Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Апаратне.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.05 Mб
Скачать

1.6.5 Сканери

Сканером (Scanner) називають пристрій, який дозволяє вводити у комп’ютер образи зображень, які представлені у вигляді текстів, малюнків, слайдів, фотографій та іншої графічної інформації. Сканери бувають ручні (hand-held) і настільні (desktop). Ручні сканери мають невеликі розміри і вартість, але якість їх роботи не висока.

Мал.1.10. Сканери

Настільні сканери діляться на планшетні (flatbed), рулонні (Sheet-fed) і проекційні (overhead). З іншого боку вони бувають чорно-білими чи кольоровими, з малою, середньою та великою роздільною здатністю.

1.6.6 Друкуючі пристрої або принтери

На ІВМ РС-сумісних комп’ютерах використовуються різноманітні друкуючі пристрої (принтери), але найбільш поширеними серед них є так звані матричні друкуючі пристрої (impact dot matrix) ударного типу, матричні безударні струминні чорнильні (liquid ink-jet), лазерні та LED (Light Emitting Drode) - принтери тощо.

Мал.1.11. Принтери

Ударні матричні пристрої можуть мати голівку з 9, 18 або 24 голками, які буквально “вбивають” фарбу з фарбуючої стрічки у папір, форматний або ж рулонний. При цьому існують моделі принтерів з вузькою (формат А4) і з широкою (формат А3) кареткою.

Висока якість друку забезпечується режимами NLQ (Near Letter Quality) для 9-гольчатих і LQ (Letter Quality) - для 24-гольчатих принтерів. Одна з переваг ударних гольчатих принтерів сьогодні є в тім, що вони залишають відбитки літер на папері, що важливо при складання контрактів, офіційних листів тощо. Швидкість друку для високопродуктивних моделей таких принтерів складає 380 знаків/с.

Струминні принтери відносять до типу безударних друкуючих пристроїв, тобто таких, у яких носій інформації що роздруковується, не має контакта з папером. Такі пристрої працюють практично безшумно. Більшість з цих чорнильних (liquid ink-jet) використовують “бульбашкову” технологію (buble-jet) або ж п’єзоефект (piezo ink-jet). Максимальна роздільна здатність друку досягає 1440 точок на дюйм при високій чіткості зображення. Швидкість друку струминних принтерів досягає 7 сторінок за хвилину.

У лазерних (laser) принтерах використовується електрографічний принцип створення зображення, такий же як і в копіювальних машинах. Серед лазерних принтерів існують друкуючі пристрої малої швидкодії (4-6 сторінок/хв), середньої швидкості (7-11 сторінок/хв) та так звані “мережеві” принтери колективного використання (12 і більше сторінок/хв).

Лазерні принтери, яки працюють з папером формата А4 мають роздільну здатність 600 точок на дюйм, а принтери, які спроможні працювати з папером формата А3, мають, як правило роздільну здатність 1200 точок на дюйм, але не високу швидкість друку - 3-4 сторінки/хв. Крім вказаних вище принтерів існують принтери з кольоровим друком, принтери з термоперенесенням воскової мастики, LED (Light Emitting Drode) - принтери тощо.

1.6.7 Плотери

Пристрій, який дозволяє виводити із комп’ютера дані у вигляді графіка або малюнка на папері, називають графопобудувачем або плотером.

Всі моделі графопобудувачів можна розділити на три групи: фрикційні, планшетні, барабанні (або рулонні). Більшість з них розрахована на папір форматів А3 або А4. Але існують планшетні плотери навіть для формата А0. Барабанні плотери використовуються для виведення неперервних графіків, діаграм і великих креслень, що характерно для задач САПР (систем автоматизованого проектування). Різні моделі плотерів можуть мати як одне, так і декілька пер різного кольору, деякі плотери оснащені звичайними грифелями для олівців. Взагалі, у плотерах можуть використовуватися ті ж технології, що і в принтерах.