Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л 3. Основи роботи з ОС Windows ХР. Управління...docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
164.01 Кб
Скачать
  1. Управління файлами та каталогами

  1. Створення нових папок

Для створення нової папки (або каталогу) можна використовувати як меню програми, так і контекстне меню. Спочатку слід виділити каталог, в якому необхідно створити підкаталог, а потім викликати команду Создать пункту меню Файл або клацнути правою кнопкою миші в будь-якому місці правої панелі окрім назви або позначки файлу або папки. В підменю, що відкриється, слід вибрати команду Папка, після чого у виділеному каталозі з’являється позначка папки з назвою Новая папка, яку необхідно одразу замінити на потрібну. В іншому разі перейменувати можна потім: після її виділення за допомогою команди Переименовать (з пункту меню Файл або контекстного меню) або натиснувши клавішу <F2>.

  1. Виділення об’єктів

Для виділення одного елемента необхідно клацнути на ньому мишею, або якщо він виділений пунктирним прямокутником, натиснути клавішу < Пропуск >.

Для виділення кількох елементів застосовуються спеціальні прийоми. Щоб виділити кілька файлів чи каталогів, розташованих у списку поспіль, слід виділити спочатку перший елемент, потім за натиснутої клавіші <Shift> розширити виділення клавішами управління курсором, зокрема й <Home> та <End>, або (також за натиснутої <Shift>) клацнути по останньому елементові мишкою. Якщо потрібні елементи розташовані в списку не поспіль, виділити їх можна тільки за допомогою миші, відзначаючи другий та наступні файли за натиснутої клавіші <Ctrl>. Для більш складної операції – виділення декількох блоків поспіль розташованих файлів – другий та наступні блоки виділяються за натиснутої клавіші <Ctrl> (<Ctrl + перший_файл>, <Ctrl + Shift + останній_файл>).

Групу файлів можна також виділити, розтягуючи за натиснутої лівої кнопки миші прямокутник довкола потрібних позначок файлів та каталогів. Для виділення додаткових груп другу та наступні групи виділяємо за натиснутої клавіші <Ctrl>.

Скасувати виділення одного з відзначених файлів можна, клацнувши кнопкою миші по назві цього файлу за натиснутої клавіші <Ctrl>. Якщо остання не натиснута, щиглик по будь-якому файлу скасовує виділення усіх раніше відзначених файлів, а виділеним стає той елемент, по якому прийшовся щиглик.

У пункті меню Правка додатково є команда для виділення всіх елементів (команда Выделить все чи сполучення клавіш <Ctrl + A>) та команда Обратить выделение, в наслідок якої всі виділені файли і каталоги стають невиділеними та навпаки.

  1. Копіювання та переміщення

Виділені файли або каталоги можна перемістити чи скопіювати в інший каталог або на інший диск як за допомогою Буфера обмена, так і за допомогою миші.

Папка чи файл, виділені на правій панелі Проводника, або папка на правій панелі лівою кнопкою миші перетягуються в папку призначення, яка може бути як на лівій, так і на правій панелі. При цьому діють такі правила. Якщо курсор із захопленим об’єктом перебуває над папками того ж диску, виділений файл чи папка будуть переміщатися. Як тільки курсор миші потрапляє в зону об’єктів іншого диску, поруч з курсором миші і блідим зображенням виділеної папки з’являється квадратик із знаком (наприклад, ), що свідчить про наступне копіювання об’єкта.

Папка, у яку Проводник планує спрямувати відзначені елементи, виділяється кольором, при цьому, варто мати на увазі, що елемент, що перетягується, потрапляє до середини папки призначення. Якщо, наприклад, потрібно скопіювати деякий каталог у кореневий каталог диску D:, то перетягувати його треба на папку цього диску – . Якщо ж цей каталог спрямувати на яку-небудь іншу папку в кореневому каталозі цього ж диску, каталог буде включено до вмісту цієї папки.

У випадку, коли необхідно скопіювати файли чи каталоги в інший каталог того ж диску, потрібно просто при перетягуванні виділених елементів натиснути клавішу <Ctrl> (при цьому з’явиться значок ). У пункті призначення спочатку треба відпустити ліву кнопку миші, а потім клавішу <Ctrl>. Аналогічно провадиться операція переміщення на інший диск, тільки при цьому повинна бути натиснута клавіша <Shift>.

В програмі Проводник передбачена можливість у процесі перетягування виділених об’єктів відмовитися від операцій переміщення чи копіювання. Для цього необхідно, не відпускаючи лівої кнопки миші, натиснути на її праву кнопку, чи на клавішу <Esc>. Крім того, завжди можна скористатися командою Отменить пункту меню Правка, чи комбінацією клавіш <Ctrl+Z>, чи однойменною кнопкою на панелі інструментів.

Для виконання переміщення і копіювання за допомогою Буфера обмена використовуються або команди пункту меню Правка, або кнопки панелі інструментів, або відповідні комбінації клавіш. Порядок дій є такий. Спочатку у вихідному каталозі виділяються об’єкти (файли чи папки), потім у випадку переміщення вибирається команда Вырезать (кнопка на панелі інструментів чи комбінація клавіш <Ctrl+X>), а при копіюванні команда Копировать (кнопка , або <Ctrl+C>). Далі на лівій панелі Проводника виділяється каталог, до якого треба відправити об’єкти, і виконується команда Вставить (кнопка , чи <Ctrl+V>).

На панелі інструментів також присутні дві кнопки - і . Щиглик по цих кнопках відкриває діалогове вікно Перемещение элементов або Копирование элементов, що дозволяє вибрати в окремому вікні пункт призначення об’єктів, які треба перемістити чи скопіювати.