Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_nova2.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
448.57 Кб
Скачать

1.1. Прилади для проведення контролю опромінення людини

Дозиметри типу ДП-24, ДК-0,2, ІД-1 призначені для вимірювання доз опромінення людини та радіаційного забруднення навколишнього середовища. Дозиметри конструктивно виконані у вигляді авторучки. Вони складаються з корпусу, в якому розміщені іонізаційна камера, вимірювальний пристрій (мілліамперметр), підсилювальний пристрій, показувальний пристрій (шкала), мікроскоп.

Принцип роботи приладів: за дії іонізуючого випромінювання на заряджений дозиметр у його іонізаційній камері виникає іонізаційний струм. Вимірюючи величину цього струму, можна визначити отриману дозу.

ІД-1 - комплект індивідуальних дозиметрів, призначений для вимірювання поглинутих доз гамма- та нейтронного випромінювання в діапазоні 20-500 рад. Комплект складається з 10 дозиметрів, зарядного пристрою, документації. Вимірювання дози опромінення полягає у визначенні зміни потенціалу конденсатора та іонізаційної камери. Зменшення потенціалу пропорційно дозі опромінення. Зміна потенціалу виконується за допомогою малогабаритного електроскопа. Відхилення рухомої системи електроскопа - платинової нитки - вимірюється за допомогою відлікового мікроскопа з шкалою, градуйованою в радах.

ДП-24 (ДП-22В) - комплект дозиметрів, призначених для вимірювання експозиційних доз випромінювання. Діапазон вимірювання 2-50 Р, похибка вимірювання 10 %.

У комплект дозиметрів ДП-24 входять п’ять прямопоказувальних дозиметрів ДКП-50А, зарядний пристрій, футляр, технічна документація. Відмінність комплекту ДЛ-22В полягає в тому, що в нього входить 50 дозиметрів ДКП-50А.

ДК-02 - комплект (10 дозиметрів), призначений для вимірювання експозиційної дози гамма-випромінювання в діапазоні 10-200 мР. Будова дозиметра ДК-02 відрізняється від ДКП-50А тільки габаритами.

1.2. Зміст звіту

Під час роботи з дозиметрами для контролю доз опромінення, отриманих людиною, заповнюються такі документи:

Відомість видачі вимірників дози

пор

Прізвище

Посада

Тип,

номер

приладу

Дата видачі та розписка в одержанні приладу

Показники вимірників дози в (Р) під час

Час відрахування дози, год

видачі

повернення

Журнал контролю опромінення людини за місяць20__року

№пор

Прізвище

Посада

Дата початкуопромінення

Доза опроміненняза днями вимірювання, рад

Сумарна доза, за час, рад

Примітка

Першічотиридоби

місяць

Соседние файлы в предмете Основы безопасности жизнедеятельности