Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Додаток 35 Положення про видачу спецодягу.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
75.26 Кб
Скачать

Додаток №35

до Колективного договору

АК “Харківобленерго”

на 2008-2009 р.

Прийнятий

Конференцією

трудового колективу

АК “Харківобленерго”

Протокол №____

Голова конференції

ПОЛОЖЕННЯ

ПРО ПОРЯДОК ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАЦІВНИКІВ АК “ХАРКІВОБЛЕНЕРГО”

СПЕЦІАЛЬНИМ ОДЯГОМ, СПЕЦІАЛЬНИМ ВЗУТТЯМ ТА ІНШИМИ

ЗАСОБАМИ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ЗАХИСТУ

м. Харків

2008

ПОЛОЖЕННЯ

ПРО ПОРЯДОК ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАЦІВНИКІВ АК “ХАРКІВОБЛЕНЕРГО”

СПЕЦІАЛЬНИМ ОДЯГОМ, СПЕЦІАЛЬНИМ ВЗУТТЯМ ТА ІНШИМИ

ЗАСОБАМИ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ЗАХИСТУ

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Відповідно до статті 8 Закону України "Про охорону праці" та статті 163 Кодексу Законів про працю України та відповідно до Колективного договору між адміністрацією та трудовим колективом АК “Харківобленерго” на роботах зі шкідливими та небезпечними умовами праці, а також роботах, що пов'язані із забрудненням, або тих, що здійснюються в несприятливих температурних умовах, робітникам і службовцям (далі - працівникам) видаються безплатно відповідно до норм спеціальний одяг, спеціальне взуття та інші засоби індивідуального захисту (далі - ЗІЗ).

1.2. Положення поширюється на всі підрозділи АК “Харківобленерго” та встановлює порядок забезпечення працівників Компанії необхідним для трудового процесу спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту, а також порядок їх утримання і зберігання.

1.3. Посади працівників, яким видаються ЗІЗ, а також передбачені норми та строки носіння ЗІЗ визначаються у колективному договорі.

1.4. З урахуванням специфіки виробництва, вимог технологічних процесів і нормативних актів з охорони праці, за узгодженням з первинною профспілковою організацією АК “Харківобленерго” (далі - профкомом компанії), за рішенням Голови правління АК “Харківобленерго” працівникам може видаватися спецодяг, спецвзуття та інші засоби індивідуального захисту понад передбачені норми. Перелік додаткових ЗІЗ визначається у колективному договорі.

1.5. Пропозиції щодо внесення додаткових видів ЗІЗ для безплатної видачі працівникам спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту з урахуванням виробничих та кліматичних умов можуть вноситись підрозділами з обгрунтуванням пропозицій. Пропозиції надаються до Профкому компанії, до служби охорони праці та приймаються рішенням профспілкової конференції трудового колективу з визначенням рішення у колективному договорі.

1.6. У окремих випадках, враховуючи особливості виробництва, керівник підрозділу може за погодженням зі службою охорони праці і профкомом компанії замінювати:

комбінезон бавовняний - костюмом бавовняним і навпаки; костюм бавовняний - напівкомбінезоном бавовняним з сорочкою (блузою) або сарафаном з блузою і навпаки; костюм з сукна - костюмом бавовняним з вогнезахисним або кислотозахисним просоченням, костюм брезентовий - костюмом бавовняним з вогнезахисним або водовідштовхуючим просоченням; черевики (напівчоботи) шкіряні - чоботами гумовими і навпаки, черевики (напівчоботи) шкіряні - чоботами кирзовими і навпаки, валянки - чоботами кирзовими.

Заміна одних видів спеціального одягу і спеціального взуття на інші не впливає на термін експлуатації основного виду спецодягу та не повинна погіршувати їх захисні властивості.

ЗІЗ, які дозволяється замінювати одне на інше, повинні бути зазначені у колективному договорі.

