Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab 7_new.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
542.21 Кб
Скачать

7.5. Порядок виконання роботи

  1. Візуально оглянути лабораторну установку. Ознайомитися з призначенням кожного її елемента. Розробити ФСА автоматизації лабораторної установки.

  2. Підключити блок БПІ-485 до СОМ-порта комп’ютера через відповідний кабель. У разі відсутності видимих ушкоджень за згодою викладача подати живлення на лабораторний стенд, ввімкнувши вимикач SA1.

  3. На ПЕОМ запустити на виконання сконфігурований ОРС-сервер натиснувши в меню відповідну кнопку (Пуск\Програми\Microl\ModBus OPC Server\Конфігурація сервера). Через меню Файл даної програми виконати команду Зробити активним і у вікні, що відкриється, вибрати файл ОРС.ocf.

Крім того, необхідно запустити Редактор представлення даних СКАДА системи ТРЕЙС МОУД. В цій програмі відкрити файл проекту ОРС1.сtm. Повинні з’явитися вікна з мнемосхемою та графіками з параметрами технологічного процесу (рис. 7.5).

Рис. 7.5. Відеокадри дисплейних мнемосхем проекту АСУ ТП в ТРЕЙС МОУД

Запустивши програму кнопкою , переконатися, що зв’язок з регулятором встановився коректно. Про це свідчитиме відсутність повідомлень про помилки та правильність відображення значень технологічних параметрів.

  1. Перевести регулятор МІК-21 в ручний режим роботи, для чого натиснути на його передній панелі клавішу [Р/А] (індикатор РУ почне миготіти) та підтвердити дію натисканням клавіші [](індикатор РУ почне світитись, що свідчить про ручний режим роботи).

  2. Переконатися, що система працює в усталеному режимі після чого стрибкоподібно змінити керуючий вплив регулятора. Зміну керуючого впливу можна проводити як з передньої панелі регулятора, так і у вікні СКАДА системи. На регуляторі потрібно клавішами [] [] встановити значення на 40-50 одиниць більшим (меншим) за попереднє.

  3. В одному з графічних вікон ТРЕЙС МОУД потрібно спостерігати перехідний процес зміни температури в об’єкті керування до виходу його в усталений режим.

  4. Користуючись отриманим графіком, записати в таблицю 7.1 значення температури та часу з певним кроком.

Таблиця 7.1

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

t, с

0

Т, C

(T-T0)/Tmax-T0)

  1. За отриманими у п. 6 даними побудувати графік динамічної характеристики системи керування.

  2. Зробити ідентифікацію об‘єкта керування:

    • виконати нормування перехідної характеристики до одиниці;

    • за кривою визначити параметри об’єкта керування - К0, Хуст, τd, T, R;

    • визначити передаточну функцію об’єкта керування;

    • побудувати перехідну характеристику розімкнутої системи, користуючись програмою SIAM або Matlab Simulink, порівняти її з експериментальною.

Наприклад, якщо об’єкт керування можна представити у вигляді 2-х ланок (аперіодичної та ланки запізнення), то схема у середовищі Matlab Simulink буде мати вигляд:

Рис. 7.6. Структурна схема розімкнутої АСР температури

  1. Провести перевірку апроксимації перехідного процесу.

Перевірку апроксимації перехідних процесів проводимо з метою визначення точності апроксимації шляхом одержання перехідного процесу "зворотнім шляхом". Тобто за отриманими передаточними функціями одержуємо криву перехідного процесу і порівнюємо цю криву з експериментальною. В ідеальному випадку обидві криві повинні збігатися.

Для визначення перехідного процесу скористаємося програмою MatLab. Після введення у програму коефіцієнтів передаточної функції, одержимо графік y(t) реакції системи на одиничний ступінчатий вплив.

За результатами моделювання оформляємо табл. 7.2, у якій :

1-й стовпець – значення часу, с;

2-й стовпець – значення експериментальної кривої розгону, приведеної до безрозмірної форми;

Хнорм. – значення точок нормованої кривої, приведених у табл. 7.1;

3-й стовпець – значення функції y(t);

4-й стовпець – абсолютна похибка А, обчислена по формулі:

А = Хнорм.(t) - y(t);

5-й стовпець – абсолютне значення різниці квадратів Хнорм.(t) і y(t).

6-й стовпець – середньоквадратичне відхилення:

.

На рис. 7.7 зображена експериментальна крива перехідного процесу і крива, отримана перетворенням передаточної функції об'єкта (за даними стовпців 1 – 3 табл. 7.2).

У 6-му стовпці записуємо середньоквадратичне відхилення для двох функцій, у даному прикладі СКВ = 0,007. Максимальна абсолютна похибка складає 2,4%.

Таблиця 7.2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]