Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Форма_2_ПЦЗ_2011.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
206.34 Кб
Скачать

V. Технічне забезпечення

Висновки з можливості відповідних служб щодо ремонту, технічного обслуговування автомобільної та інженерної техніки, яка залучатиметься до виконання завдань цивільного захисту.

У звітному році проводились планові заходи з технічного обслуговування і ремонту автомобільної та інженерної техніки, яка залучалась до виконань завдань цивільного захисту. Технічне обслуговування та ремонт техніки, яку планується залучити до виконання завдань цивільного захисту, передбачається здійснювати силами організацій, установ та об’єктів господарювання, з якими укладені відповідні договори.

Vі. Протипожежне забезпечення

Обладнання об’єктів підвищеної небезпеки системами раннього виявлення загрози виникнення надзвичайних ситуацій

На виконання наказу МНС України від 03.08.2011 року № 793, зареєстрованого в Мінюсті від 16.08.2011 р. №977/19715, яким внесено зміни до наказу МНС України від 15.05.2006 року № 288 «Про затвердження Правил влаштування, експлуатації та технічного обслуговування систем раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення людей у разі їх виникнення» зменшено кількість об’єктів, які підлягають обладнанню системами раннього виявлення надзвичайних ситуацій (далі – Систем) із 239 до 33 одиниць.

Розроблено і погоджено 76 технічних та робочих проектів на впровадження Систем. Змонтовано та здано в експлуатацію Системи на 18 об’єктах, які не підключені до системи централізованого спостереження, у зв’язку з відсутністю такої.

Питання облаштування Системами об’єктів економіки області розглянуто на засіданнях обласної комісії з ПТЕБ та НС 22.02.2011 року (протокол № 2) і 23.11.2011 року (протокол № 13).

Виконання інженерно-технічних протипожежних заходів цивільного захисту

Протягом 2011 року територіальним органами державного нагляду у сфері пожежної безпеки здійснено ряд організаційних і практичних заходів щодо попередження випадків виникнення пожеж на об’єктах економіки області та загальної стабілізації пожежної безпеки, а також здійснення контролю за виконанням суб’єктами господарювання інженерно-технічних протипожежних заходів цивільного захисту області. Виконувався «План комплексних заходів з попередження пожеж, захисту лісів, торф’яників та сільгоспугідь у весняно-літній пожежонебезпечний період 2011 року».

У звітному періоді державним пожежним наглядом області перевірено 14704 об’єкти, установ та організацій різних форм власності, було запропоновано до виконання 214785 протипожежних заходів, а також готовності невоєнізованих формувань до дій за призначенням. Постійно удосконалювалася система збору та узагальнення матеріалів щодо запобігання виникненню пожеж і пов’язаних з ними надзвичайних ситуацій, постійно проводилась робота з підготовки особового складу до ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

На виконання завдань, визначених ст. 27 Закону України «Про пожежну безпеку», постанови Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2003 року №202 «Про затвердження Положення про місцеву пожежну охорону» рішенням сесії Тернопільської обласної ради від 26.11.2009 № 817 прийнято «Комплексну програму розвитку цивільного захисту Тернопільської області на 2009 – 2013 роки», якою передбачено створення підрозділів місцевої пожежної охорони. Видано розпорядження голови обласної державної адміністрації від 31 березня 2011 року № 223 «Про схвалення змін та доповнень до комплексної програми розвитку цивільного захисту Тернопільської області на 2009 – 2013 роки». На фінансування підрозділів місцевої пожежної охорони у 2011 році виділено коштів на суму 2,947 млн. гривень.

В області функціонує 22 підрозділи місцевої пожежної охорони, обласний та 9 районних загонів місцевої пожежної охорони, на озброєнні яких знаходяться 22 одиниць пожежної техніки. Службу несуть 137 працівників, силами яких здійснено ліквідацію понад 170 надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

Здійснення комплексу заходів щодо протипожежного захисту лісів і сільгоспугідь у весняно-літній період

Відповідно до доручення Президента України від 16 червня 2011 року №1-1/1169 щодо координації дій центральних та місцевих органів виконавчої влади із запобігання виникненню пожеж і оперативного реагування на них, протокольного доручення Кабінету Міністрів України від 23.03.2011 № 22, урядової телеграми від 22.04.2011 №НР 4462/0/2-11 та резолюції Кабінету Міністрів України від 05.05.2011 № 18132/2/1-11, листа Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 08.04.2011 № 18132/0/1-11 обласною державною адміністрацією було організовано ефективну роботу щодо запобігання і ліквідації лісових, торф’яних та польових пожеж в області. Протягом пожежонебезпечного періоду виникло пожеж: у лісах – 1, на торф’яниках – 2, сільгоспугіддях – 1, інших (трава, сміття на відкритій місцевості0 - 97. Притягнуто до адміністративної відповідальності 3 особи, порушена 1 кримінальна справа.

