Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0588573_984C5_berlach_a_i_birzhove_pravo_ukra_n...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
2.4 Mб
Скачать

§ 4. Порядок зняття товарів з біржових торгів

На біржі існують особливі правила не тільки виставлення товарів, а й зняття товарів з біржових торгів. Ці правила вводяться для того, щоб обмежити позабіржовий оборот. Біржа має прибуток з кожної укладеної на ній угоді. Тому вона зацікавлена в розширенні кількості учасників і збільшенні кількості угод. З цією метою на біржах організовують дні відкритих торгів, в яких беруть участь всі особи, що бажають купити або продати партію товару. Але при цьому угоди повинні укладатися і оформлятися тільки через біржу. Однак мають місце випадки, коли брокер або відвідувач, отримавши на біржі інформацію, укладає угоду не на біржі, а поза нею. У перші місяці роботи наших (вітчизняних) бірж мала місце така ситуація, коли брокер, що запропонував до продажу товар, несподівано знімав свою пропозицію або “раптом” зникав з торгів. Тому керівництвом бірж були посилені правила зняття товарів з торгів. Брокер не може зняти виставлений для продажу товар до закінчення третіх біржових торгів, а також змінити вказану в заявці інформацію до закінчення перших торгів.

Брокер може змінити інформацію щодо товару, вказаного у заявці, лише у торговому залі біржі або відразу після закінчення обговорення пропозиції, або ж протягом певного часу після закінчення торгів. У відповідній товарній секції брокер повідомляє маклеру або його помічнику ціну, з якою розпочнуться торги на наступний день.

Якщо покупець товару не з’явиться протягом декількох торгів і товар не буде проданий, то вже без згоди брокера заявка на продаж цього товару виводиться з інформаційного каналу.

§ 4.1. Розв’язання спірних питань

Як і будь-яка інша торгова справа, брокерська діяльність передбачає певні ускладнення, спори, конфлікти. Брокери мають право звернутися до суду за їх вирішенням. Але специфіка біржової справи і необхідність збереження комерційної таємниці спонукали до створення спеціального органу – біржового Арбітражу.

Біржові арбітражі діють практично на всіх біржах. Принципи організації і діяльність цих арбітражів різні, але поступово відбувається їх уніфікація. Нині найбільш загальноприйнятими принципами організації арбітражів є принципи, запропоновані Конгресом бірж в “Положенні про біржовий арбітраж”. Нижче наведено найбільш принципові положення цього документа.

§ 4.2. Загальні положення

1. Біржовий арбітраж є органом для вирішення спорів, які виникають при укладанні біржових угод та інших питаннях біржової торгівлі.

4. Біржовий арбітраж призначається біржовою радою у складі п’яти чоловік, у тому числі трьох з вищою юридичною освітою.

Біржова рада затверджує положення і принципи арбітражу для даної біржі і може наділяти арбітражну комісію широким спектром повноважень у рамках чинного законодавства.

§ 4.3. Завдання біржового арбітражу

5. Сприяє забезпеченню захисту майнових прав і законних інтересів учасників біржової торгівлі.

9. Забезпечує правильне і своєчасне вирішення біржових спорів, застосування при розгляді цих спорів майнових санкцій до учасників біржових угод, які порушують правила біржової торгівлі і договірні зобов’язання.

10. У разі виявлення при розгляді спору порушень у діяльності брокерських контор стягує з винної сторони штрафні санкції.

Крім того, в завдання арбітражу можуть входити розробки пропозицій щодо удосконалення правил біржової торгівлі, контроль за законністю операцій та інші функції.

Для брокерів найбільш важливим моментом є процедура звернення до арбітражу і розгляд їх спірних питань.