Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2_5.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
175.89 Кб
Скачать

Класифікація видатків за економічною ознакою (скорочена форма)

Поточні видатки

Капітальні видатки

(1000)

(2000)

Код економічної класифікації

Найменування (категорія) видатків

Код економічної класифікації

Найменування (категорія) видатків

1110

Оплата праці працівників бюджетних установ

2100

Придбання основного капіталу

1120

Нарахування на заробітну плату

2120

Капітальне будівництво

1130

Придбання предметів і матеріалів

2130

Капітальний ремонт

1140

Видатки на відрядження

2300

Придбання землі та нематеріальних активів

1150

Оплата послуг з утримання бюджетних установ

1160

Оплата комунальних послуг та енергоносіїв

1300

Субсидії і поточні трансфертні виплати

Категорія «Оплата праці працівників бюджетних установ» включає оплату праці в грошовій формі всіх працівників бюджетних установ за встановленими посадовими окладами, ставками або розцінками. Видатки за цією категорією мають найбільшу питому вагу у видатках установи і є захищеною бюджетом статтею.

До категорії «Нарахування на заробітну плату» відносять внески до страхових фондів, що нараховані від фактичних видатків на оплат; праці.

Категорія «Придбання предметів і матеріалів» включає видатки на придбання канцелярського, креслярського, письмового приладдя та матеріалів, виготовлення і придбання бухгалтерських і статистичних книг, бланків, відомостей, а також класних журналів, дипломів, свідоцтв, медалей, грамот, іншої документації для навчальних закладів; періодичних, довідникових та інформаційних видань, видатки на придбання матеріалів для поточних господарських потреб; придбання медикаментів і перев'язувальних матеріалів, медико-відновних засобів, бактеріологічних препаратів для лікувально-профілактичних і лікувально-ветеринарних закладів, будинків-інтернатів, санаторіїв, профілакторіїв, дитячих закладів тощо. До них належать також видатки на продукти харчування у лікувально-профілактичних закладах, будинках-інтернатах, дитячих будинках, профтехучилищах, видатки на спецхарчування осіб, які працюють у шкідливих умовах.

За окремим кодом до цієї категорії відносяться також видатки на придбання предметів з терміном служби менше року або однорідних малоцінних предметів; на придбання різного роду матеріалів і предметів для науково-дослідних і навчальних робіт; на придбання м'якого інвентаря та обмундирування, придбання книг, періодичних видань для бібліотечних фондів, інших матеріалів та інвентаря.

До категорії «Видатки на відрядження» належать видатки на оплату проїзду, добових, квартирних під час службових відряджень; оплату підйомних, проїзду і добових при переміщенні працівників, відряджень на курси та у навчальні заклади, на сесії, наради та конференції, тобто всі видатки на відрядження, що сплачуються за рахунок бюджетних коштів.

Категорія «Оплата послуг з утримання бюджетних установ» включає плату за оренду приміщень та обладнання, транспортні послуги В тому числі капітальний і поточний ремонт транспортних засобів),

Послуги зв'язку, поліграфічні послуги, поточний ремонт будівель, споруд, приміщень, обладнання та інвентаря, професійних послуг; оплату інших поточних видатків, а також видатки на позавідомчу охорону, утримання приміщень, заходи з охорони праці та техніки безпеки, представницькі видатки тощо.

Категорія «Оплата комунальних послуг та енергоносіїв» включає платежі з оплати бюджетними установами комунальних послуг та енергоносіїв. До них належать видатки на оплату тепло- і водопостачання, водовідведення, на оплату електроенергії, природного газу, інших видів енергії, інших комунальних послуг.

До категорії «Субсидії і поточні трансфертні виплати» віднесено всі безповоротні державні платежі, які не підлягають поверненню і передбачаються на поточні цілі.

Під капітальними видатками розуміють платежі з метою придбання капітальних активів, стратегічних і надзвичайних запасів товарів, землі, нематеріальних активів.

Категорія «Придбання основного капіталу» передбачає видатки на нові або існу-ючі товари тривалого користування, які закуповуються або створюються власними силами. Ця категорія охоплює лише видатки на товари, термін служби яких пере-вищує 1 рік. Сюди відносяться нерухомі (наприклад, споруди) і рухомі основні засоби.

До цієї категорії відносяться також видатки на будівництво об'єктів соціально-культурного призначення.

Категорія «Придбання землі і нематеріальних активів» включає видатки на придбання землі, права на розробку надр, використання авторських прав, патентів і торгових знаків, придбання програмного забезпечення тощо.

Дана номенклатура видатків є єдиною для планування та обліку касових і фактичних видатків у бюджетних установах.

Облік касових видатків. Для ведення синтетичного обліку касових видатків у класі 3 Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ передбачені суб-рахунки: 311 «Поточні рахунки на видатки установи» та 321 «Реєстраційні рахунки». За кредитом цих субрахунків відображаються здійснені касові видатки, тобто суми, от-римані з рахунків у банку чи казначействі готівкою або перераховані в безготівковому порядку. Одночасно робиться запис у дебет різних субрахунків залежно від спрямування видатків. Основні бухгалтерські проводки з обліку касових видатків

наведено в табл.2.5.2.

Таблиця 2.5.2.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]