1.7. У тих випадках, коли такі засоби індивідуального захисту, як запобіжний пояс, діелектричні калоші і рукавиці, діелектричний гумовий килимок, захисні окуляри і щитки, респіратор, протигаз, підшоломник, каска, заглушки, шумозахисні шоломи, світлофільтри, віброзахисні рукавиці та інші ЗІЗ, не вказані в колективному договорі, але передбачені нормативними актами з охорони праці, вони повинні бути видані працівникам в залежності від характеру і умов робіт, що виконуються, на строк носіння - до зносу.

1.8. Термін “до зносу” визначає те, що ці ЗІЗ підлягають списанню, як тільки вони прийшли у непридатний до подальшого використання стан, що підтверджується протоколом випробування для тих ЗІЗ, які підлягають випробуванням, або актом, що складений комісією підрозділу.

2. Порядок визначення потреби і придбання спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту

2.1. Визначення потреби в ЗІЗ по підрозділах і в цілому по компанії здійснюється службою охорони праці з використанням програми “Облік матеріалів” щодо спецодягу та спецвзуття, а також з урахуванням чисельності працівників за професіями і посадами, передбаченими колективним договором.

При визначенні потреби в ЗІЗ передбачається спеціальний одяг і спеціальне взуття окремо для чоловіків і жінок, вказується найменування ЗІЗ, з позначенням захисних властивостей, розміру і зросту.

2.2. Придбання ЗІЗ здійснюється на тендерній основі на підприємствах-виробниках або в виробничо-торгівельних фірмах, що реалізують продукцію відповідно до чинного законодавства, або при умові, що ЗІЗ, які реалізуються, мають сертифікат якості. Під час проведення тендеру підприємства-виробники або виробничо-торгівельні фірми надають на розгляд тендерного комітету зразки ЗІЗ, які будуть ними постачатися. Остаточне рішення щодо вибору постачальника ЗІЗ тендерний комітет приймає з урахуванням висновків служби охорони праці про відповідність ЗІЗ вимогам норм та технічних умов.

2.3. Заступник Голови правління - виконавчий директор АК “Харківобленерго” забезпечує приймання і перевірку ЗІЗ, що надходять у компанію, на їх відповідність вимогам ГОСТів, ОСТів, ГСТУ, ДСТУ та технічним умовам, для чого за його вказівкою створюється комісія з представників управління матеріально-технічного постачання, профспілкової організації та служби охорони праці. При надходженні ЗІЗ на центральний склад компанії УМТП повідомляє про це членам комісії. Комісія розглядає відповідність ЗІЗ вимогам ГОСТів, ОСТів, ГСТУ, ДСТУ та технічних умов і складає акт довільної форми.

Якщо ЗІЗ відповідають вимогам норм та технічних умов, то після складання акта ці ЗІЗ приймаються на центральний склад.

У випадку невідповідності спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту вимогам нормативно-технічної документації, що підтверджується актом приймання ЗІЗ, управління матеріально-технічного постачання у встановленому порядку подає рекламації постачальникам з застосуванням заходів майнової відповідальності за постачання неякісних ЗІЗ, порушення договірних зобов'язань, або вимагає заміни ЗІЗ на такі, що відповідають вимогам НТД.

Акти про приймання і перевірку ЗІЗ зберігаються в УМТП.

3. Порядок видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту

3.1. ЗІЗ, що видаються працівникам, є власністю АК “Харківобленерго”, обліковуються як малоцінні необоротні активи або малоцінні швидкозношувані предмети і підлягають обов'язковому поверненню при: звільненні, переведенні на тому ж підприємстві на іншу роботу, для якої видані засоби індивідуального захисту не передбачені колективним договором, а також по закінченні строків їх носіння, замість одержуваних нових ЗІЗ.

У разі, якщо працівник при звільненні або переведенні на іншу посаду, яка не передбачає видачі ЗІЗ, відмовляється їх здати, то він повинен придбати ці ЗІЗ у компанії по залишковій вартості з урахуванням складських витрат та ПДВ.

3.2. У разі, коли працівник переводиться з одного підрозділу до іншого в межах АК “Харківобленерго”, то якщо видані йому ЗІЗ передбачені колективним договором і за його новою посадою, ці ЗІЗ працівник забирає з собою, а передача цих ЗІЗ із одного підрозділу до іншого виконується з оформленням усіх необхідних документів шляхом внутрішнього переміщення МНМА (МШП).

