Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Риторика РНП бак.Крашеніннікова 2011-2012.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
217.6 Кб
Скачать

Тема 7. Основи полеміки ораторського мистецтва

Роль і значення теми для діяльності юристів: Матеріал має навчити курсантів основам сучасної полеміки.

Ключові слова: суперечка, дискусія, полеміка, культура полеміки, опонент, спростування, доказ, переконання, полемічні прийоми, мистецтво відповідати на питання, полемічні пастки, активні форми навчання полемічної майстерності.

Обсяг знань, вмінь курсанта після вивчення теми: Курсанти мають знати: сутність і сучасний статус риторики; риторичну формулу як сукупність семи основних законів організації та управління мисленнєво-мовленнєвою діяльністю; етапи підготовки до виступу; комунікативні стратегії монологічного й діалогічного спілкування. Треба вміти: виступати в пресі, радіо, по телебаченню; за допомогою словесних засобів здійснювати вплив на людину, адаптувати їх до відповідних умов, корегувати протиправну поведінку; користуватися прийомами "відходу" від запитання; підготувати публічне мовлення за визначеною темою; доречно і влучно вживати афоризми, крилаті вирази, прислів'я.

До історії полемічного мистецтва. Що таке суперечка? Культура полемічного мистецтва. Як переконати опонента. Полемічні прийоми. Мистецтво відповідати на запитання. Пастки в дискусіях.

Тема 8. Комунікативні стратегії у професійній діяльності органів внутрішніх справ

Роль і значення теми для діяльності юристів: Матеріал має допомогти курсантам у наробках власних комунікативних стратегій у професійній діяльності органів внутрішніх справ.

Ключові слова: спілкування, культура усного та писемного мовлення, лаконізм, побутові ситуації.

Обсяг знань, вмінь курсанта після вивчення теми: Для освоєння необхідного матеріалу треба знати: питання щодо правового статусу державної мови, конституційні засади функціонування мов в Україні; сутність і сучасний статус риторики; риторичну формулу як сукупність семи основних законів організації та управління мисленнєво-мовленнєвою діяльністю; етапи підготовки до виступу; комунікативні стратегії монологічного й діалогічного спілкування; словесний (вербальний) та безсловесний (невербальний) засоби впливу на людину; мовлення людини як джерело інформації в криміналістиці. Треба вміти: розбирати скарги, заяви; аналізувати конфлікти, кризові ситуації, конфронтації та розв’язувати їх вербальними засобами; виступати в пресі, радіо, по телебаченню; за допомогою словесних засобів здійснювати вплив на людину, адаптувати їх до відповідних умов, корегувати протиправну поведінку;

правильно організувати комунікативну тактику роботи з громадянами; поставити запитання (для встановлення контакту, для одержання інформації) і дати коректні відповіді; користуватися прийомами "відходу" від запитання; подавати думки з аргументами/контраргументами.

Спілкування правоохоронців з громадянами, порушниками закону. Комунікативні особливості при виконанні завдань у звичайних та екстремальних умовах. Культура мовлення працівників органів внутрішніх справ. Виваженість і спокій у вираженні термінових заходів побутового та екстремального характеру. Полемічні прийоми. Мистецтво відповідати на запитання. Пастки в дискусіях.