Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
навчальна програма для трудового права.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
345.6 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

Харківський національний університет внутрішніх справ

Сумська філія

Кафедра юридичних дисциплін

ЗАТВЕРДЖУЮ

Перший проректор з навчальної та методичної роботи

______________О.М. Головко

«___»_______________ 2010 р.

НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

з дисципліни ____«Трудове право»

Галузь знань ________0304 Право______________________________

(шифр, назва галузі)

Напрям підготовки (спеціальність) ____6.030402 Правознавство___

(код, назва напряму підготовки або спеціальності)

Спеціалізація ___Господарсько – правова _______________________

(назва)

Освітньо-кваліфікаційний рівень _______ бакалавр______________

(назва ОКР)

Форма навчання ___________денна, заочна, державне замовлення _

(денна або заочна)

м. Суми

2010 рік

Передмова

РЕКОМЕНДОВАНО

до використання у навчальному процесі Методичною радою Харківського національного

університету внутрішніх справ

____________ Протокол № _______

(дата, місяць, рік )

СХВАЛЕНО

Вченою радою Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ

________________________ Протокол № _______

(дата, місяць, рік )

Рецензенти:

Іншин М.І. Начальник наукового інституту підготовки фахівців для підрозділів слідства та дізнання Харківського національного університету внутрішніх справ, д.ю.н., професор.

Глазько С.М. Суддя сумського окружного адміністративного суду, к.ю.н.

«Трудове право України»: Навчальна програма/

(назва навчальної дисципліни) (вид видання)

Розробники: доцент кафедри юридичних дисциплін, к.ю.н. Лукаш С.С., к.ю.н. Поліщук М.С., Старків І.М. – м. Суми: Сумська філія Харківського національного університету внутрішніх справ, 2010 р.

© Лукаш С. С., 2010 рік

© Поліщук М. С., 2010 рік

© Старків І. М., 2010 рік

© Сумська філія Харківського національного університету внутрішніх справ 2010.

Розділ і Пояснювальна записка

Трудове право України є однією з провідних галузей в системі права, яка одночасно з іншими галузями знаходиться в стадії реформування під впливом соціально-економічних відносин, що постійно змінюються.

Трудове право України є самостійним структурним елементом національної системи права і являє собою сукупність правових норм, що регулюють трудові відносини, а також відносини, тісно пов'язані з ними. Залежно від особливостей регулювання конкретної ділянки трудових відносин або виду відносин тісно пов'язаних з ними трудове право розділяється на окремі інститути. У свою чергу, інститути трудового права, залежно від характеру та змісту, розподіляються за двома основними частинами трудового права – Загальною та Особливою.

Загальна частина трудового права охоплює норми правових інститутів, що мають загальне значення, оскільки вони проявляються в регулюванні всіх або переважної більшості елементів трудових і пов'язаних з ними суспільних відносин. До них належать норми, що визначають завдання трудового права України; коло відносин, врегульованих трудовим правом; метод трудового права; зміст трудової правосуб'єктності; принципи правового регулювання і т.ін.

Особлива частина трудового права значно ширше Загальної частини. При цьому роль і функції правових інститутів Особливої частини неоднакові. Одні інститути покликані регулювати окремі елементи змісту трудових відносин, інші – відносини, що випливають із трудових. Послідовність розташування інститутів Особливої частини визначається значенням і специфікою відповідної ділянки регламентованих відносин. Перше місце займає інститут трудового договору, що закріплює договірний принцип залучення до праці, порядок виникнення, зміни та припинення трудових відносин. Саме виникнення трудових правовідносин тягне поширення на його учасників дії норм трудового права про умови праці. Тому слідом за нормами, що визначають підстави виникнення трудових відносин, розташовуються інститути тривалості праці та відпочинку, оплати та охорони праці, трудової дисципліни, матеріальної відповідальності, трудових спорів і т. ін.

Конституція — Основний Закон України — проголосила нашу державу суверенною й незалежною, демократичною, соціальною, правовою, у якій людина, її життя та здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються найвищою соціальною цінністю, а права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави, головним обо­в’язком якої є утвердження і забезпечення цих прав і свобод.

Однак, Конституцією України не тільки встановлено загальні засади функціонування нашої держави, а й закладено фундамент подальшого розвитку національного законодавства, зокрема законодавства про працю, що є гарантією реалізації та утвердження основних трудових прав громадян, закріплених в Основному Законі України.

Мета курсу є підготовка висококваліфікованих фахівців у сфері трудового права шляхом забезпечення студентів матеріалами на­вчально-методичного характеру, що дасть їм змогу самостійно опанувати теоретичний курс, ознайомитися з основними поняттями й категоріями, зрозуміти їх сутність та спрямованість, здобути навички застосування норм трудового законодавства у повсякденній правозастосовчій практиці.

Мета дисципліни – навчити студентів ефективно використовувати в майбутній роботі отримані під час навчання знання основних понять з Трудового права, дати практичне навички з вирішення трудових спорів та аналізу проблеми, що є необхідним для практичної діяльності майбутнього юриста, спеціаліста системи МВС.

Завдання дисципліни – засвоєння студентами основних понять та категорій трудового права: трудовий договір, найманий працівник та наймодавець, умови праці, робочий час та час відпочинку, заробітна плата, пенсії тощо, з’ясування процедури працевлаштування та звільнення, дисциплінарної відповідальності.

Підготовані методичні рекомендації структурно складаються з 14 тем, оволодіти кожною з яких допоможуть програмні питання, методичні поради, перелік нормативно-правових (за станом на 1 вересня 2010 р.) та наукових джерел.

Для закріплення теоретичних знань наведено навчальні завдання із судової практики, повсякденного життя, оскільки саме під час їх виконання студент оволодіє навичками щодо застосування законодавства про працю. Про ступінь засвоєння матеріалу мають свідчити відповіді на завдання для перевірки знань, модульного контролю, а також результати заліку, іспиту.

Основними видами навчальних занять з курсу є:

  • лекції;

  • практичне заняття;

  • індивідуальні та групові консультації;

  • самостійна робота.

На лекціях відбувається формування соціально-правових понять, дається аналіз соціально-забезпечувальних норм та умов їх застосування.

На семінарських та практичних заняттях відбувається контроль якості засвоєного навчального матеріалу, а також відпрацювання практичних вмінь. Семінари та практичне заняття – основні види навчальних занять. Вони проводяться за основними, найбільш складними питаннями навчальної програми й призначені для поглиблення й закріплення знань студентів, отриманих на лекціях і під час самостійної роботи, вироблення в них самостійного мислення, вміння аналізу явищ та процесів, навичок пошуку, узагальнення й викладення навчального матеріалу.

Основними вимогами до виступу на семінарі є: високий науково-теоретичний рівень виступу; глибоке і всебічне розкриття змісту питання; органічний зв’язок теоретичного матеріалу з практичними питаннями; логічно злагоджений та аргументований виклад матеріалу; вміння робити обґрунтовані висновки.

Особливістю практичного заняття є те, що під час його проведення студентами розв’язуються різні проблемні задачі.

В кінці заняття викладач підводить підсумки, оцінює виступи студентів, визначає завдання на наступні заняття.