Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
навчальна програма для трудового права.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
345.6 Кб
Скачать

Цільова настанова

При вивченні трудового права студент повинен, перед усім, керуватися робочою навчальною програмою курсу, де визначений обсяг матеріалів, коло теоретичних проблем і конкретних питань, що повинні бути засвоєнні, а також цими методичними вказівками по кожній темі.

В процесі вивчення відповідного матеріалу студент повинен постійно звертатись до Кодексу законів про працю України, до Законів України “Про колективні договори і угоди” від 01.07.1993р., “Про оплату праці” від 24.04.1995р., “Про зайнятість населення” від 1991р. із змінами і доповненнями, “Про профспілки” від 1999р., “Про вирішення колективних трудових спорів” від 30.03.1998р. із змінами і доповненнями та інших нормативних актів, які надруковані в “Відомостях Верховної Ради України”, в газетах “Голос України”, “Урядовий кур’єр”.

Користуючись відповідними підручниками та нормативними актами слід мати на увазі, що в зв’язку з переходом до ринкових відносин в КЗпП України, в інші нормативні акти внесені та вносяться значні зміни, які не завжди враховані та розкриті в навчальній літературі. Тому відповідний матеріал треба вивчати самостійно, керуючись нормативними актами в останній редакції.

При вивченні окремих розділів курсу слід звертатися до керівних постанов Пленуму Верховного Суду України, постанов та роз’яснень Міністерства праці та Міністерства соціального захисту населення України, що публікуються в журналі “Право України” та інших періодичних виданнях.

Міждисциплінарні зв’язки:

Дисципліна «Трудове право України» вивчається після вивчення базової дисципліни «Теорія держави та права». Навчальна дисципліна тісно пов’язана із конституційним правом тим, що Конституція України визначає основні соціально-економічні, в тому числі трудові, права та обов’язки громадян, які дістають подальший розвиток у нормах трудового права і сприймаються як основні конституційні принципи.

Близькими до предмету трудового права є норми цивільного права, бо в них спільна історія виникнення, юридична природа, вони регулюють головним чином майнові відносини, наявність подібних інститутів, які містять подібні галузі. В той же час трудове право ввібрало в себе деякі особливості цивільного права, що має своїм предметом регулювання майнових та особистих немайнових відносин.

Поряд із суміжним з трудовим виступає аграрне право. Трудове та аграрне право мають багато спільного: вони регулюють відносини соціальної праці, основаної на єдиних принципах суспільної організації праці; обом галузям притаманні функції охорони праці та захисту трудових прав працівників.

Зв'язок трудового права з адміністративним розпочинається з відносин по працевлаштуванню, оскільки вся система органів по працевлаштуванню є адміністративною.

З правом соціального забезпечення оскільки властива наявність ряду спільних понять: страховий стаж, трудове каліцтво, професійне захворювання. Наявність трудових відносин у минулому чи сьогодні, як правило, є підставою для отримання певного виду забезпечення і для встановлення диференційованих розмірів забезпечення.

Зміст уміння, що забезпечується

Шифр уміння

Назва змістового модуля

Орієнтуватися в дефініціях трудового права.

1.ЗР.О.01

За результатами вивчення джерел трудового права, використовуючи його категоріальний апарат, визначати засоби і сферу правового регулювання трудових правовідносин.

1.ЗП.О.02

На підставі аналізу джерел трудового права та інших нормативно-правових актів України вирішувати практичні завдання.

1.ЗП.О.03

За результатами освоєння джерел трудового права, використовуючи типові ситуації взаємовідносин між людьми, визначати способи і форми захисту прав та інтересів учасників трудових правовідносин.

1. ЗП.О.04

Вміти працювати та проводити аналіз нормативно-правових актів, що стосуються учасників трудових правовідносин.

1. ЗП.О.05