Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота №3.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
951.81 Кб
Скачать

Вимірювання.

При вимірюванні, щоб уникнути перекосу калібру, варто щільно притискати його до столика чи до призми. Злегка прокочуючи калібр під наконечником, стежте за рухом шкали, щоб відзначити момент найбільшого її відхилення. Величина зсуву нульового штриха шкали щодо нерухомого покажчика і відповідає відхиленню (у мкм) вимірюваного розміру калібру від розміру блока кінцевих мір. Це відхилення може мати як додатний, так і від'ємний знак, який необхідно враховувати при підрахунку середнього арифметичного із трьох дослідів.

Дійсний розмір діаметра калібру підраховується як алгебраїчна сума розмірів блока і середньоарифметичних показань приладу.

Послідовність виконання роботи:

1. Одержавши завдання, встановити технологічне призначення калібру, номінальний діаметр, систему, квалітет точності та поле допуску контрольованого заданим калібром отвору чи скоби.

2. За стандартами знайти граничні відхилення контрольованих отвору чи вала, допуски та відхилення робочого чи контрольного прохідного, непрохідного і зношеного калібрів.

3. Побудувати схему розташування полів допусків.

4. Зробити розрахунок граничних розмірів калібрів, граничних відхилень полів допусків калібрів.

5. Вивчити призначення, конструкцію і принцип роботи вертикального оптиметра.

6. Настроїти прилад на «нуль» і виміряти прохідну та непрохідну сторони калібрів по двох взаємно перпендикулярних напрямках і в п'яти перетинах (1-й, 2-й та 3-й перетини вздовж довжини обох сторін калібру; 4-й та 5-й - перпендикулярні перетини) (рисунок 5). По різниці вимірів у 1-му, 2-му та 3-му перетинах можна судити про такі відхилення форми циліндричної поверхні (відхилення профілю поздовжнього перетину), як конусоподібність, бочкоподібність, сідлоподібність. По різниці вимірів у 4-му та 5-му перетинах можна судити про відхилення від круглості - овальності.

7. Результати вимірів занести в бланк звіту.

Порядок складання звіту.

Заповнення бланка звіту ведеться паралельно з виконанням роботи. Спочатку виконується розрахункова частина зі схемою розташування полів допусків і розрахунком граничних розмірів. Одночасно з проведенням дослідів заповнюється таблиця результатів вимірів (таблиця 1).

Таблиця 1 – Результати вимірювань

Сторона калібру

Відхилення від нульового положення шкали, мкм

перетини

Δсеред

1-й

2-й

3-й

4-й

5-й

ПР

НЕ

Дійсні розміри калібру у всіх обмірюваних перетинах і напрямках підраховуються за формулою:

де Нном. — розмір блока кінцевих мір для настроювання оптиметра на нуль;

Δсеред. - середньоарифметичне відхилення шкали приладу за результатами п'яти дослідів.

Рисунок 5 - Схема вимірів

Потім вони порівнюються з розрахунковими граничними розмірами. Якщо всі дійсні розміри калібру знаходяться між найбільшим і найменшим граничними розмірами, то робиться висновок про придатність калібру:

чи

чи

чи

чи

Якщо хоча б один з дійсних розмірів виходить за граничні – калібр бракується.

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

1. А.И.Якушев. Взаимозаменяемость, стандаргизация и технические измерения. - 5-е изд., перераб. и доп. - М.: Машиностроение, 1987. - 334 с, ил.

2. Допуски и посадки. В 2-х т. – Т1. Спраночник./ В.Д.Мягков, М.А.Палей, А.Б.Романов, В.А.Брагинский. - 6-е изд., перераб. и доп. -Л.: Машиностроение. - 1983. - 543 с.

3. А.Г.Дербас. Методические указания к выполнению расчетно-графического домашнего задания по дисциплине «Взаимозаменяемость, стандартизация и технические измерения». - Кривой Рог: 2000. - 38 с.

4 А.Г.Дербас. Допуски и посадки: Краткий справочник - Кривой Рог: Мінерал, 1997. - 81 с..

5. Справочник контролера машиностроительного завода. Допуски, посадки, линейные измерения. Под. ред. проф. А.И.Якушева. М.: Машиностроение, 1980. - с.527

Методичні вказівки до виконання лабораторної №3 роботи з курсу "Взаємозамінність, стандартизація та технічні вимірювання" ДОСЛІДЖЕННЯ ТОЧНОСТІ ГЛАДКОГО КАЛІБРУ НА ОПТИМЕТРІ для студентів денної та заочної форм навчання напряму підготовки «Інженерна механіка»

Укладачі: Дербас Анатолій Георгійович,

Гуцал Андрій Володимирович.

Реєстрац. № ______________

Підписано до друку _________ 2010 р.

Формат ___А5___

Обсяг _________ стор.

Тираж _________ прим.

Видавничий центр КТУ,

вул. XXII партз'їзду, 11,

м. Кривій Ріг

18