Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
л 5.1.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
36.77 Кб
Скачать

ЛЕКЦІЯ

Тема 5.1. Правові основи митно-тарифного й нетарифного регулювання зед

План:

1.ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ, ТАРИФНЕ ТА НЕТАРИФНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

2.ПОНЯТТЯ, СТРУКТУРА МИТНОГО ТАРИФУ. ВИДИ МИТА

3.НЕТАРИФНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ: ПОНЯТТЯ, ПРИЗНАЧЕННЯ

1.Державне регулювання, тарифне та нетарифне регулювання зовнішньоекономічної діяльності

Державне регулювання зовнішньоекономічної діяльності здійснюється в основному тарифними та нетарифними методами регулювання.

Правовою основою регулювання зовнішньоекономічної діяльності є один з базових законів, що регулює українську економіку — це Закон України від 16 квітня 1991 р. «Про зовнішньоекономічну діяльність». Цей документ чітко визначив, що Україна самостійно здійснює митне регулювання зовнішньоекономічної діяльності на своїй території, а митну політику України визначає Верховна Рада України.

Митне регулювання зовнішньоекономічної діяльності здійснюється за вказаним Законом, законами України про єдиний митний тариф України та міжнародними договорами України, МКУ..

Для розроблення пропозицій з питань митно-тарифного регулювання та врахування при цьому інтересів суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності і держави в цілому створено Митно-тарифну раду.

Правовий статус Митно-тарифної ради України визначається законами «Про Митний тариф України», «Про Єдиний митний тариф» та постановою Кабінету Міністрів України від 7 лютого 1994 р. № 62 «Про Митно-тарифну раду України».

На Митно-тарифну раду покладається :

  • розроблення пропозицій щодо основних напрямів митно-тарифної політики України, включаючи пропозиції про встановлення, скасування або зміну митних ставок;

  • підготовка та розгляд проектів законодавчих актів України і міжнародних договорів України щодо митно-тарифного регулювання.

Правові основи тарифних методів регулювання зовнішньоекономічної діяльності закріплені в Законі «Про Єдиний митний тариф», який є систематизованим звітом ставок мита, яким обкладаються товари та інші предмети, що ввозяться на митну територію України або вивозяться за її межі. Безпосередньо ставки мита встановлюються відповідно до Митного тарифу України, який затверджено Законом «Про Митний тариф України».

Україна протягом останніх років провела значну роботу щодо пристосування свого механізму зовнішньоторговельного регулювання до вимог ГАТТ/СОТ(Світова організація торгівлі). На даному етапі здійснено такі заходи в цьому напрямі:

  • Визнання принципу свободи торгівлі, права кожної юридичної та фізичної особи укладати експортно-імпортні угоди.

  • Визнання основним регулятором зовнішньої торгівлі митного тарифу, зведення до мінімуму інших засобів регулювання.

  • Визнання принципу найбільшого сприяння в зовнішній торгівлі.

  • Визнання принципу національного режиму стосовно імпортних тарифів.

  • Визнання принципу національного режиму стосовно прав інтелектуальної власності.

  • Відмова від субсидованого експорту.

  • Затвердження загальноприйнятої номенклатури митного тарифу, що базується на Гармонізованій системі описання та кодування товарів.

  • Затвердження системи митного контролю, що базується в основному на принципах ГАТТ(Генеральна угода з тарифів та торгівлі), включаючи порядок декларування, перевірки, митного оформлення товарів, визначення їх митної вартості.

  • Вирішення митних спорів шляхом проведення консультацій та переговорів.