Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота 11.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
239.1 Кб
Скачать

Зовнішні модеми

Достоїнства

  1. Вони не займають слот розширення, і при необхідності їх можна легко відключити і перенести на інший комп'ютер.

  2. На передній панелі є індикатори, які допомагають зрозуміти, яку операцію зараз проводить модем.

  3. При зависанні модему не потрібно перезавантажувати комп'ютер, достатньо вимкнути і включити живлення комп'ютера.

Недоліки

  1. Необхідна мультикарта з вбудованим FIFO. Без FIFO модем звичайно працюватиме, але при цьому падатиме швидкість передачі даних.

  2. Зовнішній модем займає дорогоцінне місце на робочому столі і йому потрібні додаткові дроти для підключення. Це теж створює деяку незручність.

  3. Він займає послідовний порт комп'ютера.

  4. Зовнішній модем завжди дорожче аналогічного внутрішнього, оскільки включає корпус з індикаторними лампочками і блок живлення.

Роль індикаторних лампочок

  1. MR (Modem Ready)

Показує, що модем включений і готовий до роботи.

  1. TR (Terminal Ready)

Цей індикатор горить, коли модем знаходить DTR (Data Terminal Ready), який передається комунікаційною програмою.

  1. HS (High Speed)

Цей індикатор спалахує, коли модем працює з максимально можливою для нього швидкістю.

  1. CD (Carrier Detect)

Він повинен горіти під час з'єднання модемів і протягом всього сеансу зв'язку, поки один з модемів не “покладе трубку”.

  1. AA (Auto Answer)

Показує, що модем включений в режим автовідповіді, тобто буде сам відповідати на всі вхідні дзвінки. Якщо модем знаходить Ring (Англ. - дзвінок), то цей індикатор мерехтить.

  1. OH (Hook)

Цей індикатор еквівалентний знятій трубці телефону. Він горить, коли модем займає лінію.

  1. RD (Receive Data)

Мерехтить при прийомі комп'ютером даних.

  1. SD (Send Data)

Цей індикатор мигає, коли комп'ютер посилає дані.

1.6. Марки модемів

На сьогоднішній день фактичним стандартом є модем із швидкістю з'єднання 14400 і протоколами передачі даних V32 і V32bis ( і поліпшені наприклад, HST і V32terbo). Орієнтуватися сьогодні варто на цей стандарт. Але і він, як і все в комп'ютерному світі нестійке, і поступово відмирає. Звичайно, краще всього брати модем із швидкістю з'єднання 28800 і протоколами передачі даних V34( і його підмножини V.Fast і V.Everything). Також є поліпшений різновид протоколу V34+. Він дозволяє вести прийом/передачу на швидкостях до 33600. Модеми деяких фірм мають спеціалізовані протоколи для особливих умов експлуатації (звичайно на сильно зашумлених лініях. На них ці протоколи поводяться бездоганно. Але яка тоді розмова про нормальні “чисті” лінії? Такими протоколами є HST, розроблений фірмою USRobotics®. Так само існують два протоколи розроблені Zyxel® . Це Zyx і ZyCell. Zyx це протокол з можливістю зв'язку з аналогічними моделями на швидкостях 16800 і 19200. А ZyCell - спеціальний протокол для супутникового і настільного зв'язку. Єдиним недоліком таких протоколів є те, що вони зв'язуються на фірмових протоколах тільки з аналогічними моделями.).

Тепер можна розглянути деякі марки модемів.

GVC

Ця фірма відома перш за все тим, що проводить недорогі, але достатньо надійні моделі.

Наприклад модель GVC 14440 F1114HV - модель, що добре зарекомендувала в наших умовах. Вона практично безпомилково “ловить” сигнал BUSY. Це факс-модем, і він має факс класу II. Так само в ньому реалізовано підстроювання рівня сигналу до якості лінії. Однією з його переваг є безшумне герконове реле.

ZyXEL

Декілька років тому це була одна з найпопулярніших і престижних моделей, але на сьогоднішній день фірма сильно здала свої позиції, в основному на фоні досягнень USRobotics. Всі різновиди модемів фірми ZyXEL розбиті на серії.

Серія 1496 - окрім стандартних протоколів V32 і V32bis, має власні протоколи: Zyx і ZyCell. В цих моделях є голосовий режим (VOICE) для того, що б посилати і приймати голосові повідомлення. Так само є режим визначення номера (АОН - Автоматичний визначник номера).

Моделі серії 1496 володіють адаптивним факсом, це означає що модем дозволяє автоматично ідентифікувати абонента і перемикатися відповідно на факс, модем або голос.

Так само модеми ZyXEL можуть працювати на виділених чотирьохдротових лініях, розвиваючи при цьому швидкість передачі до 115200 бод.

USRobotics®

Ця фірма випускає декілька серій модемів: USR Sportster, USR Courier, USR WorldPort і інші. Моделі WorldPort призначені для портативних комп'ютерів. Через це вони не набули широкого поширення. Високопродуктивна серія Courier з деяких викладених нижче причин не набула в нашій країні великого поширення. Залишається тільки серія Sportster. Модеми цієї серії охоплюють всю гамму швидкостей від 14400 до 33600. Вони бувають як внутрішніми, так і зовнішніми і мають безліч модифікацій, що розрізняються як програмно, так і апаратно. Досить зручно, що модеми серії Sportster мають програмно-апаратного апгрейда до більш дорогої і набагато більш функціональної серії Courier. Після апгрейда звичайний USR Sportster перетворюється в Courier. При цьому він має таку важливу перевагу як вбудований протокол HST (High Speed Technology).