рес­торані, а потім поїхали додому. Невірко вів машину з недозволеною швидкістю, а Лабутько і Жиров його на це заохочували і під­бадьорювали. Невірко не зупинився на червоне світло світлофора і збив Сніжка, який помер на місці пригоди.

Невірко був притягнутий слідчим до відповідальності за ст. 286 КК, а Лабутько і Жиров були притягнуті як співучасники у цьому злочині.

Чи можна кваліфікувати дії Лабутька і Жирова як співучасть у злочині?

2. Проходячи по товарній станції, Глотко побачив, як незнайо­мець (згодом виявилось, що це Карий), витяг з вагона телевізор і поніс його. Глотко і сам заліз у вагон і, взявши телевізор, поніс його до стоянки таксі. Водій таксі Сергієнко відвіз Глотка і, здога­дуючись звідкіля вантаж, повернувся на станцію і теж поцупив те­левізора. Усі троє були затримані.

Чи можна вважати, що Глотко, Карий і Сергієнко вчинили зло­чин у співучасті?

3. Андрієнко, Василенко і Петренко вирішили вчинити крадіжку речей з квартири Буравченко. Вважаючи, що господиня на роботі, во­ни підійшли до її дому. Василенко і Петренко залишилися на вули­ці, а Андрієнко через вікно забрався у квартиру. Там він несподіва­но застав Буравченко, яку вбив ножем. Після цього зібрав цінні речі і передав їх Василенку і Петренку. Усі були затримані.

Яка тут форма співучасті? За що будуть нести відповідальність кожний із злочинців?

4. Бажаючи позбутися свого чоловіка, який був п'яничкою, Чернова домовилась з Губенком, що він вб'є його за грошову винаго­роду. Чернова розповіла Губенку як увійти в будинок, дала йому сокиру, якою він і вбив Чернова, який спав, а після вбивства труп скинув у озеро.

Визначте форму співучасті і види співучасників.

5. Салько отримав повідомлення про призов на строкову війсь­кову службу. Під час проходження медичної комісії з метою ухи­лення від служби за порадою знайомого Хоменка симулював сліпо­ту на одне око. але був викритий.

Визначте види співучасників. Чи є Хоменко співучасником ухи­лення від призову на строкову військову службу?

6. Кордак викрав зі сховища 50 хутряних виробів. Все це він склав у дві валізи, зупинив автомашину, якою керував Корнєв, і відвіз вкрадене додому. По дорозі Кордак розповів Корнєву, що він зробив, і розплатився з ним п'ятьма хутряними шапками.

Чи можна визнати Корнєва співучасником розкрадання?

7. Сторож Рибченко побачив, що двоє невідомих ламають двері складу. Злякавшись нападу злочинців, Рибченко залишив пост і втік. Злочинці викрали краму на велику суму грошей.

Чи можна визнати Рибченка співучасником розкрадання?

8. Толочко розповів Чуприні, що, зустрівши Добрика, вдарив його по обличчю і забрав з кишені гроші. Насправді він ще погро­жував Добрику ножем.

Чи має Чуприна нести відповідальність за приховування злочину?