Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
565011.rtf
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.28 Mб
Скачать

3.2 Заходи, спрямовані на вдосконалення амортизаційної політики на пат «кзрк»

Для порівняння сум амортизації та для визначення величини додаткових коштів, вивільнених при використанні різних методів нарахування амортизації побудуємо аналітичну таблицю 3.1. при цьому за базу при аналізі візьмемо суму амортизації, нараховану за допомогою «податкового» методу, оскільки зараз на підприємстві використовується саме цей метод.

Таблиця 3.1. Прогнозована сума амортизації на 2012 рік, нарахована за допомогою різних методів

Метод амортизації

Сума амортизаційних відрахувань, тис. грн.

Відхилення, тис. грн.

Темп росту, %

Податковий метод

49053

Прямолінійний метод

58770

9717

120

Кумулятивний метод

49493

440

101

Метод зменшення залишкової вартості

45113

-3940

92

Метод прискореного зменшення залишкової вартості

31783

-17270

65

Як бачимо з таблиці 3.1. найбільшим є грошовий потік, розрахований при використанні прямолінійного методу, у разі вибору даного методу додаткові надходження від амортизації складатимуть 9717 тис. грн., що більше таких же надходжень при використанні «податкового» методу на 20%.

Припустимо, що у 2012 році підприємство очікує зростання вартості основних фондів на 5%. Тому розрахуємо прогнозну величину суми річної амортизації на 2012 рік з використанням прямолінійного методу. Річна сума амортизації – 61878 тис. грн. Для наочності побудуємо графік динаміки амортизації основних фондів з урахуванням прогнозних величин.

З введенням П(С) БО №7 на ВАТ «КЗРК» виникло багато проблем із вибором найбільш доцільного методу нарахування амортизації, визначення строків корисного використання тощо. З цією метою була створена робоча комісія із інженерно-технічних робітників, за підсумками роботи якої затверджені строки корисного використання основних засобів за групами та пропозиції щодо застосування методів амортизації основних засобів вже у 2009 році.

Також важливим фактором підвищення ефективності виробничо-господарської діяльності підприємств, постійним джерелом фінансування їхнього розвитку є амортизаційні відрахування. Відповідно до чинних законодавчих актів підприємства формують свою амортизаційну політику, яка складається із сукупності способів управління порядком нарахування й використання амортизаційних відрахувань. Ефективність амортизаційної політики залежить від того, наскільки точно визначено терміни експлуатації активів, що вводяться в дію, а також від вибору підприємством методу нарахування амортизації.

За побудови ефективної амортизаційної політики підприємства одним з основних показників, який має бути постійним об'єктом моніторингу, є термін окупності активів. Серед сукупності чинників, котрі впливають на окупність активів, варто насамперед виділити два: ціна продукції (робіт, послуг); обсяг збуту продукції (робіт, послуг).

Підприємства мають за результатами кожного звітного місяця здійснювати розрахунок через зміни методу амортизації на ціну продукції і обсяг її реалізації, виходячи з кон'юнктури ринку. Це дасть змогу вибирати оптимальний варіант. Як свідчить практика, вибір методу амортизації потребує такої послідовності дій:

1. Прогнозування обсягу продажу продукції на найближчий звітний період за заявками-замовленнями торговельних підприємств.

2. Прогнозування зміни цін із урахуванням кон'юнктурного, сезонного попиту на товар тощо.

3. Розрахунок норм амортизації за різними методами з метою порівняння зміни розміру собівартості продукції.

4. Прогнозування ціни продукції з урахуванням вибраного методу амортизації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]