VІІ. Навчання органів управління та населення з питань цивільного захисту (додаток 2/2 ПЦЗ)

Підготовка керівного складу органів управління та населення у сфері цивільного захисту в Інституті державного управління у сфері цивільного захисту та територіальних навчально-методичних установах у сфері цивільного захисту (цивільної оборони).

Підготовка керівного, командно-начальницького складу, невоєнізованих формувань і навчання населення до дій в умовах загрози та виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру в області планувалась і проводилась у відповідності з вимогами Законів України «Про Цивільну оборону», «Про захист населення і територій від надзвичайних ситуацій природного і техногенного характеру», постанов Кабінету Міністрів України від 26 липня 2001 р. №874 «Про удосконалення системи підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації керівних кадрів і фахівців у сфері цивільного захисту», від 10 травня 1994 р. №299 «Про затвердження Положення про Цивільну оборону України» та розпорядження голови облдержадміністрації від 27 січня 2011 року № 42 «Про підсумки роботи за 2010 рік та затвердження плану основних заходів цивільного захисту Тернопільської області на 2011 рік» у навчально-методичному центрі цивільного захисту та безпеки життєдіяльності області, обласних та міських курсах підвищення кваліфікації керівних кадрів і фахівців та в навчально-консультаційних пунктах міст Бережани, Почаїв, Чортків і смт Підволочиськ.

Протягом 2011 року на обласних та м. Тернополя курсах навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності області планувалось підготувати керівного складу органів управління і сил цивільного захисту 1462 чол., підготовлено 1804 чол., що становить 96% від запланованого.

Проводились навчання щодо дій в умовах виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру. У 2011 році проведено 83 комплексних об'єктових навчання (залучено 1991 особу), 1926 комплексних об'єктових тренувань (97843 особи), 1047 штабних об'єктових тренувань (25975 осіб) та 2498 тактико-спеціальних навчань з особовим складом невоєнізованих формувань (38937 осіб).

Утворення і розвиток системи загальної середньої та позашкільної освіти гуртків, факультативів, курсів з цивільного захисту, безпеки життєдіяльності та рятувальної справи.

Команда Кременецького району, переможниця обласного збору-змагання юних рятувальників «Школа безпеки» пам’яті учасника ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС Л.О. Кудринського, який відбувся 17 травня 2011 року з 4 по 11 липня 2011 року у м. Тернополі, взяла участь у VІ Міжнародному (ХІ Всеукраїнському) зборі-змаганні «Школа безпеки» і зайняла четверте загальнокомандне місце.

З 17 по 24 жовтня 2011 року в рамках Х тематичної зміни «Майбутнє починається сьогодні» на базі Міжнародного дитячого центру «Артек» команда Тернопільської області гуртка «Юний рятувальник» Почаївського будинку дитячої творчості прийняла участь в 1-му Зльоті юних рятувальників України та 1-му чемпіонаті України з юнацького багатоборства рятувальників і виборола в загальнокомандному заліку друге місце.

Організація навчання населення з основних питань цивільного захисту.

Навчально-методичним центром цивільного захисту безпеки життєдіяльності області розроблено міжвідомчий комплексний план щодо проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення з питань дотримання основних правил безпеки життєдіяльності.

На протязі звітного періоду проведено 3 навчання та 5 тренувань, до яких було залучено населення області:

  • 25- 26 травня у Гусятинському районі, оцінка «задовільно»;

  • 17-18 серпня у Борщівському районі, оцінка «задовільно»;

  • 22-23 вересня у Шумському районі, оцінка «задовільно».

Згідно з розпорядження голови облдержадміністрації від 10.08.2011 р. №618 «Про порядок створення та організацію роботи консультаційних пунктів з питань цивільного захисту при житлово-експлуатаційних організаціях та сільських (селищних) радах» в області проводиться робота по створенню навчально-консультаційних пунктів з питань цивільного захисту. Робота буде продовжена на протязі 2012 року.

Із залученням засобів масової інформації (газети «Вільне життя», «Свобода», «Місто», «Нова Тернопільська газета» та інші) забезпечується проведення широкомасштабної роз’яснювальної роботи серед населення про необхідність додержання правил пожежної та техногенної безпеки. Здійснено виступів: у пресі – 145, по радіо – 277, на телебаченні – 11.

Розроблено та розповсюджуються в електронному варіанті методичні рекомендації, пам’ятки для навчання населення основним вимогам безпеки життєдіяльності.

На обласному радіо діє спільний проект «І знову школа безпеки» Тернопільського обласного відділення Всеукраїнського громадського дитячого руху «Школа безпеки» та Тернопільської обласної державної телерадіокомпанії щодо дотримання заходів безпеки дітей, за тематикою, відповідно до пори року.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]