Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2_5.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
175.89 Кб
Скачать

Основні бухгалтерські проводки з обліку касових видатків

Зміст операцій

Кореспонденція рахунків

Код економічної

класифікації видатків

Дебет

Кредит

Отримано з поточного або реєстраційного рахунка та оприбутковано готівку для подальшого вико-ристання для: виплати заробітної плати виплати стипендії виплати видатків по відрядженню

1110 1342 1140

301

311, 321

Перераховано до бюджету суми заборгованості по податку з доходів фізичних осіб

1110

641

311, 321

Перераховано заборгованість Пенсійному фонду

1120

651

311, 321

Погашено заборгованість перед постачальником за матеріали

1130

675

311, 321

Оплачено рахунки постачальників за комунальні послуги

1160

675

311, 321

Внесено на рахунки депоновану заробітну плату

1110

311, 321

301

До касових видатків належать також суми грошових коштів, переведених з поточних чи реєстраційних рахунків для наступних розрахунків з постачальниками акредитивами або чеками з лімітованих чекових книжок.

Бухгалтерські записи щодо збільшення чи відновлення касових видатків виконуються на підставі виписок з поточних або реєстраційних рахунків і доданих до них документів.

Синтетичний облік касових видатків ведеться в тих самих реєстрах, що й синтетичний облік руху грошових коштів на поточних або Реєстраційних рахунках.

Аналітичний облік касових видатків проводиться по кожному поточному або реєстраційному рахунку в розрізі кодів функціональної та економічної класифікації.

Для аналітичного обліку касових видатків у бюджетних установах та централізованих бухгалтеріях використовується «Картка аналітичного обліку касових видатків за загальним фондом». Для установ, що обслуговуються централізованими бухгалтеріями, у централізованих бухгалтеріях складаються окремі картки за кожною установою в розрізі кодів економічної класифікації видатків та загальна картка за всіма установами, які обслуговуються.

Картка відкривається щомісячно та заповнюється щоденно бухгалтером на підставі виписки органу Державного казначейства (установи банку). Суми відшкодованих касових видатків записуються на зворотному боці картки.

Картка аналітичного обліку касових видатків підписується виконавцем та особою, яка перевірила картку.

Для реєстрації угод, укладених бюджетними установами у будь-якій формі, і контролю за відповідністю прийнятих зобов'язань бюджетним асигнуванням призначена «Книга обліку асигнувань та прийнятих зобов'язань».

Книга відкривається на рік на підставі затвердженого кошторису доходів і видатків установи в розрізі кодів економічної класифікації видатків. Для кожного коду функціональної класифікації видатків відводяться окремі сторінки. Протягом року кошторисні призначення можуть коригуватися з урахуванням змін, що вносяться у порядку, встановленому чинним законодавством України.

У книзі реєструється кожна укладена угода, за наслідками виконання якої бюджетна установа має сплатити кошти за отримані послуги або матеріальні цінності, а також довгострокові угоди минулих років, що передбачають сплату бюджетних коштів у поточному році. Після кожної зареєстрованої угоди в книзі виводиться залишок кошторисних призначень у розрізі кодів функціональної та економічної класифікації.

Облік фактичних видатків.

Облік фактичних видатків ведеться на двох активних синтетичних рахунках: 80 „Видатки загального фонду”; 81 „Видатки спеціального фонду”. До рахунку 80 відкриваються субрахунки: 801 „Видатки з державного бюджету на утримання установи та інші заходи”. На ньому протягом року обліковується фактичні видатки за рахунок коштів державного бюджету на утримання установи та інші заходи. Після закінчення року субрахунок 801 закривається, списанням проведених протягом року видатків у дебет 431 „Результати виконання кошторису за загальним фондом”.

  1. 802 „Видатки з місцевого бюджету на утримання установи та інші заходи”, де обліковується фактичні видатки з місцевого бюджету на виконання заходів, передбачених кошторисом даної установи. Після закриття рахунку видатки із субрахунку 832 списується в дебет рахунка 431.

За дебетом субрахунків 801,802 обліковуються фактичні видатки, проведені установами за рахунок коштів, одержаних з державного або місцевого бюджету на виконання заходів, передбачених кошторисом даної установи.

Протягом року за дебетом субрахунків 801,802 накопичуються видатки наростаючим підсумком з початку року. У кінці року фактичні видатки списуються з кредиту субрахунків 801 802 у дебет субрахунку 431 «Результат виконання кошторису за загальним фондом». Основні бухгалтерські проводки з обліку фактичних видатків наведено в табл. 2.5.3.

Таблиця 2.5.3.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]