3.3. Керівник підрозділу зобов'язаний організувати заміну або ремонт спеціального одягу і спеціального взуття, що стали непридатними до закінчення встановленого строку носіння з незалежних від працівника причин. Підставою для цього є акт довільної форми, що складається комісією підрозділу у складі голови комісії – начальника підрозділу, членів комісії – майстра (інженера), профгрупорга, матеріально-відповідальної особи, та узгоджується зі службою охорони праці та профспілковим комітетом компанії після відповідного рішення правління компанії.

3.4. Компанія компенсує працівнику витрати на придбання спецодягу та інших засобів індивідуального захисту, якщо встановлений нормами строк видачі цих засобів порушений і працівник придбав їх за власні кошти. При відсутності документів, що підтверджують ціну, компенсація витрат здійснюється за роздрібними цінами підприємства-виробника. Вартість ЗІЗ уточнюється фінансовим управлінням. Витрати не повинні перевищувати ціни, за якими аналогічні ЗІЗ придбаються компанією.

Компенсація витрат проводиться за умови, що це придбання ЗІЗ було узгоджено рішенням правління компанії.

3.5. Засоби індивідуального захисту, що були в користуванні, можуть бути видані іншим працівникам тільки після прання або хімчистки. Строк носіння таких ЗІЗ в залежності від ступеня їх зношеності встановлюється правлінням компанії з урахуванням думки служби охорони праці та профспілкового комітету компанії.

3.6. Передбачені колективним договором теплий спеціальний одяг і спеціальне взуття (штани бавовняні на утепленій прокладці, куртки бавовняні на утепленій прокладці, чоботи утеплені, підшоломники, рукавиці утеплені тощо) видаються працівникам з настанням холодної пори року. Час користування теплим спеціальним одягом і спеціальним взуттям встановлюється з урахуванням місцевих виробничих і кліматичних умов з 15 жовтня по 15 квітня.

3.7. Передбачені в колективному договорі спеціальний одяг, спеціальне взуття та інші засоби індивідуального захисту для робітників і службовців (включаючи інженерно-технічних працівників) повинні видаватися вказаним працівникам також і в тому випадку, якщо вони за займаною посадою є старшими (старший інспектор, старший майстер, провідний інженер, керівник групи тощо) і виконують безпосередньо ті роботи, що дають право на одержання цього спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту.

3.8. Робітникам, що суміщають професії або постійно виконують суміщувані роботи, в тому числі і в комплексних бригадах, крім засобів індивідуального захисту, які видаються їм за основною професією, повинні бути в залежності від виконуваних робіт додатково видані й інші види спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту, передбачені колективним договором для суміщуваної професії з тими ж строками носіння.

Суміщення професій (посад) – виконання працівником поряд зі своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткової роботи за іншою професією, посадою (у межах робочого часу за основною роботою).

Враховуючи вимоги чинного законодавства, для видачі додаткового спецодягу працівникам АК “Харківобленерго”, які суміщають професії (посади), необхідно:

  • наявність у штатному розкладі вакантної (незаповненої) суміщуваної посади (робочого місця за відповідною професією);

  • видання наказу про доручення працівникові додаткових обов’язків у порядку суміщення професій (посад).

3.9. Видача працівникам і повернення ними спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту повинні обліковуватися в особистій картці встановленої форми (додаток № 1 до цього положення).

3.10. Керівник підрозділу зобов'язаний організувати належний облік і контроль за видачею у встановлені строки працівникам спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту. Засоби індивідуального захисту, що видаються, повинні відповідати своєму призначенню за захисними властивостями, а також розмірові і зросту працівників.

    1. Після введення в експлуатацію ЗІЗ у підрозділі складається реєстр за звітній період (місяць). Реєстр підписується матеріально відповідальною особою, керівником підрозділу, узгоджується службою охорони праці та разом з первинними документами надається до бухгалтерії компанії.