Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЯ 5. МАГНІТНІ КОЛА.docx
Скачиваний:
67
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
554.29 Кб
Скачать

12.1.3. Магнітна індукція

У першому підрозділі було показано, що на будь-яке нерухоме точкове тіло із зарядом , розміщене в електромагнітному полі діє сила яка виникає під дією електричного поля. Якщо в електромагнітному полі швидкість руху зарядженого тіла або зарядженої частинки не дорівнює нулю, то, як по-казує досвід, на це тіло або частинку діє додаткова сила , яка виникає під ді-єю магнітного поля.

Величина сили пропорційна заряду рухомих частинок, а її напрям залежить від вектора швидкості цих частинок, тобто

, (12.3)

де – фізична величина, яка характеризує магнітне поле у кожній його точці, і називається магнітною індукцією; –векторний добуток векторів і .

Рис.12.2

Напрям вектора збігається з напрямом одиничного вектора (рис.12.2). Напрям одиничного вектора визначають із таких умов : у кожній точці магнітного поля в кожний момент часу є певний напрям (це і є напрям вектора ), характерний тим, що сила буде найбільшою для випадку .

Сила перпендикулярна для векторів і .Якщо вибрати такий напрям швидкості, щоб вектор був перпендикулярним до (), то сила буде найбільшою (рис.12.2).У цьому разі всі три вектори , і будуть взаємно перпендикулярними. Це і визначає напрям вектора .

Магнітна індукція

(12.4)

Припустимо, що заряд рухається упорядковано зі швидкістю уздовж осі відрізка провідника довжиною і утворює при цьому струм . Якщо заряд проходить шлях за час , то . При цьому через поперечний переріз провідника за час проходить заряд , отже, .

Рис.12.3

Отже, з викладеного випливає, що магнітна індукція є векторна величина, яка характеризує силову дію магнітного поля на струм, або на рухомі заряджені частинки. Тобто магнітна індукція є силовою характеристикою магнітного поля, аналогічною напруженості електричного поля. Величина магнітної індукції дорівнює границі відношення механічної сили, яка діє на елемент провідника з електричним струмом, до добутку струму і довжини елемента провідника, коли довжина цього елемента прагне до нуля і якщо елемент про-відника розміщений так, що ця границя має найбільше значення. У такому разі напрям магнітної індукції перпендикулярний до напряму елемента провідника і напряму механічної сили і збігається з поступальним переміщенням правого гвинта при обертанні його від напряму механічної сили до напряму струму.

У СІ магнітна індукція вимірюється в теслах:

.

12.1.4. Намагніченість

Намагніченість речовини є однією з основних характеристик магнітного поля. З дослідів відомо, що феромагнітні речовини мають здатність намагнічуватися і ставати джерелами магнітного поля.

Інтенсивність намагнічування феромагнітного тіла в кожній його точці характеризується магнітним моментом внутрішньомолекулярних струмів, віднесених до одиниці об’єму. Це відношення називається намагніченістю речови-ни у даній точці і позначається буквою .

Магнітний момент будь-якого замкненого контура зі струмом є вектором, величина якого дорівнює добутку сили струму на площу контура, а напрям перпендикулярний до площини контура і пов’язаний з напрямом струму правилом свердлика:

(12.9)

Одиниця вимірювання магнітного момента

Намагніченість речовини

(12.10)

Одиниця вимірювання намагніченості .

Отже, намагніченість речовини у даній точці дорівнює границі відношення магнітного момента деякого об’єму речовини, що включає дану точку, до цього об’єму