Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zbirnik_lektsiy_FIZIChNA_TA_KOLOYiDNA_KhIMIYa.doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
37.99 Mб
Скачать

4.4. Дифузійні та мембранний потенціали, їхнє біологічне значення. Рівняння Нернста.

Дифузійні потенціали

Стрибок потенціалів у гальванічних елементах може виникати не лише на поверхні розділу електрод - розчин, але і на межі розділу розчин - роз­чин (двох електродних розчинів, розділених напівпроникною перегород­кою). Цей потенціал виникає за рахунок різної швидкості руху різних за природою іонів через межу розділу і називається дифузійним потенціалом. Виникнення такого потенціалу можна розглянути на прикладі наступного концентраційного ланцюга

Рt(Н2) | НСІ(α1) | (НС1(α2) | Рt(Н2), φ1 φд φ2

в якому електрорушійна сила виникає за рахунок вирівнювання концен­трації НС1 у напівелементах. Припустимо, що α1 > α2. В такому ланцюгу виникають дві електродні різниці потенціалів φ1 φ2 один дифузійний потенціал φд. Перші два потенціали виникають за рахунок різниці активностей НС1 в лівому і правому напівелементах і величина їх Розраховується за рівнянням

RT α2

E = φ2 - φ1 = ------- ln ------ ;

z F α1

Дифузійний потенціал φд, виникає таким чином.

Через межу розділу між двома розчинами справа наліво переміщуються іони гідроксонію Н3О+ і хлору Сl- , прагнучи зрівняти концентрацію в обох осередках. Перехід НС1 із разчину з більшою концентрацією в розчин з меншою концентрацією здійснюється дифузією іонів - катіона Н3О+ і аніона Сl- . Але іон Н3О+ є більш рухливим, ніж іон Сl- . Тому із самого початку іони Н3О+ дифундують через поверхню розділу в більшій кількості, ніж іони Сl- . Внаслідок цього виникає стрибок потенціалу, більш розведений розчин, куди перемістилися іони гідрогену, заряджається позитивно, а "відстаючі" іони хлору надають більш концентрованому розчину від'ємний заряд. Таким чином, на межі розділу двох розчинів виникає дифузійний потенціал, величина якого може бути розрахована за рівнянням Гендерсона:

lK - la RT α1

φд = --------- . ------ ln -----

lK + la z F α2

де lK - рухливість катіона, lа - рухливість аніона, z-величина заряду іона, F- стала Фарадея, α – активність іонів.

Останнє співвідношення показує, що дифузійний потенціал тим біль­ший, чим більша різниця концентрацій (активностей іонів) розчинів і чим більша різниця в рухливостях іонів.

Величина дифузійних потенціалів, коли в напівелементах містяться розчини солей, не перевищує 3-5 мВ. Але у випадках, коли в напів­елементах містяться розчини кислот і лугів, дифузійний потенціал стає значно більшим (порядку 25-75 мВ). Це пояснюється тим, що іони Н3О+ і ОН- мають значно більшу рухливість, ніж всі інші іони. З цього випливає, що при потенціометричних вимірах рН середовища дифузійні потенціали можуть вносити похибки.

З метою зменшення впливу дифузійного потенціалу на виміри, між розчинами різних концентрацій вміщують насичений розчин КCl. Сполу­чення електродних розчинів за допомогою проміжного розчину здійснюється через сифон, наповнений агар-агаром, настояним на концентрованому розчині однієї з вказаних солей. Оскільки рухливість іонів калію і хлору

приблизно однакова lк+ =73,5.10-4 м/с.В і lCl- =76,4- 10-4 м /с.В, то

дифузійний потенціал або зовсім не виникає, або має мінімальне значення.

В живих організмах дифузійний потенціал може виникати у випадках механічного пошкодження оболонок клітин. При цьому порушується вибірковість їх проникності і електроліти починають дифундувати з пошкоджених клітин у непошкоджені, що є причиною виникнення так званого потенціалу пошкодження, який може досягати величин порядку 30—40 мВ. Причому пошкоджена тканина заряджається від' ємно по відно­шенню до непошкодженої.

Мембранні потенціали. Потенціал дії.

Дифузійний потенціал може значно зрости, якщо розчини електролітів різних концентрацій розділити спеціальною мембраною, яка є проник­ною тільки для іонів одного певного знака У більшості випадків виник­нення мембранного потенціалу пов'язано з тим, що пори мембрани не відповідають розмірам іонів певного знака. В тканинах рослинних і тваринних організмів навіть в середині одної клітини виникають мем­бранні і дифузійні потенціали, які обумовлені хімічною і морфологічною неоднорідністю внутрішньоклітинного вмісту. Наявність різниці концен­трацій іонів 1 і с2) по обидва боки мембрани клітини приво­дить до виникнення мембранного потенціалу (рис. 6.13). Для окре­мого проникаючого іона X різ­ниця потенціалів на мембрані мо­же бути розрахована за рівнянням Нернста

RT c1 RT [ X]зовн.

