Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 9 не готова.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
307.71 Кб
Скачать

Розподіл населення за засобами існування (%)

С а м о д і я л ь н е н а с е л е л е н н я

Зайняті на підприємствах, у організаціях, установах, селянських господарствах та іншими видами економічної діяльності (крім зайнятих в ОПГ)

Зайняті в ОПГ

Стипендіати

Пенсіонери, особи, що отримують допомогу (крім допомоги по безробіттю) та особи, які мають інший вид державного забезпечення

Особи, що отримують допомогу по безробіттю

Особи, що мають інше джерело і не вказали основне джерело

 

Несамодіяльне населення

Частка несамодіяльних у складі населення варіює по регіонах України у межах від 27,0% (Чернігівська область) до 34,7% (Львівщина). Як видно з картограми, більш високою питома вага несамодіяльних є у багатьох західних областях країни, з традиційно вищою народжуваністю і часткою дітей у населенні, при цьому переважно трудонадлишкових, з більшою часткою зайнятих у домогосподарствах (Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Чернівецька області). Крім того, до групи регіонів, в яких меншою є відносна чисельність осіб з власними незалежними джерелами засобів існування, потрапляють кілька південних областей (Миколаївщина, Одещина, Херсонщина), де порівняно менше осіб працездатного віку отримують доходи від найманої праці на підприємствах, в організаціях, установах та селянських (фермерських) господарствах) і, відповідно, зафіксована підвищена частка працездатних за віком, котрі зайняті лише у домогосподарствах і перебувають на утриманні інших осіб1. Пара західних областей, в яких частка несамодіяльних порівняно нижча і близька до середньо-української (Тернопільщина та Хмельниччина) є чи не найменш урбанізованими регіонами країни, в яких відносно висока частка самодіяльного сільського населення формується за рахунок зайнятості у ОПГ, при цьому рівень "несамодіяльності" городян є помітно вищим, ніж середній по Україні (у Тернопільській області – 37,3%, у Хмельницькій – 35,0% населення). До речі, міжпоселенське співвідношення між самодіяльною й несамодіяльною частиною населення "на користь" жителів сільських поселень, серед яких відносно більше самодіяльних осіб, справджується щодо всіх регіонів країни за винятком АР Крим.

Області з найбільш високою часткою самодіяльних (Київська, Полтавська, Сумська, Черкаська, Чернігівська) – це регіони зі значним рівнем старіння населення, порівняно високим рівнем зайнятості працездатних за віком осіб, середніми показниками урбанізації і нижчим за середньо-український рівнем демографічного навантаження дітьми. У структурі джерел засобів існування населення цих територій "підвищеною" є частка працездатних осіб з джерелами засобів існування від зайнятості на підприємствах, у організаціях, установах, селянських (фермерських) господарствах, на індивідуальній основі, а також питома вага осіб, основним джерелом засобів існування яких виступає пенсія (особливо на Чернігівщині, Сумщині, у Полтавській області).

Крім вищезгаданих регіонів, високою часткою зайнятості за наймом на підприємствах, у організаціях, селянських господарствах тощо у структурі основних джерел засобів існування населення (всього і, зокрема, працездатного за віком) відзначаються Донецька, Дніпропетровська, Вінницька, Хмельницька області, а значна питома вага пенсій як джерела засобів існування зафіксована у Житомирській, Вінницькій, Луганській областях.

Склад джерел засобів існування населення Закарпатської та Івано-Франківської областей на загальноукраїнському тлі вирізняється особливо значущою роллю зайнятості в ОПГ (кожна восьма особа на Івано-Франківщині та дев’ята – на Закарпатті вказали на роботу в особистому підсобному господарстві як основне джерело доходів). Серед жителів південних областей порівняно більша частина (ніж на сході, заході або у центрі) вказала на зайнятість у окремих громадян як основне джерело засобів існування. При цьому у південних же, окремих східних та південно-східних (Запорізька, Дніпропетровська, Харківська, Луганська) областях, а також на Хмельниччині і у Чернівецькій області порівняно більш поширеною серед населення є зайнятість на індивідуальній основі.