Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Tekhnologiya_mikrobnogo_sintezu_likarskikh_zasobiv_Bordyakyvska

.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
15.7 Кб
Скачать

3.Принцип методу визначення хлортетрацикліну.

Колориметричний метод визначення вмісту хлортетрацикліну в препаратах і культуральній рідині грунтується на вимірюванні оптичної густини його розчину після кип‘ятіння з 2 н. соляною кислотою. Під час кип‘ятіння розчину хлортетрацикліну в кислому середовищі з'являється жовте забарвлення, зумовлене наявністю продуктів гідролізу хлортетрацикліну. Густину забарвлення вимірюють на фотоелектроколориметрі і за калібрувальним графіком визначають відповідну концентрацію хлортетрацикліну.

Калібрувальний графік будують за стандартним розчином хлортетрацикліну. Наважку солянокислого хлортетрацикліну беруть з таким розрахунком, щоб отримати розчин в 0,01 н. соляній кислоті з вмістом хлортетрацикліну 1 мг/мл (1000 од/мл). Розведенням цього основного розчину готують серію розчинів, які містять 200 – 1000 од/мл. У дві мірні колби на 50 мл переносять по 1 мл розчину хлортетрацикліну відповідного розведення. В одну з колб додають 5 мл 2 н. розчину соляної кислоти (дослід), а в другу – 5 мл дистильованої води (контроль). Обидві колби на 5 хв занурюють у киплячу водяну баню, а потім негайно охолоджують. До контрольної проби додають 5 мл 2 н. розчину соляної кислоти і в обох колбах об‘єм доводять водою до риски. Після ретельного перемішування контрольний розчин розливають у дві кювети, а дослідний розчин – у третю кювету і вимірюють оптичну густину досліджуваного розчину проти контролю на ФЕК з синім світлофільтром. Калібрувальний графік будують, відкладаючи отримані значення оптичної густини на осі ординат, а відповідні їм концентрації хлортетрацикліну (од/мл) – на осі абсцис.

Досліджувані препарати біоміцину розчиняють і проводять у них потрібні визначення так, як для побудови калібрувального графіка. Для аналізу культуральної рідини продуцента біоміцину зразки культуральної рідини попередньо підкислюють кількома краплями концентрованої соляної кислоти до рН 2,0 – 2,5 з індикатором тимолблау і витримують протягом 20 хв, після чого відфільтровують через паперовий фільтр від міцелію і аналізують точно так, як під час побудови калібрувального графіка.

Список літератури

1.Електронний ресурс: Режим доступу: http://www.studmed.ru/view/bucenko-lm-krasnko-vo-tehnology i-mkrobnogo-sintezu-lkarskih-zasobv-labor-praktikum_8f42e8e4165.html