Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции. Печать. Экология.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
59.01 Кб
Скачать

Функції живої речовини в біосфері

Вся діяльність живої речовини в біосфері зводиться до декількох основоположних функцій.

1. Енергетична функція – пов’язана з накопиченням енергії в процесі фотосинтезу, передачі її по ланцюгу живлення та розсіюванням.

2. Газова функція – здатність змінювати і підтримувати певний газовий склад середовища існування.

Так, включення вуглецю в процеси фотосинтезу, а потім в ланцюги живлення обумовлюють акумуляцію його в біогенній речовині (органічні залишки, вапняки і т. п.). В результаті цього відбувається поступове зменшення вмісту вуглецю і його сполук в атмосфері. Це ж стосується і накопичення в атмосфері кисню, синтезу озону та інших процесів.

3. Окиснювально-відновлювальнафункція – пов’язана з інтенсифікацією під впливом живої речовини процесів як окиснення (збагачення середовища киснем), так і відновлення (коли відбувається розклад органічних речовин за дефіциту кисню).

Відновлювальний процес зазвичай супроводжується утворенням і накопиченням сірководню та метану, що робить не життєздатними глибинні прошарки природних вод.

4. Концентраційна функція – пов’язана із здатністю організмів концентрувати в своєму тілі розсіяні хімічні елементи.

Це сприяє підвищенню їх вмісту, порівняно з оточуючим організми середовищем, на декілька порядків. Наслідком концентраційної діяльності організмів є утворення покладів горючих копалин, вапняків, рудних родовищ тощо.

5. Деструктивна функція – це руйнування організмами і продуктами їх життєдіяльності, як самих останків органічної речовини, так і косної речовини.

Основний механізм цієї функції пов’язаний з колообігом речовин. Найбільш суттєву роль виконують редуценти – деструктори (гриби, бактерії).

6. Транспортна функція – пов’язана з перенесенням речовин і енергії в результаті активного руху організмів (наприклад, при міграціях тварин). З цією функцією пов’язана концентраційна роль співтовариств організмів у місцях їх скопичення.

7. Середовищеутворювальна функція – є результатом спільної дії інших функцій. З нею пов’язана зміна фізико-хімічних параметрів середовища.

Результатом цієї функції є все природне середовище, яке створене живими організмами і підтримується ними у відносно стабільному стані в усіх геосферах.

В більш вузькому плані дія цієї функції проявляється в утворенні ґрунтів, трансформації метеорологічних параметрів середовища, очищенні повітря від забруднення тощо.

8. Споживально–відтворювальна функція – так само є інтегративною функцією, яка визначає інтенсивність процесів життя живої речовини біосфери.

Дія цієї функції визначає динаміку споживання та відтворення відновлюваних природних ресурсів, а також стійкість екосистем, зокрема, та біосфери в цілому.

На оптимальних значеннях цієї функції базується раціональне природокористування, при якому споживання природних ресурсів повинне зводитись до мінімуму, а відтворення їх – до максимуму.

9. Розсіювальна функція – проявляється через трофічну і транспортну діяльність організмів та в процесі здійснення антропогенних ресурсних циклів.

Наприклад, розсіювання речовини при виділенні організмами екскрементів, загибелі організмів під час переміщень в просторі, зміна покровів, перероблення первинної сировини в продукти і їх споживання тощо.

10 Інформаційна функція – полягає в тому, що живі організми і їх співтовариства накопичують певну інформацію, закріплюють її в спадкових структурах і потім передають наступним поколінням. Це один із проявів адаптаційних механізмів.