Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
9.92 Mб
Скачать

Вступ

Зварювальне виробництво - комплексне виробництво, що включає в себе основні операції ( складання, зварювання, правлення, термічну обробку та ряд інших), допоміжні операції (транспортні, налагоджувальні, контрольні і т.п.) і операції обслуговування ( ремонтні та ін.).

На зварювальні операції в зварювальному виробництві складають в середньому біля 70% загальної трудомісткості робіт зварювальних цехів.

При виготовленні зварювальних конструкцій і виробів із металевих матеріалів широко застосовують різні способи зварювання ( ручне електродугове, автоматичне під флюсом, в середовищі захисних газів неплавким і плавким електродами, електрошлакове, контактне і т.д.).

Зварюванням називається процес отримання нероз'ємного з'єднання матеріалів шляхом місцевого, або загального, нагріву зварювальних кромок деталей до пластичного, або розплавленого, стану.

Зварювання може бути виконано з використанням або без використання механічного стикування зварювальних деталей.

Міцність зварного з'єднання забезпечується атомними або молекулярними зв'язками. Важливе значення має при цьому взаємна дифузія атомів речовин і зварювальних матеріалів.

Сучасна зварювальна техніка володіє великим різновидом способів зварювання. Найбільше розповсюдження отримало електродугове зварювання, при якому місцевий нагрів зварювальних кромок здійснюється теплом електричної дуги. Явище електродугового розряду вперше було відкрито у 1802 році російським вченим, професором фізики Петербурзької медико-хірургічної академії В. В. Петровим. В своїй праці він не тільки описав явище електричної дуги, але й передбачив можливість використання тепла, виділеного дугою, для плавлення металів. Таким чином В.В. Петров першим вказав на можливість електричного плавлення металів. Однак це відкриття не знайшло практичного застосування та розвитку в умовах низького рівня техніки.

Електродугове зварювання – зварювання плавленням, під час якого нагрів відбувається електричною дугою, найбільше широко застосовувана група процесів зварювальної технології. Для зварювання необхідне потужнострумове джерело живлення низької напруги, до одного затискача якого приєднується зварна деталь, а до іншого – зварювальний електрод.

1 Ознайомлення з структурою та функціями підприємства

Відкрите акціонерне товариство "Івано-Франківськцемент" – флагман будівельної індустрії краю, найбільший промисловий виробник району( рис.1).

Рисунок 1 – Вигляд підприємства

Історія заводу починається з 1958 року. Саме тоді на околиці с. Ямниця, неподалік якого знаходяться поклади вапняку та мергелю, розпочалося будівництво виробничих корпусів.

У 1964 році отримано перший прикарпатський цемент.

На підприємстві виготовляється понад 300 найменувань будівельних матеріалів, основними серед яких є цемент, гіпс, азбестоцементні  та залізобетонні вироби, сухі будівельні суміші, медичні гіпсові бинти.

За 40 років роботи навчились працювати з азбестоцементом, розробили та налагодили випуск різних видів цементу, гіпсу, залізобетону. Співпраця з відомими всьому світові фірмами Західної Європи з питань втілення у наше виробництво сучасного обладнання, нових технологій, обліку та контролю виробничих процесів, наполегливі зусилля і творча ініціатива працівників товариства стали запорукою випуску конкурентно-спроможної продукції з ринками збуту в Росії і Молдові, Румунії і Польщі, Казахстані і Туркменістані, Грузії і Латвії,  Угорщині та країнах колишньої Югославії.

ВАТ “Івано-Франківськцемент” виготовляє 8 видів цементу на основі портландцементного клінкеру, тим самим забезпечуючи вимоги практично будь-якого споживача. Унікальна технологія виготовлення цементу на підприємстві дозволяє отримати його з  максимальною відповідністю до призначення. Усі види цементу відвантажуються розсипом і тарованим у 4-шарові мішки по 50 або 25 кг як автомобільним, так і залізничним транспортом.

Шифер хвилястий – найбільш  популярний сьогодні покрівельний матеріал. Володіючи такими властивостями як висока міцність, мала теплопровідність, стійкість до агресивного навколишнього середовища, морозостійкість, він служить не один десяток літ. Шифер хвилястий комплектується гребеневими деталями.

Новинкою підприємства є шифер без вмісту азбесту. Ця  продукція ВАТ “Івано-Франківськцемент” завойовує все більше прихильників. На ринках багатьох європейських країн підприємство відоме саме завдяки цьому новому матеріалу. Виготовлений на  обладнанні  провідних фірм світу, такий шифер відрізняється кращим зовнішнім виглядом, якісними характеристиками та фізико-механічними показниками. Для забезпечення  естетичних вимог пропонується безазбестовий шифер та комплектуючі деталі, пофарбовані у різні кольори. Для кріплення застосовуються спеціальні шиферні цвяхи із захисною шапочкою під колір листа.

Для забезпечення потреб при прокладанні різноманітних трубопроводів, які є на будівництві будь-яких будівель, ВАТ “Івано-Франківцемент” в асортименті має азбестоцементні труби. В залежності від робочого тиску вони випускаються напірні напірністю від 6 до 12 атм., діаметром від 100 до 500 мм, і довжиною 5 метрів (ГОСТ 539-80), або ж безнапірні труби діаметром від 100 до 200 мм (ГОСТ 1839-80) ТУ У00292988.002-99, ТУ У292988.001-98.

Плоскі азбестоцементні листи призначені для виготовлення і облицювання  будівельних конструкцій, зокрема для облаштування  стінових огороджень будівель і споруд, для перегородок та інших огороджувальних конструкцій, для внутрішнього та зовнішнього облицювання будівель.

За обсягами виробництва азбестоцементних труб і муфт, шиферу гіпсу та гіпсобинтів підприємство посідає перше місце в Україні, є одним з найбільших виробників цементу.

Продукція ВАТ "Івано-Франківськцемент" сертифікована і відповідає усім вимогам держстандартів.

На сьогоднішній день до складу ВАТ "Івано-Франківськцемент" входять такі цехи: гірничий, цементний, гіпсовий, азбестоцементних виробів та залізобетонних виробів,ремонтно-механічний, залізничний, електроцех.