Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_kur_rob_NAU_1.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
190.46 Кб
Скачать

3. Основні етапи виконання курсової роботи та її захист

Написання курсової вимагає певної системи.

Першим етапом є вибір теми. Тема курсової роботи обирається самостійно з тематики, що розроблена та затверджується кафедрою.

При виборі теми варто враховувати можливості одержання відповідної інформації при опрацюванні літературних джерел, статистичних даних, що кількісно ілюструють сучасний стан відповідної проблеми, а також можливості пошуку інформації в мережі Internet.

Після визначення теми дослідження студент консультується з науковим керівником.

Ознайомлення з матеріалом, що стосується теми курсової роботи, слід починати з перегляду відповідних розділів підручників та іншої наукової літератури. При цьому слід уяснити найбільш узагальнюючі, уточнені положення з проблеми, що аналізується.

Ураховуючи зібраний фактичний матеріал, студент самостійно складає розгорнутий план курсової роботи із зазначенням основних розділів і підрозділів та подає його науковому керівнику. Зважаючи на зауваження, студент уточнює, доповнює й у разі необхідності доопрацьовує структурні елементи роботи.

Складений на даному етапі план роботи – це важливий показник вивчення студентом основної літератури, його вміння виділяти найсуттєвіше в проблемі. Слід мати на увазі, що всі питання плану повинні являти собою єдине ціле, систему, в якій кожний пункт був би розвитком й доповненням попереднього.

Вважається неправильним, коли один параграф плану присвячений головному, суттєвому питанню теми, а інші – малозначущим, другорядним, що мають часткове значення. Формулювання питань плану не повинно дублювати назву теми роботи.

Наступним етапом є складання списку літератури (бібліографії) дослідження. Для цього слід використати систематичні та предметні (тематичні) каталоги бібліотек, а також огляди змісту економічних журналів та тижневиків. Обов’язковим є використання іноземних джерел. Список літератури повинен містити не менше 35 назв.

Однією з форм роботи над літературними джерелами є збір та обробка фактів і статистичних даних. З усіх фактів і цифр, які є в літературі, що вивчається, слід виписувати лише ті, які мають безпосереднє відношення до теми роботи. При цьому доцільно не тільки відбирати цифри та факти, але й узагальнювати дані з різних джерел, порівнювати їх, аналізувати.

Цифровий матеріал, що використовується в роботі, повинен бути співставним, згрупованим, а у разі потреби – складеним у таблиці. Таблиці повинні бути негроміздкими, зручними та зрозумілими для огляду та аналізу, мати порядковий номер, заголовок, посилання на джерела інформації. Також бажано складати та використовувати графіки, діаграми, схеми, що дозволяють більш наочно ілюструвати соціально-економічні процеси та закономірності, які аналізуються в роботі.

Результатом вивчення та осмислення спеціальної літератури з теми дослідження повинно стати відпрацювання чіткої логіки курсової роботи й складання її остаточного, уточненого плану, який в обов’язковому порядку затверджується науковим керівником.

У відповідності з планом студентом пишеться чорновий варіант роботи, який надається науковому керівнику для попереднього рецензування. Враховуючи зауваження викладача, студент пише чистовий, остаточний варіант плану й тексту роботи, правильно їх оформлюючи. Належним чином оформлена курсова роботи повинна бути здана на кафедру за два тижні до захисту роботи для рецензування науковим керівником.

У рецензії науковий керівник відображає свою оцінку курсової роботи, звертаючи увагу на наступні критерії: відповідність змісту і структури курсової роботи затвердженій темі та визначеному плану, ступінь самостійності проведених наукових досліджень, здатність студента аналізувати та критично оцінювати фактичний матеріал, дієвість, реальність та практична значимість поданих рекомендацій, рівень виконання вимог до оформлення.

У випадку незадовільної оцінки робота має бути перероблена відповідно до зауважень керівника й повторно подана на розгляд у зазначений термін. Курсова робота, що отримала позитивну рецензію, допускається до захисту.

Заключним етапом є прилюдний захист курсової роботи. Захист проходить відкрито перед спеціальною комісією, призначеною кафедрою, у складі двох-трьох викладачів за участю наукового керівника курсової роботи, в присутності всіх студентів групи, у терміни, визначені кафедрою або деканатом. Під час захисту студент повинен розкрити в усній доповіді основний зміст розглянутих положень, обґрунтувати свою точку зору з викладених питань, відповісти на запитання, поставлені членами комісії та іншими присутніми. Виступ студента має бути старанно підготовленим, коротким і ємним, тривати не більше 6 – 7 хвилин.

У залежності від результатів захисту, попередня оцінка може змінюватися або затверджуватися. Тільки після виконання та позитивного прилюдного захисту курсової роботи студенти допускаються до складання іспиту з дисципліни, з якої виконувалася курсова робота.

Студентам, які не захистили курсову роботу, призначається повторний захист у вказаний термін.

Курсові роботи зберігаються на кафедрі протягом одного року і потім списуються в уставленому порядку.

4. ОЦІНЮВАННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ

ВИКОНАННЯ ТА ЗАХИСТУ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Оцінювання результатів виконання та захисту курсової роботи здійснюється комісією, яку очолює завідувач кафедри, відповідно до критеріїв, наведених у табл.1.

Таблиця 1.

Критерії оцінювання результатів

виконання та захисту курсової роботи

пор.

Критерій

Мах

кількість

балів

1

Відповідність змісту виконаної роботи поставленому завданню та повнота його розкриття

визначає кафедра

2

Укладання бібліографії

3

Оформлення бібліографії

4

Дотримання вимог щодо оформлення роботи (титульної сторінки, змісту, кількості сторінок тощо)

5

Подання роботи на кафедру відповідно до встановленого графіку

6

Захист курсової роботи: повнота та глибина доповіді, повнота та логічність відповідей на запитання під час захисту

Максимальну кількість балів за дотримання кожного із критеріїв визначає кафедра з урахуванням затвердженої рейтингової системи оцінювання діючої робочої навчальної програми та її можливого коригування.

Підсумкова оцінка за виконання та захист курсової роботи визначається у балах, за національною шкалою та за шкалою ECTS відповідно до загальноєвропейських вимог: А - «відмінно», «В» - «дуже добре», С -«добре», D - «задовільно», Е - «достатньо», FX - «незадовільно» (з можливістю повторного виконання та захисту).

Підсумкова модульна рейтингова оцінка, отримана студентом за результатами виконання та захисту курсової роботи, заноситься до відомості модульного контролю, навчальної картки та залікової книжки студента.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]