Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lektsiya_2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
193.54 Кб
Скачать

3. Місцеві податки та збори

див. конспект

4. Місцеві позики, як джерело доходів місцевих органів влади

4.1. Історичні аспекти розвитку місцевого запозичення

Формування й розвиток механізмів місцевих запозичень в Україні тісно пов'язані з процесами зміцнення місцевого самоврядування на те­риторії нашої країни, які відбулися у другій половині XIX ст. Саме в цей час на українських землях у складі Російської імперії було проведе­но земську (1864) та міську (1870) реформи, а в Галичині, що входила до складу Австрійської держави (з 1867 р. − Австро-Угорщини), введе­но в дію державний закон про місцеве самоврядування (1862) та при­йняті галицьким сеймом закони про сільське (1866) та міське (1889) са­моврядування.

Наприкінці XIX − напочатку XX ст. у царській Росії, до складу якої тоді входила більша частина України, були розвинуті різні форми муні­ципального кредиту: облігаційні та безоблігаційні позики, кредити дер­жавного, земельних, комерційних та громадських банків, починаючи з 1912 р. − позики з державної каси міського та земського кредиту. Проте, незважаючи на те, що міста Російської імперії використовували різноманітні інструменти місцевих запозичень, більшу частину міської заборгованості становили облігаційні позики

У дореволюційній Росії випуск муніципальних облігаційних позик був досить поширеним та ефективним засобом залучення коштів до місь­ких бюджетів, обсяг витрат яких у ті часи з кожним роком зростав ви­переджальними темпами.

Муніципальні облігаційні позики, як правило, емітувалися на три­валі терміни − в середньому від 30 до 50 років, іноді й на довший пе­ріод.

Важливою особливістю облігаційних позик було те, що всі вони, як правило, мали цільовий характер. Основну категорію (понад 60 %) ста­новили позики, призначені для реалізації дохідних проектів або по­криття витрат на обслуговування боргу. Однак близько 22 % позик були спрямовані на реалізацію суспільно важливих неприбуткових проектів. Окремі позики спеціально емітувалися з метою викупу облігацій попе­редніх випусків.

Нова інституція у сфері муніципального кредиту з'явилася в Росій­ській імперії в 1912 р. з прийняттям закону про створення окремої каси міського та земського кредиту. З каси містам і земствам надавалися довго− та короткотермінові позики. Довготермінові позики надавалися тільки на капітальні видатки, пов'язані з придбанням і розширенням комунальної власності; короткотермінові − як під конкретні проекти, так і для поповнення місцевих бюджетів.

На території Західної України, яка перебувала у складі Австро-Угорщини, а пізніше − Польщі, у другій половині XIX − на початку XX ст. набула поширення практика надання муніципалітетам позик банківськими установами.

Отже, досвід місцевих запозичень в Україні в дорадянський період був досить широким та багатогранним. Нині обов'язково мають вра­ховуватися і позитивні, і негативні його результати. Безумовно, по­трібно застосовувати усі можливості для зміцнення фінансової бази місцевого самоврядування, що сприятиме удосконаленню інвестицій­них механізмів, покращанню комунальної інфраструктури та якості на­дання суспільних послуг. Сьогодні одним з таких напрямів залиша­ється комунальний кредит, можливості якого в Україні досі повною мі­рою не реалізовані.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]