φ1= -------- ln ------ = ------ ln ---------

z F c2 z F [ X]внутр.

де індекси вказують на внутрішню і зовнішню області клітини.

Як відомо, нервова клітина живих організмів складається з тіла клітини та одного довгого відростка діаметром 10 -7 10- 5 м, який називається ак­соном. Клітина та аксон, що відходить від неї, оточені мембраною. Мембрани нервових клітин у стані спокою (незбудженому) приблизно у 100 разів більш проникні для іонів К+, ніж для Na+. Це означає, що між внутрішньою і зовнішньою сторонами клітинної стінки виникла різниця потенціалів у -75 мВ. Хоча клітинні мембрани у стані спокою приблизно у двічі більш проникні для іонів Сl-, ніж для іонів К+, іони Сl- відіграють другорядну роль у генерації мембранного потенціалу. На відміну від іонів К+ і Na+, іони Сl- не накачуються крізь мембрану проти градієнта концентрації. Крім того, від'ємно заряджена внутрішня поверхня клітинної стінки відштовхує аніони, що приводить до низької концентрації іонів Сl- у середині клітин. Таким чином, мембранний потенціал майже повністю визначається іонами К+.

Якщо нервову клітину збудити електрично, хімічно чи механічно, то клітинна мембрана стає більш проникною для іонів Nа+, ніж К+Na +K+ ≈12). Це означає, що іони натрію почнуть рухатися всередину клітини, викликаючи зміну мембранного потенціалу. Таким чином, про­тягом дуже короткого часу (біля 1O-4 с) мембранний потенціал міняє свій знак і величину від -75 мВ до +50 мВ. Зміна знака заряду при русі іонів Nа+ всередину клітини деполяризує мембрану. Зразу після цих змін мембрана знов стає проникною для іонів K+ і непроникною для іонів Nа+. При рівновазі, (після того, як надлишок іонів Nа+ був "відкачаний" назовні з клітини) мембранний потенціал повертається до свого початкового зна­чення. Раптова зміна мембранного потенціалу (підвищення і падіння) називається потенціалом дії. Такий приблизно механізм передачі збуд­ження у нервових клітинах. В залежності від довжини аксона і інших факторів, швидкість передачі потенціала дії складає від 30 до 150 м/с. Як тільки потенціал дії видаляється з точки збудження клітини, мембрана в цій точці знову готова для збудження.

Потенціал дії розповсюджується по аксону до тих пір, поки не досягне синоптичного сполучення (області контакту між нервовими клітинами), або нервово-м'язового контакту. Прибуття потенціалу дії у синапсис запускає виділення нейротрансміттера, який являє собою невелику молекулу, що здатна проникати крізь мембрану. Такою молекулою може бути ацетил­холін, який з сінаптичних бульбашок дифундує до постсинаптичної мембра­ни, викликаючи в ній зміни проникності. Проникність мембрани для іонів К+ і Nа+ під дією ацетилхоліну різко зростає, що приводить до виникнення великого потоку іонів натрію всередину клітини і потоку іонів калію у зво­ротному напрямку. .Спрямований всередину потік іонів Nа+ знову деполя­ризує постсинаптичну мембрану і запускає потенціал дії у сусідньому ак­соні. В решті-решт ацетилхолін гідролізується ферментом ацетилхолін-естеразою з утворенням оцтової кислоти і холіна:

O

║║

H3C – C – O - CH2 – CH2 – N – (CH3)3 + H2O 

Ацетилхолін

O

 HO - CH2 - CH2 - N - (CH3)3 + H+ + H3C

холін O

ацетат

Аналогічним шляхом потенціал дії, який генерується нервовою кліти­ною, може бути переданий в м'язову тканину. Наприклад, перед кожним ударом серця виникає великий потенціал дії, який створює певний струм. За допомогою електродів, розміщених на грудній клітці і підключених до самописця можна фіксувати потенціали дії. Такий запис потенціалів дії на­зивається електрокардіограмою (ЕКГ), і має велике значення для діагнос­тики захворювань серця.

Таким чином, мембранні та дифузійні потенціали виникають у клі­тинних та тваринних організмах і приводять до утворення різних біопо­тенціалів та біострумів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]