Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цитолог_основ_спадк2.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

На сьогодні невідоме значення в-хромосом для організмів, які їх містять, хоча для голонасінних рослин відмічено їх вплив на підвищення адаптаційних можливостей видів. Висновки

  1. Розмноження – одна з важливих ознак життя. Здатність до самовідтворення притамання всім без винятку живим організмам.

  2. Сукупність процесів, які відбуваються в соматичній клітині від одного поділу до наступного, і процесів самого поділу, який завершується утворенням двох клітин нової генерації, називають мітотичним циклом. Розрізняють чотири періоди цього циклу: інтерфаза, яка включає 3 періоди (пресинтетичний або постмітотичний G1, синтетичний S, постсинтетичний або премітотичний G2) і мітоз.

  3. Мітоз – основний тип поділу соматичних клітин, внаслідок якого утворюються дві дочірні клітини, які містять ту ж кількість хромосом (диплоїдний набір, 2n), що і материнська клітина.

  4. У евкаріотичних організмів спостерігаються три типи мітозу: закритий, напівзакритий і відкритий.

  5. У процесі мітозу послідовно відбувається чотири фази: профаза, метафаза, анафаза і телофаза, які дуже швидко ідуть одна за одною.

  6. Політенні (гігантські) хромосоми виникають внаслідок багаторазової реплікації ДНК і хроматид, які залишаються у складі вихідної хромосоми.

  7. В залежності від місця розміщення центромери розрізняють метацентричні хромосоми (рівноплечі), субметацентричні (одне плече довше за друге) і акроцентричні (одне із плеч дуже маленьке і коротке).

  8. Кожен вид живих організмів має індивідуальний набір хромосом, або каріотип.

10