Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
65455.rtf
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
127.23 Кб
Скачать

3. Використання мультимедійних програм та електронних підручників на уроках природознавства

Сьогодні з'являється безліч програм (програмних засобів навчального призначення) з природознавства, за допомогою яких можна вирішувати найрізноманітніші навчально-методичні завдання. У природознавстві, як і в багатьох інших науках, не можливо принести в клас предмет вивчення - природні і соціальні об'єкти, процеси, але можливо, за допомогою комп’ютера, показати дітям динамічні моделі (наприклад, циркуляцію повітряних мас на планеті, рух літосферних плит і багато чого іншого). Інтерактивні засоби дозволяють керувати вчителю й учню потоком інформації, акцентуючи увагу на найбільш цікавих чи складних моментах досліджуваного матеріалу. У викладанні природознавства необхідно використовувати нові можливості мультимедійних додатків що комплексно впливають практично на всі органи сприйняття людини. У змісті природознавства, крім абстрактних закономірностей, велике місце надається регіональному матеріалу, що ілюструє ці теоретичні висновки, підтверджуючи правило про те, що краще один раз побачити, ніж сто раз почути.

Яким же арсеналом сучасних засобів навчання може скористатися вчитель? Програми з природознавства умовно можна розділити на такі групи:

1. Електронні атласи і геоінформаційні системи (ГІС);

2. Електронні підручники;

3. Розвиваючі програми-іграшки;

4. "Допоміжні" програми для проведення і складання тестів, кросвордів, готові тестові програми.

Таким чином, можна говорити про те, що формується зовсім інший тип навчальних видань - електронний підручник. У чому ж переваги цих підручників. До сьогодні можна було побачити лише текст з відсканованими ілюстраціями, що і називалося електронним підручником. Чи є в нових посібниках що-небудь, відмінне від традиційних видань на паперовій основі? Звичайно, не можна стверджувати, що усе, що можливо побачити на моніторі краще, ніж у книзі, але, правильно використовуючи можливості електронної інформації, можна домогтися багато чого. Серед основних плюсів формування матеріалу на електронному носії можна відзначити різнорідність навчального матеріалу (текст, ілюстрації, аудіо і відеофрагменти, анімація), інтерактивність, миттєвий пошук.

Електронний підручник відкриває великі перспективи в методиці викладання матеріалу. Він має ряд безсумнівних позитивних властивостей, що вигідно відрізняють його від традиційних підручників.

Текст електронного підручника супроводжується великою кількістю слайдів і відеофрагментів, що підсилюють емоційно-особистісне сприйняття учнем досліджуваного матеріалу, формування уявлення про територію. Слайди супроводжуються текстом, що випливає при наведенні курсору. Наявна велика кількість динамічних моделей, що демонструють найбільш складні для учня процеси і явища.

Структурно програма включає кілька компонентів (мультимедіа розділи з текстом аудіо - і відеофрагментами, практичними завданнями, тестами; словник; підтримку роботи з використанням Інтернет), що дозволяє розвивати в дитини навички самостійної роботи з декількома джерелами інформації.

Контрольно-практичний розділ створює умови для первинного закріплення отриманих на уроці знань і умінь, проведення практичних робіт, тематичного контролю і корекції знань.

Форма організації навчального матеріалу у вигляді активних посилань на ресурси в Інтернету спонукає до активної позиції дитини при вивченні будь-якої теми.

Підтримка Інтернет дозволяє реалізувати можливості дистанційного навчання.

Саме завдяки такій розмаїтості матеріалу та інтерактивності можна створити посібник, орієнтований на багатогранне застосування. По-перше, це робота з підручником у класі. У демонстраційному режимі за допомогою мультимедіа чи проектора LCD-панелі і кодоскопа в кабінеті природознавства (за допомогою комп'ютера). По-друге, можливе заняття в комп'ютерному класі. По-третє, індивідуальне навчання вдома з варіантом екстернату. Нарешті, це дистанційне навчання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]