Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lextmsl06-151115102558-lva1-app6892 (1).ppt
Скачиваний:
20
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
3.23 Mб
Скачать

Сушіння на розпилювальній сушарці до 6 % вологості

Пакування товарної форми антибіотика у поліетиленові мішки

Отримання лікарської форми поліміксину М

Вода очищена

Розчинення товарної

 

 

форми антибіотика

 

 

Стерильна фільтрація розчину антибіотика

22

Розлив розчину антибіотика у стерильні флакони

Заморожування розчину антибіотика в стерильних флаконах

Ліофільне висушування антибіотика

Укупорювання та пакування флаконів

23

Використання. Діє переважно на грамнегативні мікроорганізми, затримує ріст кишкової, дезинтерійної паличок, паличок брюшного тифу, паратифів «А» і «Б». Активний по відношенню до синегнійної палички, на яку не діють інші антибіотики.

При місцевому застосуванні препарат малотоксичний. При внутрішньому введенні слабко всмоктується, тому його застосовують при лікуванні кишкових інфекцій. Препарат застосовується при лікуванні гострих та хронічних дезинтерій у дорослих та дітей у випадках, якщо застосування інших

препаратів неефективне.

24

 

Нізин

До групи нізинів належить чотири антибіотика – нізини А, В, С, D. До складу

молекул цих антибіотиків входить 34 залишки 15 амінокислот: лізіну, гістидіну, аспарагінової кислоти, серіну, проліну, гліцину, аланіну, валіну, метіоніну, ізолейцину, лейцину, а також залишки ненасичених амінокислот – дегідроаланіну і - метилдегідроаланіну. Можуть зустрічатися також сірковмісні амінокислоти – лантіонін та -метиллантіонін.

25

Утворення нізину відбувається шляхом синтезу нізиноподібних білків, а перетворення пренізину в нізин – під дією ферменту, розташованого на зовнішній поверхні мембрани клітин продуценту.

За хімічною природою нізин є кислотою, тому він більш стабільний в кислих умовах середовища. Розчин нізину при рН= 2 витримує нагрівання до 120 °С без втрати активності.

26

Продуцент – Streptococcus lactis. Умови утворення. Біосинтез нізину починається в ранню стаціонарну фазу

розвитку продуценту. Відносно високий вихід

антибіотику спостерігається на середовищах, що містять амонійні солі органічних кислот та глюкозу. Оптимальне значення рН для росту і утворення антибіотика 6,5-6,8.

За рН 4,3 більше 90% нізину виділяється в середовище.

27

Використання. Антибіотик пригнічує розвиток

грампозитивних і деяких кислотостійких бактерій. Не впливає на грамнегативні, дріжджі та плісняві гриби. Пригнічують

розвиток пневмококів, стрептококів, різноманітних видів Bacillus, Clostridium,

Mycobacterium tuberculosis, Lactobacillus,

Corynebacterium. Не має антимікробної дії на

E. сolі, Salmonella typhi, Shigella.

28

Нізин не використовується в медицині, але використовується у ветеринарії і у харчовій промисловості у якості консерванту. Безпека використання нізину в харчовій промисловості обумовлюється його поліпептидною структурою. В кишково-шлунковому тракті людини цей антибіотик швидко руйнується до амінокислот, які включаються в звичайний метаболізм людини.

29

Батумін

Продуцент – Pseudomonas batumici.

Батумін є унікальним антибіотиком, що відкритий українськими вченими Інституту мікробіології і вірусології ім.Д.К. Заболотного НАНУ. Антибіотик не має аналогів серед відомих груп антибіотиків і характеризується високою селективною активністю щодо всіх випробуваних штамів стафілококів, у тому числі штамів, полірезистентних до антибіотиків.

30

Батумінова кислота – основна частина антибіотику батуміну – є 3,5,15- триметил-7-метилен-17-кето-2,10,12- триєн-октадекановою кислотою.

Здатність «дикого» штаму P. batumici до біосинтезу антибіотика була підвищена шляхом хімічного мутагенезу; одержано активний штам – продуцент антибіотика, захищений патентом України. Унікальна активність батуміну щодо стафілококів стала підставою для створення на його основі діагностичного препарату «Діастаф», який забезпечує швидку й надійну діагностику стафілококів в умовах клінічної лабораторії.

31