Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 курс методичка.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
484.97 Кб
Скачать

Хід роботи

Скласти алгоритм пошуку заданого елемента в одновимірному масиві із n елементів, котрі вводяться користувачем. Для пошуку використати метод простого перебору елементів.

Контрольні запитання.

    1. Що таке масив? Що таке розмірність масиву?

    2. Дані яких типів можуть бути елементами масивів?

Практична робота №8 Тема: Складання алгоритму сортування масивів методом бульбашки.

Мета Ознайомитися з методами сортування елементів масиву (списку).

Теоретичні відомості

Сортування методом "бульбашки"

Сортування бульбашковим методом є найбільш відомим. Його популярність пояснюється назвою, що запам'ятовується, яка походить із-за подібності процесу руху бульбашок в резервуарі з| водою, коли кожна бульбашка знаходить свій власний рівень, і простотою алгоритму.

Сортування методом "бульбашки" використовує метод обмінного сортування і заснована на виконанні в циклі операцій порівняння і при необхідності обміну сусідніх елементів. Розглянемо алгоритм бульбашкового сортування детальніше.

Порівнянний перший елемент масиву з другим, якщо перший опиниться більше другого, то поміняємо їх місцями. Ті ж дії виконаємо для другого і третього, третього і четвертого, i-го і (i+1)-го, (n-1)-го і n-го елементів. В результаті цих дій найбільший елемент стане на останнє n-е місце. Тепер повторюваний даний алгоритм спочатку, але останній n-й елемент, розглядати не будемо, оскільки він вже зайняв своє місце. Після проведення даної операції найбільший елемент масиву, що залишився, стане на (n-1)місце. Так повторюємо до тих пір, поки не упорядкуємо весь масив.

У табл.1 детально розписаний процес впорядковування елементів в масиві. Неважко відмітити, що для перетворення масиву, що складається з n елементів, необхідно проглянути його n-1 разів, кожного разу зменшуючи діапазон перегляду на один елемент. Блок-схема описаного алгоритму приведена на мал. 1. Зверніть увагу на те, що для перестановки елементів використовується буферна змінна b, в якій тимчасово зберігається значення елементу, що підлягає заміні.

Таблиця 1. Процес впорядковування елементів в масиві за збільшенням

Номер елементу

1

2

3

4

5

Початковий масив

7

3

5

4

2

Перший перегляд

3

5

4

2

7

Другий перегляд

3

4

2

5

7

Третій перегляд

3

2

4

5

7

Четвертий перегляд

2

3

4

5

7

Рис. 1. Сортування масиву бульбашковим методом