Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ_Лаб_ВВ_студПЦБ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.21 Mб
Скачать

3.5 Контрольні питання

1 З яких матеріалів виготовляється арматура різного призначення?

2 Для чого потрібна запірна арматура на водопровідній мережі?

3 З якою метою встановлюють регулятори тиску на внутрішніх водопровідних мережах?

4 Які робочі параметри у змішувачів для мийок?

5 Для чого встановлюють зворотні клапани?

Лабораторна робота № 4

Пуск і зупинка відцентрового насоса

4.1 Мета та задачі проведення роботи

Мета виконання лабораторної роботи – ознайомлення з конструкціями насосів, приладами для вимірювання тиску, засвоєння правил пуску і зупинки відцентрових насосів.

Час виконання роботи – 2 години.

Обладнання: експериментальна насосна установка.

Після виконання лабораторної роботи студент повинен:

  • знати схему лабораторної установки;

  • вміти здійснити пуск і зупинку відцентрового насосу.

4.2 Загальні відомості

При недостатньому напорі у зовнішній водопровідній мережі, для його підвищення в мережах внутрішніх водопроводів будинків і споруд передбачають підвищувальні установки, які можуть складатися з насосів, водонапірних баків з насосами. Найчастіше для житлових і громадських будинків проектують тільки насоси, які розміщують у підвальних приміщеннях під під`їздами або в окремих приямках ззовні будинку. Ці приміщення повинні бути сухими, теплими і висотою не менше ніж 2,2 м. Не дозволяється розташовувати насоси (крім пожежних) безпосередньо під житловими квартирами, дитячими або груповими кімнатами загальноосвітніх шкіл, лікарняними приміщеннями, робочими кімнатами адміністративних будинків. В окремих випадках, за погодженням місцевих органів санітарно-епідеміологічних служб, допускається розміщення насосних установок поряд з перерахованими приміщеннями, але при цьому сумарний рівень шуму в приміщеннях не повинен перевищувати 30 дБ.

Насосні агрегати встановлюють на фундаменти, що знаходяться вище підлоги на 20-30 см, і обладнують надійною звукоізоляцією, яка складається з амортизаторів під агрегатами, еластичних прокладок та еластичних патрубків довжиною 0,8-1,2 м (вібровставки) на всмоктувальному та напірному трубопроводах.

Для протипожежних насосів звукоізоляція необов`язкова.

У системах внутрішнього водопроводу, як правило, застосовують відцентрові насоси на одному валу з електродвигуном, через те, що вони надійніші в роботі та простіші в експлуатації. На напірній лінії кожного насосу встановлюють зворотний клапан, засувку або вентиль, манометр, а на всмоктувальній лінії – тільки засувку або вентиль. При встановленні насосів доцільно також передбачати обвідну лінію із засувкою і зворотнім клапаном в обхід насосів.

Пуск насосів може бути автоматичним, дистанційним або ручним.

Подачу насосних установок у господарсько-питних і виробничих водопроводах слід приймати: при відсутності регулювальних ємностей – не менше максимальних секундних витрат води; при наявності водонапірного або гідропневматичного бака і насосів – не менше максимальних годинних витрат.

При виконанні лабораторних робіт з випробувань насосів слід користуватися такими характеристиками відцентрового насоса.

Подача – кількість рідини, що подається насосом за одиницю часу. Найчастіше користуються поняттям об`ємної подачі Q, яка вимірюється в л/с, м3/с, м3/год і тому подібних одиницях.

Н – питома енергія, що передається насосом кожному кілограму рідини, що перекачується. Напір позначається буквою h і вимірюється в метрах стовпа рідини.

Тиск – питома енергія, що передається насосом одиниці об`єму рідини, що перекачується. Тиск позначається буквою Р і вимірюється в Па (1Па = Н/м2, де Н – сила, виражена в ньютонах), кг/см2, т/м2, атмосферах і тому подібних одиницях.