Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab_4.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.6 Mб
Скачать

9. Визначення похибки квантування

9.1. Визначити для кожної оцифрованої відмітки кількість імпульсів N, які підрахує двійковий лічильник, якщо n=10, а Uo=10,24 В.

9.2. Результати розрахунків занести до табл.6

Таблиця 6 – Похибка квантування

Найменування

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Оцифровані

відмітки, мВ

500

1000

1500

2000

2500

3000

3500

4000

4500

5000

Кількість

Імпульсів (N)

Похибка

квантування, %

9.3. Побудуйте експериментальну залежність похибки квантування від оцифрованих відміток.

9.4. Побудуйте теоретичну залежність похибки квантування від о цифрованих відміток шкали.

10. Зробіть висновки по роботі.

Теоретичні відомості

1 Цифровий вольтметр послідовного наближення

Суть алгоритму послідовного наближення полягає у зрівноваженні вимірюваної напруги Ux компенсуючою напругою Uk, яка змінюється рівномірними ступенями. Даний алгоритм називають ще «молодшими розрядами вперед».

Відлік результату вимірювання здійснюється в момент рівності (із заданою точністю) цих величин. Для циклічного одержання вимірюваної інформації необхідно повторювати вимірювальний цикл. На рис.1 наведено структурну схему цифрового вольтметра послідовного наближення, а часові діаграми його роботи - на рис.2.

Рисунок 1

Основними елементами приладу є компаратор ПП, RS-тригер Т, схема збігу SW, генератор зразкової частоти G, двійковий лічильник СТ2, цифро-аналоговий перетворювач ЦАП і цифровий відліковий пристрій.

За командою «Пуск» (момент часу t1) тригер Т встановлюється в одиничний стан і відкриває схему SW. Імпульси зразкової частоти fo із виходу генератора G через відкриту схему SW надходять на вхід двійкового лічильника СТ2, змінюючи тим самим двійковий код на його виходах. З паралельних виходів СТ2 двійковий код надходить на входи ЦАП і перетворюється там в аналоговий сигнал Uk. Прихід кожного імпульсу fo від генератора G формує нову сходинку компенсуючої напруги Uk на виході цифро-аналогового перетворювача. У момент часу t2, коли Ux = Uk, тригер Т сигналом «Стоп», який формується на виході компаратора, встановлюється в нульовий стан і закриває схему SW. Таким чином, у лічильнику СТ2 сформується двійковий код

, (1)

де - крок квантування; n - розрядність двійкового лічильника; - напруга опорного джерела живлення ЦАП.

Рисунок 2

Статична характеристика вольтметра послідовного наближення наведена на рис.3.

Рисунок 3

Похибка квантування вольтметра послідовного наближення визначається

, (2)

а її графічне подання наведено на рис.4.

Рисунок 4

Час перетворення та похибка квантування вольтметрів послідовного наближення залежать від вимірюваної величини, а значення в основному визначається розрядністю ЦАП і зоною нечутливості компаратора.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]