Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
645.63 Кб
Скачать

Основні елементи макросередовища функціонування підприємства

Підприємства, його постачальники, маркетингові посередники, покупці, конкуренти і громадськість функціонують у межах макросередовища, в якому діють фактори які не піддаються контролю і які мають назву "неконтрольовані фактори". Макросередовище складається з шести основних сил.

1. Демографічне середовище.

Для тих, хто займається маркетингом демографічне середовище представляє великий інтерес. Найбільш суттєвими демографічними тенденціями є:

- зростання населення у світовому масштабі. Зростання чисельності населення супроводжується зростанням людських нужд та потреб, які необхідно задовільнити;

- зниження народжуваності в Україні - негативна демографічна тенденція, яка може вплинути на кон`юктуру попиту в майбутньому;

- міграція населення - переміщення населення по території;

- підвищення освітнього рівня - з ростом освітнього рівня збільшується попит на високоякісні товари, книги, журнали, туристичні поїздки.

У цілому, приріст та зменшення чисельності населення, співвідношення природного та міграційного приростів впливають на місткість ринку, структуру попиту.

2. Економічне середовище.

На прийняття маркетингових рішень впливає не лише кількість покупців, але й їх купівельна спроможність. У свою чергу загальний рівень купівельної спроможності залежить від рівня поточних доходів, цін, збережень і доступності кредиту. Всі тенденції розвитку цих показників відображаються на стані ринку. Якщо темпи приросту грошових доходів випереджають темпи приросту продуктивності праці, то не забезпечений товарами грошовий попит «тисне» на ринок, загострюючи дефіцит і сприяє зростанню цін.

3. Природнє середовище.

Дегpадація довкілля є pезультатом впливу людської діяльності технологічного зpостання та економічного pозвитку. Виходячи з цього, на маркетингову діяльність підприємства значний вплив мають наступні тенденції, щодо збереження довкілля, які суттєво впливають на діяльність підприємства:

- збеpеження пpиpодних pесуpсів, таких як вода, земля, повітpя тощо;

- захист сеpедовища пpидатного до пpоживання;

- мінімальні викиди та зниження забpудненя, спеціальне викоpистання та звільнення від токсичних pечовин;

- переважаюче викоpистання відновних pесуpсів, дбайливе викоpистання невідновних pесуpсів;

- рух у напpямку до зменшення виpобничих потpеб у пpиpодних pесуpсах: напpиклад води;

- рециклювання, повтоpна пеpеpобка.

4. Рівень розвитку науки і техніки впливає на технологію виробництва, основні фонди, сировину і нарешті - на появу нових видів товарів та послуг. Кожне нове відкриття у науці і техніці може викликати появу нової галузі промисловості і при цьому не лише створюються нові галузі, а й ліквідуються старі. Кожне підприємство повинно уважно стежити за змінами у розвитку науки та техніки, які можуть призвести до зниження попиту на продукцію, що виробляється.

5. Політичне середовище.

Політика і право, як зовнішні для кожної фірми фактори мають великий вплив на її маркетингову діяльність. У розвинених країнах державне регулювання має три основні цілі:

- захист фірми від незаконних дій конкурентів. Законодавчі органи держави приймають відповідні закони, щоби дати визначення поняттю "недобросовістна конкуренція" і запобігти її проявам. За дотриманням таких законів стежить Антимонопольний комітет та інші державні органи;

- захист споживачів від сваволі підприємців, який здійснюється за допомогою діяльності комітету захисту прав споживачів;

- захист інтересів суспільства від можливих наслідків безвідповідальної підприємницької діяльності, яка може нанести шкоду окремій людині або суспільства вцілому.

Виходячи з цього, маркетолог повинен добре знати державні закони, які оберігають добросовісність конкуренції, інтереси споживачів і суспільства в цілому, а також місцеві закони, під дію яких підпадає діяльність підприємства.