Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_2012.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
133.63 Кб
Скачать

ЛЕКЦИИ

1. Господарське процесуальне право: поняття, джерела, принципи. Господарські суди України: система, склад, структура, повноваження

2. Підвідомчість і підсудність справ господарським судам України

3. Учасники судового процесу

4. Судові витрати. Процесуальні строки.

5. Запобіжні заходи та заходи до забезпечення позову у господарському процесі

6. Доказування і докази в судовому процесі

7.Позов у судовому процесі. Порушення провадження у справі і підготовка матеріалів до розгляду в першій інстанції

8. Вирішення господарських спорів у першій інстанції

ПЗ

1. ВК

2. Господарське процесуальне право: поняття, джерела, принципи. Господарські суди України: система, склад, структура, повноваження

3. Підвідомчість і підсудність справ господарським судам України.

4. Учасники судового процесу

5. Судові витрати. Процесуальні строки.

6. Запобіжні заходи та заходи до забезпечення позову у господарському процесі

7. МК

Практичне заняття 1 Господарське процесуальне право: поняття, джерела, принципи. Господарські суди України: система, склад, структура, повноваження

  1. Вивчивши Закон України «Про судоустрій та статус суддів», зробіть порівняльний аналіз повноважень місцевих, апеляційних господарських судів, Вищого господарського суду України, Верховного Суду України і заповніть таблицю: «Повноваження господарських судів України: порівняльна характеристика».

Судовий орган

Повноваження

Нормативний акт, стаття

1

2

3

Верховний Суд України

Вищий господарський суд України

Апеляційний господарський суд

Місцевий господарський суд

  1. Заповніть таблицю:

«Призначення кандидата в судді на посаду судді».

Порядок відбору кандидатів у судді і призначення на посаду

Вищий господарський суд України

Апеляційний господарський суд

Місцевий господарський суд

НПА (стаття)

1

2

3

4

5

Вимоги до кандидата в судді

Порядок проходження конкурсного відбору кандидатом

Призначення на посаду

3. В чому полягає завдання кваліфікаційних комісій суддів? Визначити систему кваліфікаційних комісій суддів та строк їх повноважень.

4. Розкрити зміст дисциплінарної відповідальності суддів (підстави дисциплінарної відповідальності суддів, стадії дисциплінарного провадження, перевірка даних про дисциплінарний проступок судді, підстави порушення дисциплінарного провадження, порядок порушення дисциплінарного провадження, розгляд дисциплінарної справи, застосування і зняття дисциплінарного стягнення).

5. Дати характеристику організаційних та функціональних принципів господарського процесу.

6. Дати визначення терміну «професійний суддя».

7. Порівняйте систему господарських, адміністративних та загальних судів України

8. Наведіть приклади, визначте види та основну проблематику роз`яснень Вищого господарського суду України в сфері застосування процесуальних норм.

Практичне заняття 2 Підвідомчість і підсудність справ господарським судам України.

1. Визначить підвідомчість і підсудність наступних спорів:

  1. за позовом Державної податкової інспекції до ТОВ про стягнення коштів, отриманих без встановлених законом підстав;

  2. за позовом фермера Іванова, який займається веденням фермерського господарства до районної ради про виділення земельної ділянки під пасовище;

  3. за позовом громадянина Петрова до газети про спростування щодо нього неправдивих відомостей, які були викладені в одному з номерів газети;

  4. за позовом Іванова, Петрова і Сидорова до районного виконавчого комітету про визнання недійсним рішення про відмову в реєстрації ТОВ;

  5. за позовом ТОВ до органів місцевого самоврядування про визнання права власності на земельні ділянки;

  6. за позовом ПП до органів місцевого самоврядування про визнання незаконними рішень органів місцевого самоврядування з питань передачі земельних ділянок у власність чи надання їх у користування, припинення права власності на ділянки, їх вилучення із користування;

  7. за позовом ТОВ до ТОВ щодо обліку прав на цінні папери;

  8. за позовом ТОВ до ПАТ про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків

  9. за позовом ФО-підприємця до ТОВ про визнанням недійсними прилюдних торгів, аукціону;

  10. за позовом ТОВ до Київського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України про визнання недійсним рішення органу Антимонопольного комітету України;

  11. за позовом ТОВ до Державної інспекції з контролю за цінами в Донецькій області про визнання дій незаконними та визнання припису про виконання законних вимог щодо усунення порушень державної дисципліни цін та рішення про застосування економічних санкцій за порушення державної дисципліни цін недійсними.

  1. Складіть перелік нормативних актів (не меншого п'яти), які б вказували на підсудність спору безпосередньо господарському суду, вказавши при цьому:

1) назву нормативного акту і дату його прийняття;

2) номер статті;

3) характер спірного правовідношення;

4) суб'єктний склад спірного правовідношення.

  1. Вирішить задачу.

До господарського суду звернулася із позовом фізична особа - спадкоємець учасника господарського товариства із вимогою про зобов’язання прийняти її до складу засновників господарського товариства та усунення перешкод в користуванні часткою у статутному фонді товариства. Позов судом задоволено повністю. Відповідач оскаржив рішення суду, аргументуючи це тим, що такий спір не може розглядатися в порядку господарського судочинства.

Чи підлягає скарга відповідача задоволенню, а рішення – скасуванню? Відповідь аргументуйте.

  1. Вирішить задачу.

Учасник господарського товариства звернувся до господарського суду із позовом до ТОВ «…» про визнання недійсними векселів, виданих директором господарського товариства, та зобов'язань за цими векселями. Позовні вимоги мотивовані, зокрема, тим, що згідно із статутом господарського товариства прийняття рішення про випуск цінних паперів віднесено до виключної компетенції загальних зборів, а дії директора господарського товариства з видачі векселів порушують корпоративні права позивача.

Суд відмовив в прийнятті позовної заяви на підставі п. 1 ч. 1 ст. 62 ГПК. Позивач оскаржив цю ухвалу в апеляційному порядку.

Чи є правовідносини, в яких виник спір, корпоративними? Чи підвідомча така справа господарському суду?

Дайте правову оцінку діям суду.

5. Вирішіть задачу.

У провадженні місцевого господарського суду знаходиться позов МПП «Промінь» до ТОВ «Водолій» про визнання недійсним договору підряду. Перед початком судового засідання представники МПП «Промінь» заявили відвід судді, що розглядає справу, у зв'язку з тим, що він є братом директора ТОВ «Водолій». Клопотання про відвід судді головою господарського суду задоволене, проте розглянути спор у даному господарському суді стало неможливим через те, що ряд суддів були у відпустках, відрядженні, відсутні з інших поважних причин.

Який вихід можна знайти з цієї ситуації? Який господарський суд повинен розглянути спір?

6.Складіть схему: «Передача позовних матеріалів або справ за підсудністю».

7. Вирішіть задачу.

При розгляді позову Держкомрезерву України до Харцизького трубного заводу про стягнення вартості продукції, переданої заводу на відповідальне зберігання, судді в судовому засіданні були передані документи, які містять відомості, що є державною таємницею для залучення до матеріалів справи. При цьому Держкомрезерв України зажадав, щоб відповідно до ст. 16 ГПК справа була направлена за підсудністю до господарського суду м. Києва. Суддя відхилив клопотання сторони, пославшись на ст. 17 ГПК, оскільки справа була прийнята судом до свого провадження з дотриманням правил підсудності.

Чи правомірні дії суду? Якщо ні, як повинен був вчинити суддя в даному випадку?

8. Дати визначення поняття корпоративних відносин. Провести характеристику правової природи, елементів та суб’єктів корпоративних правовідносин.