Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК_Світові пробл та геоп.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
319.49 Кб
Скачать

Тема 13. Глобальний світ ххі ст.: трансформації і безпека розвитку політичних, економічних і соціальних систем

Характер і сутність сучасних глобальних трансформацій. Глобальні і регіональні зміни міжнародних відносин. Сучасні концепції міжнародної безпеки. Глобальні трансформації і міжнародна економічна безпека. Інтеграція економічних і екологічних концепцій у стратегії глобального розвитку. Глобальні трансформації та еволюція концепцій державності нації — держави. Етноконфесійні процеси і їх вплив на глобальний соціально-політичний розвиток.

Тема 14. Проблеми формування системи глобальної екологічної безпеки

Глобалізація системи міжнародної екологічної безпеки як імператив стабільного розвитку. Вплив глобальних трансформацій на розвиток системи міжнародної екологічної безпеки. Глобалізація та регіоналізація механізмів міжнародної екологічної безпеки. Глобальна екологічна інтеграція і кооперування. Україна в системі глобальної екологічної безпеки.

Тема 15. Глобалізація інформаційних процесів — новий феномен розвитку засобів масової комунікації

Глобалізація засобів масової комунікації (ЗМК) та процес її осмислення. Вплив науково-технічних трансформацій на розвиток систем масової комунікації. Структурні трансформації медіа-індустрії. Політика міжнародних урядових організацій у галузі масової комунікації. Діяльність неурядових організацій у галузі масової комунікації. Проблеми входження України в європейський і світовий масово-комунікативний простір.

Тема 16. Глобальна економічна трансформація і міжнародна економічна інтеграція

Глобальні економічні трансформації, оцінка міжнародних стратегій трансформації та розвитку. Глобальні трансформації і стратегії міжнародної економічної інтеграції. Проблеми глобальних системних трансформацій і міжнародної економічної безпеки. Інтеграція України в систему міжнародних економічних організацій як фактор розвитку міжнародної економічної інтеграції.

Тема 17. Геополітика України

Державна територія України, її кордони. Геополітичне положення України: глобальне, регіональне та локальне. Геополітичні аспекти розвитку України. Античні часи. Дніпро як “геополітична вісь”. Київська Русь як політичний геопростір. Давньоруські князівства на теренах України. Експансія Великого князівства Литовського та Польського королівства. Річ Посполита. Територіальні зміни внаслідок визвольної війни ХVІІ ст. Українські землі у ХVІІІ ст. Україна під владою Російської та Австро-Угорської імперій. Відродження української державності; Україна під час громадянської війни. Україна у складі Радянського Союзу. Незалежна Україна. Геополітична регіоналізація України. Внутрішня геополітика в Україні. Розвиток геополітичної думки в українській науці. “Західний” напрям геополітичної думки: історичний контекст і сучасність. “Балтійсько-Чорноморська” геополітична концепція С. Рудницького.

“Чорноморська” концепція Ю. Липи. “Промосковські” геополітичні погляди: історія і сучасність. Україна в геополітичних концепціях закордонних вчених. Погляди російських геополітиків на Україну; широкий діапазон підходів: прорадянський, євразійський, слов’янофільський, правозахисний, ліберальний та ін. Україна в американській геополітиці: З. Бжезінський, Г. Кіссінджер, С. Хантінгтон та ін. Україна в концепціях польських, угорських, румунських геополітиків. Провідні напрями розвитку геополітики в сучасній українській науці. Проблеми визначення стратегії зовнішньої політики України після здобуття незалежності. Національні інтереси України, їх забезпечення. Забезпечення національної безпеки.

Особливості сучасної геостратегії України на міжнародній арені. Миротворча діяльність України в “гарячих точках” планети. Україна як регіональна держава. “Східний” вектор зовнішньої політики України, його реалізація; участь України в СНД, проект створення Єдиного економічного простору (ЄЕП). Геополітичні аспекти взаємовідносин між Україною й Росією. “Західний” вектор зовнішньої політики України; європейській вибір геополітичних пріоритетів; геостратегічний вектор на інтеграцію з ЄС; проблеми практичної реалізації. Геостратегічний вектор на інтеграцію з НАТО; шляхи реалізації. Геостратегія України в Центральній і Східній Європі.

Україна в світовому геоекономічному просторі. Регіональна геоекономічна стратегія України: участь у СНД; розвиток співпраці в ГУАМ; участь в ОЧЕС; ідея створення Каспійсько-Чорноморсько-Балтійського регіону економічної співпраці.