Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Філософія права 2010-2011 (3 курс).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
314.88 Кб
Скачать

5. Зміст змістовних модулів та тем програми змістовий модуль і. Філософія права як наука

Тема 1. Філософія права: предмет, структура, функції.

Лекційне заняття — 2 години. Семінарське заняття – 2 години

Філософія права як самостійна наука. Обєкт і предмет філософії права. Функції філософії права. Методи пізнання права. Метафізичний, соціологічний і культурологічний методи пізнання права. Лібертарно-юридичний метод пізнання права.

Проблема сутності права. Формальна рівність як сутність права. Право як засіб реалізації загальнолюдських цінностей (свободи, відповідальності, рівності, справедливості). Держава як особливе правове явище.

Філософія права в системі соціальних і гуманітарних наук. Філософія права між філософськими і юридичними науками. Філософія права як складова юриспруденції у концепції Г.Гуго. Філософія права як філософська лисципліна в концепції Гегеля.

Теорія природного права як перша самостійна філософсько-правова система. Кантівська філософсько-правова парадигма. Філософсько-правова система Гегеля. Г.Гегель “Фіілософія права”. Марксистська філософсько-правова концепція. Філософія права в ХХ ст. Філософсько-правові дослідження в СРСР. Філософія права на пострадянському просторі в Україні.

Типологіі праворозуміння. Легістський тип праворозуміння. Легізм як нормативне вираження авторитаризму. Легістське праворозуміння Т.Гоббса. Легістський позитивізм і неопозитивізм.

Природньоправовий тип праворозуміння про обєктивну природу права. Сучасне міжнародне право і внутрішньодержавне право демократичних держав як носій основ природнього права.

Лібертарно-юридичний тип праворозуміння. Принцип формальної рівності як основа лібертарно-юридичного типу праворозуміння.

Тема 2.

Становлення філософсько-правової парадигми

Лекційне заняття — 2 години.

Основні етапи історичного розвитку філософії права.

Семінарське заняття — 2 години.

Самостійна робота — 2 години

Філософія права античності та середньовіччя. Геракліт. Демокріт. Софісти. Сократ. Платон. Аристотель. Епікур. Стоїцизм. Цицерон. Римські юристи. Августин. Тома Аквінський.

Філософсько-правова думка доби Відродження та Реформації. Н.Макіавеллі. М.Лютер. Ж.Боден.

Філософсько-правова думка Нового часу. Теорії природнього права Гуго Гроція, Т.Гоббса, Дж.Локка. Ш.Монтескє “Про дух законів”. Теорія суспільного договору Ж.-Ж.Руссо.

Ліберальна теорія правової держави І.Канта. Ідея абсолютної моральності і історичної обумовленості права Г.Гегеля. І.Бентам. Дж.Остін.

Історична школа права і марксизм. Ф.К.Савіньї. Г.Ф.Пухта. К.Маркс. Ф.Енгельс.

Філософія права в ХХ ст. Неокантіанські (Р.Штаммлер, Г.Радбрухт) і неогегельянські концепції права (Ю.Біндер, К.Ларенц та ін.). Чисте вчення про право Г.Кельзена. Неопозитивістська концепція права Х.Харта..

Л.Л.Фуллер. Дж.Роулс.

Екзистенціальна філософія права (М.Гайдеггер, К.Ясперс, Ж.П.Сартр).

“Правова філософія надії” А.Кауфмана.

Ю.Габермас.

Генеза української філософсько-правової думки.

Самостійна робота — 4 години.

Філософсько-правова думка доби Київської Русі. Філософсько-правова думка в Києво-Могилянській академії. Філософсько-правові ідеї Г.Сковороди (природничо-правова доктрина).

Філософсько-правові ідеї у творчості діячів української культури. Філософсько-правові ідеї М.Драгоманова. Теорія походження держави І.Франка. Українська історична школа у праві (М.Д.Іванишев, М.Ф.Владимирський-Буданов, О.Ф.Кістяківський

Криза науки філософії права в радянську добу. Марксизм та матеріалістична діалектика в філософії права.

Відродження в розвитку науки. Морально-правова та соціологічна теорії права. Феноменологічний напрямок в укрїніській філософії права.