Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция 4,5.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
678.4 Кб
Скачать

Г.7 Розрахунок октавних рівнів звукового тиску в приміщеннях від джерел шуму, розташованих в інших будівлях

Г.7.1 Розрахунок октавних рівнів звукового тиску L, дБ, в розрахункових точках приміщення, що захищається від шуму, створюваного джерелами, розташованими в інших будівлях, виконують в такій послідовності:

- визначають октавні рівні звукової потужності шуму , дБ, що пройшов на прилеглу територію крізь зовнішнє огородження (або через кілька огороджень) приміщення з джерелами шуму, згідно з формулою (Г.27);

- визначають, згідно з Г.4, октавні рівні звукового тиску L у допоміжній розрахунковій точці (РТ1, рис.Г.3), вибраній на відстані 2м від центра зовнішньої огороджувальної конструкції приміщення, що захищається від шуму, від кожного джерела (ДШ1, ДШ2, ДШ3, див. рис.Г.3) при заміні у відповідних формулах величини на ;

- визначають сумарні октавні рівні звукового тиску в допоміжній розрахунковій точці від усіх джерел шуму згідно з формулою (Г.19);

- визначають октавні рівні звукового тиску L в приміщенні, що захищається від шуму, згідно з Г.5.

Якщо джерело шуму знаходиться на фасаді будинку (наприклад, проріз в стіні шумного цеху або вентиляційна решітка), а розрахункова точка розташована в межах кута не більше 10° від площини цієї стіни (див. взаємне розташування ДШ3 і РТ1 на рис. Г.3), то при розрахунку октавних рівнів звукового тиску L за формулами (Г.20), (Г.25) або (Г.26) в ці формули вводиться поправка величиною мінус 5 дБ на спрямованість випромінювання звуку.

Рт – розрахункова точка в приміщенні будинку, яке захищається від шуму;

РТ1 – допоміжна розрахункова точка;

ДШ1, ДШ2, ДШ3 – будинки з джерелами шуму, який випромінюється назовні

Рисунок Г.3 – Розрахункова схема для визначення октавних рівнів звукового тиску в приміщеннях від джерел шуму, розташованих в інших будівлях

Г.8 Визначення коригованих рівнів звуку постійного шуму

Г.8.1 Рівень звуку , дБА, постійного шуму в розрахунковій точці (коригований за стандартною частотною характеристикою корекції “А”) визначається за відомими (розрахованими або виміряними) октавними рівнями звукового тиску в тій же точці , дБ, згідно з формулою:

, (Г.40)

де - рівень звукового тиску, дБ, в і-ій октавній смузі частот;

- стандартна величина корекції “А”, дБ, для і-ої октавної смуги, приймається відповідно до табл. Г.4;

- кількість октавних смуг, прийнятих в розрахунку.

Аналогічно визначається і коригований рівень звукової потужності , дБА, за відомими октавними рівнями звукової потужності , дБ.

Таблиця Г.4 – Стандартні величини корекції “А” в октавних смугах частот

Середньогеометричні частоти октавних смуг, Гц

31,5

63

125

250

500

1000

2000

4000

8000

, дБ

-39,4

-26,2

-16,1

-8,6

-3,2

0

+1,2

+1,0

-1,1

Г.9 Визначення еквівалентних октавних рівнів звукового тиску і еквівалентних коригованих рівнів звуку непостійного шуму

Г.9.1 Еквівалентні октавні рівні звукового тиску , дБ, від одного джерела непостійного шуму (переривчастого або імпульсного) визначають в розрахунковій точці згідно з формулою

, (Г.41)

де - визначений для розрахунку термін дії непостійного шуму у хвилинах;

- час у хвилинах, на протязі якого величина рівня звукового тиску , дБ, непостійного шуму лишається постійною.

Октавний рівень звукового тиску визначають в розрахунковій точці згідно з Г.1 – Г.4 для кожного відрізку часу на протязі якого величина лишається постійною (на тому чи іншому рівні для переривчастого шуму або в імпульсі і на паузі для імпульсного шуму), при заміні у відповідних формулах величин на і на .

Г.9.2 За термін дії непостійного шуму Т, хвилин, приймають:

- у виробничих і службових приміщеннях – тривалість робочої зміни;

- у житлових і інших приміщеннях, а також на територіях, де допустимі рівні шуму встановлені окремо для денного та нічного часу доби – тривалість дня (8.00 – 22.00) год. і ночі (22.00 – 8.00) год.

Допускається в останньому випадку приймати за термін дії шуму Т вдень – чотирьохгодинний період з найбільшими рівнями шуму, а вночі – одногодинний період теж з найбільшими рівнями шуму.

Г.9.3 Еквівалентні октавні рівні звукового тиску в розрахунковій точці для переривчастого і імпульсного шуму від кількох джерел , дБ, визначають згідно з формулою (Г.19), замінюючи в ній величину на і величину на .

Г.9.4 Еквівалентний коригований за стандартною корекцією “А” рівень звуку , дБА, від одного джерела непостійного шуму визначається в розрахунковій точці згідно з формулою (Г.40) при заміні в ній величини на і величин на величини , визначені згідно з формулою (Г.41).

Г.9.5 Еквівалентний коригований рівень звуку від кількох джерел непостійного шуму , дБА, визначають в розрахунковій точці згідно з формулою (Г.19) при заміні в ній величини на і величини на величину , визначену згідно з Г.9.4.